Συρία: Τουλάχιστον 70 νεκροί στο Χαλέπι από μάχες σώμα με σώμα

Gazzetta team
Συρία: Τουλάχιστον 70 νεκροί στο Χαλέπι από μάχες σώμα με σώμα
Σκοτώθηκε ο διοικητής του ανατολικού τομέα της Αλ Κάιντα, Αμάρ αλ Καλίντ – Σύμφωνα με μαρτυρίες, τουλάχιστον 15 πολίτες σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς σε τρία νοσοκομεία, μεταξύ τους και νοσοκόμες

Μάχη σώμα με σώμα διεξάγεται στο Χαλέπι της Συρίας μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας και των ένοπλων ομάδων του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίες προβάλουν σθεναρή αντίσταση στην επίθεση που δέχονται για την απελευθέρωση της πόλης. Σύμφωνα με το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το τελευταίο 24ωρο χάθηκαν τουλάχιστον 70 ανθρώπινες ζωές και από τις δύο πλευρές, ενώ είναι άδηλο το πόσοι άμαχοι έχουν πέσει θύματα των συγκρούσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές, βομβαρδισμοί ρωσικών αεροσκαφών σε τρία νοσοκομεία στο Χαλέπι προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 15 πολιτών, μεταξύ των οποίων και νοσοκόμες. Σύμφωνα με αναφορές, από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκε και ο διοικητής του ανατολικού τομέα της Αλ Κάιντα, Αμάρ αλ Καλίντ, ενώ υπάρχει και φωτογραφία με το άψυχο σώμα του τζιχαντιστή.




Οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη επιδρομών συριακών και ρωσικών αεροσκαφών, κατάφεραν να ανακαταλάβουν τα χωριά Ζεϊτάν και Χαλάσα, τον έλεγχο των οποίων είχαν χάσει λίγες ώρες νωρίτερα νοτιοδυτικά του Χαλεπίου. Οι τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ-Νόσρα (που συνεργάζεται με την Αλ-Κάιντα) εξαπέλυσαν ωστόσο νέα αντεπίθεση σήμερα το πρωί για να ανακαταλάβουν το χωριό Χαλάσα, ένα στρατηγικό σημείο σε ύψωμα, δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Το χωριό βρίσκεται σε λόφο κάτω από τον οποίο εκτείνονται μεγάλες περιοχές στο νότιο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, κυρίως ο άξονας ανεφοδιασμού των κυβερνητικών δυνάμεων που συνδέει το αεροδρόμιο του Ναϊράμπ με τη Ραμούσα και οι περιοχές που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις δυτικά του Χαλεπίου.

Η ανακατάληψη του Χαλάσα θα επέτρεπε στους αντάρτες να παρακολουθούν τον δρόμο ανεφοδιασμού του καθεστώτος που συνδέει το αεροδρόμιο του Ναϊράμπ με το Χαλέπι, υπογραμμίζει ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου. Η πόλη του Χαλεπίου είναι χωρισμένη σε τομείς που ελέγχουν οι κυβερνητικές δυνάμεις στα δυτικά και σε τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες στα ανατολικά. Εξάλλου, στο νότιο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου, χωριά της περιοχής όπως το Χαν Τουμάν σφυροκοπήθηκαν τη νύχτα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Βορείως του Χαλεπίου, οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν τον κύριο άξονα εφοδιασμού των ανταρτών και την περιοχή Αλ-Μάλεχ. «Ο αγώνας ταχύτητας για την περικύκλωση του Χαλεπίου είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Watan, που πρόσκειται στη Δαμασκό, «τα ρωσικά μαχητικά ξανάρχισαν την αποστολή τους με σφοδρότητα, πλήττοντας θέσεις του Αλ-Νόσρα και των συμμάχων του». Η Ρωσία επενέβη μαζικά στον πόλεμο στη Συρία τον Σεπτέμβριο, πριν ανακοινώσει τον Μάρτιο μερική αποχώρηση των δυνάμεών της. Παράλληλα, το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana έκανε λόγο για δύο νεκρούς και τρεις τραυματίες σε βομβαρδισμούς ανταρτών εναντίον του τομέα του Χαλεπίου που ελέγχει το καθεστώς. Περισσότεροι από 280.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2011 στη σύγκρουση στη Συρία, ενώ εκατομμύρια άλλοι έχουν εκτοπιστεί.

Πηγή: protothema.gr