Σύλλογος Οροθετικών: Το Taxis παραβιάζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα

Gazzetta team
Σύλλογος Οροθετικών: Το Taxis παραβιάζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα
Πρόσβαση στους λόγους για τους οποίους ένας φορολογούμενος έχει ποσοστό αναπηρίας έχει από φέτος κάθε υπάλληλος του Τaxis και κάθε εφοριακός που μπαίνει το σύστημα.

Πρόσβαση στους λόγους-ασθένεια για τους οποίους ένας φορολογούμενος δηλώνει ποσοστό αναπηρίας έχει από φέτος κάθε υπάλληλος του Τaxis και κάθε εφοριακός που μπαίνει το σύστημα.

Το αποτέλεσμα είναι να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση σε συλλόγους ασθενών λόγω της προφανούς παραβίασης του ιατρικού απορρήτου και της πρόσβασης σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Μετά από καταγγελίες ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, η «Θετική φωνή» διαπίστωσε ότι το αρχείο ιατρικών γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είναι συνδεδεμένο με το σύστημα «Taxis» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως σημειώνουν τα μέλη του συλλόγου «Η αναγραφή της πάθησης ή των παθήσεων δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων που προβλέπονται ρητά, όπως στα δικαιολογητικά για τα επιδόματα πρόνοιας» και εξηγούν: «Αντίθετα, η καταγραφή τους σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα όπου έχουν πρόσβαση χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι δημοσιοποιεί ευαίσθητα δεδομένα υγείας, κατά παράβαση διατάξεων που ορίζουν ότι οι ιατρικές γνωματεύσεις προστατεύονται από το απόρρητο».

Ιδιαίτερα για νόσους που φέρουν κοινωνικό στίγμα και οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό, όπως το HIV/AIDS, η «πολιτεία οφείλει να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία, αντί να αμφισβητεί στην πράξη το σεβασμό των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα», σημειώνει η «Θετική φωνή».

Τι λένε στην επιστολή τους προς το ΥΠΟΙΚ

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Synthesis», έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών, με κοινοποίηση στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού χαρακτήρα, στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η επιστολή καλεί το υπουργείο Οικονομικών να παρέμβει άμεσα, προκειμένου το ηλεκτρονικό σύστημα να παρέχει μεν πρόσβαση στο ποσοστό αναπηρίας, αλλά όχι στους λόγους απόδοσής του.

Η ίδια πρόβλεψη υπογραμμίζουν πρέπει να ισχύσει για κάθε χρήση των αποφάσεων των ΚΕΠΑ με την έκδοση αποσπάσματος για κάθε νόμιμη χρήση ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, που θα αναγράφει αποκλειστικά μόνο το ποσοστό αναπηρίας, εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων.

Πηγή: thetoc.gr