Η Λιβύη μηνύει τη Goldman Sachs γιατί έβαλε ιερόδουλες να επηρεάσουν κρατικά στελέχη και να επενδύσουν 1,2 δισ.

Gazzetta team
Η Λιβύη μηνύει τη Goldman Sachs γιατί έβαλε ιερόδουλες να επηρεάσουν κρατικά στελέχη και να επενδύσουν 1,2 δισ.
Το κρατικό ταμείο επενδύσεων της Λιβύης μηνύει τη Goldman Sachs για εκμετάλλευση των αφελών υπαλλήλων του, ώστε να επενδύσουν πάνω από ένα δισ. δολάρια σε πράγματα που δεν καταλάβαιναν.

Ένα πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, προσπαθώντας να πείσει τη Λιβύη, επί εποχής Καντάφι, να επενδύσει 1 δισ. δολάρια, μέσω της κρατικής επενδυτικής τράπεζας, κατέφυγε σε μια «πολιτική» που ήταν σίγουρος ότι θα πετύχαινε το σκοπό της. Εξασφάλισε τις υπηρεσίες μερικών καλλίγραμμων και «πρόθυμων» γυναικών, για ένα πάρτι, στο οποίο φυσικά κάλεσε αξιωματούχους της Λιβύης, με την ελπίδα να κερδίσει τη συμφωνία. Όλα αυτά ακούστηκαν σήμερα στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Η Λιβυκή Αρχή Επενδύσεων (LIA), ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο, μηνύει την Goldman Sachs, για ανάρμοστο εξαναγκασμό του αφελούς προσωπικού της, ώστε να δώσει κρατικά χρήματα από το ταμείο στον επενδυτικό κολοσσό, για να επενδύσουν σε προϊόντα που δεν καταλάβαιναν. Τα προϊόντα είχαν σχεδιαστεί για να παράγουν μεγάλα κέρδη για την Goldman, ισχυρίζεται η LIA.

Η LIA επένδυσε 1.2 δισ. δολάρια σε περίπλοκες συναλλαγές με την Goldman, που γρήγορα αποδείχθηκαν άχρηστες, λόγω του ξεσπάσματος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Η Goldman, όπως ισχυρίζεται η το ταμείο της Λιβύης, έκανε ένα μικτό κέρδος από τις συναλλαγές, της τάξεις των 367,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Στο εναρκτήριο επιχείρημα της στο δικαστήριο, η LIA σήμερα ανέφερε το πως η Goldman έδωσε μια άκρως πολυπόθητη ευκαιρία για πρακτική στα γραφεία της, στον αδελφό, ενός από τα στελέχη-κλειδιά της , Μουσταφά Ζαρτί. Ο τραπεζίτης της Goldman, που ήταν υπεύθυνος της συμφωνίας, από πλευράς LIA, Γιουσέφ Καμπάι, ήταν επίσης υπεύθυνος για τον Ζαρτί κατά την εκπάιδευσή του, του πλήρωσε διακοπές στο Μαρόκο και, σε μία περίπτωση, εισιτήρια πρώτης θέσης και διαμονή σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο Ντουμπάι, όπου, επίσης, κανόνισε να του κρατήσουν «συντροφιά» δύο ιερόδουλες, οι οποίες κόστισαν 600 δολάρια τη βραδιά.

Αυτές οι χάρες ήταν τρεις μήνες πριν από την προσφορά της πρακτικής, η οποία περιελάμβανε μισθό 5.000 - 7.000 δολάρια το μήνα που ισοδυναμεί με την αμοιβή του «πρώτου επιπέδου αναλυτή της Goldman Sachs», όπως περιέγραψε ο Καμπάι.

Εν τω μεταξύ, η LIA προσκόμισε αποδείξεις ότι οι τραπεζίτες της Goldman, είχαν σαφή επίγνωση του πόσο αφελείς ήταν οι Λίβυοι, περιγράφοντας σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πώς το τραπεζικό σύστημα της χώρας ήταν «Ιουρασσικό». Ο τραπεζίτης της Goldman, Ντρις Μπεν-Μπραχίμ έγραψε: «Είναι πολύ ανειδίκευτοι - και ο καθένας θα μπορούσε να τους 'βιάσει'».

Ένας αντιπρόεδρος της Goldman είπε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν συνάδελφο: «Απλά παραδόσατε ένα γήπεδο, φτιαγμένο από δομημένα μοχλευμένα δάνεια, σε κάποιον που ζει στη μέση της ερήμου με τις καμήλες του».

Ερωτηθείς για το πώς εγγράμματοι είναι οι Λίβυοι, σχετικά με την αγορά παραγώγων, ο Καμπάι απάντησε σε e-mail: «Baaaaaaaasic».

H Goldman φυσικά αρνείται τις κατηγορίες για αδικίες.

Πηγή: protothema.gr