«Δεν υπάρχει τσάμικο ζήτημα» λέει ο Κοτζιάς

Gazzetta team
«Δεν υπάρχει τσάμικο ζήτημα» λέει ο Κοτζιάς
«Ασφαλώς και δεν υπήρξε γενοκτονία των Τσάμηδων» δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σχετικά με το πανό με προβοκατόρικο περιεχόμενο στον ποδοσφαιρικό αγώνα Αλβανίας- Ελβετίας.

Μιλώντας στο «Mega», ο κ. Κοτζιάς απέδωσε τη νέα πρόκληση Αλβανών εθνικιστών στην προσπάθεια συγκεκριμένων δυνάμεων στη γείτονα χώρα να υπονομεύσουν τον διάλογο της Ελλάδας και της Αλβανίας και να αποτρέψουν να διαμορφωθεί καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

Επίσης, εξέφρασε την απορία του για το πώς αυτό το πανό πέρασε μέσα στο γήπεδο παρά τα μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν αυτή την περίοδο, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η UEFA το κατέβασε αμέσως και δεν επέτρεψε να εμφανιστεί στην τηλεόραση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε τις άμεσες ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών και κατέστησε σαφές ότι «χρησιμοποιήσαμε όλα τα εν δυνάμει όπλα της διπλωματίας».

Αναλυτικότερα, ανέφερε πως η Ελληνίδα πρέσβης στη Βέρνη έκανε άμεσες ενέργειες να μην ξαναεπαναληφθεί και «κάναμε παραστάσεις στη Γαλλική Δημοκρατία, στην κυβέρνηση της Αλβανίας, καλώντας την να καταδικάσει όπως έκανε στη διάρκεια του ταξιδιού μου αυτούς τους σοβινισμούς κύκλων των Τσάμηδων». Επίσης, ανακοίνωσε πως έχουν κληθεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οι πρέσβεις της Αλβανίας και της Γαλλίας.

«Αυτοί οι Τσάμηδες που μιλάνε και για Τσαμουριά, δηλαδή ότι τάχα πρέπει να αλλάξουν τα σύνορα, είναι απομονωμένοι στην ίδια την Αλβανία» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών. Υπενθύμισε μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στα Τίρανα, ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας επανέλαβε τέσσερις φορές ότι «η Αλβανία είναι πιστή στις συμφωνίες του Ελσίνκι και αναγνωρίζει τα σύνορα που καταγράφονται σε αυτήν τη συμφωνία και ότι είναι παράνομα τα αιτήματα περί Τσαμουριάς».

Στη συνέχεια κάνοντας μια συνοπτική ιστορική αναδρομή, τόνισε πως έχει μεγάλη σημασία να μην ταυτίσει κανείς και να μην αφήσει να ταυτιστούν οι Αλβανοί με το Τσάμικο, αλλά ούτε καν οι Τσάμηδες Αλβανοί. «Οι ηγέτες των Τσάμηδων στην Ελλάδα συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή, ίδρυσαν τα κομιτάτα στους νομούς Ηπείρου, που προσπάθησαν να υποκαταστήσουν το ελληνικό κράτος, λειτούργησαν ως δωσίλογοι και εγκληματίες πολέμου, και γι' αυτό αποχώρησαν από μόνοι τους, γιατί τα δικαστήρια θα τους καταδικάζανε σε θάνατο», ανέφερε. Προσέθεσε παράλληλα πως «υπάρχουν 200.000 Τσάμηδες Αλβανοί που πάντα ζούσαν στην Αλβανία, δεν έχουν μπει στην Ελλάδα ποτέ, δεν είχαν εισέλθει στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και κάποιοι θέλουν να τους πούνε ότι οι καταδίκες και η αποχώρηση των εγκληματιών του πολέμου από την ελληνική Ήπειρο αφορά και εκείνους ή στρέφεται ενάντια σε αυτούς».

Στο σημείο αυτό παρατήρησε, επίσης, πως η επιρροή της Τουρκίας στην Αλβανία έχει υποχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό, και ιδιαίτερα γιατί, όπως είπε, οι θρησκευτικοί ηγέτες των μουσουλμάνων της Αλβανίας βρίσκονται σε μεγάλη αντιπαράθεση με την τουρκική ηγεσία που θέλει να τους ποδηγετήσει.

Παράλληλα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της ανάγνωσης του Κορανίου εντός του ναού της Αγίας Σοφίας, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως είναι έξω από το επίπεδο πολιτισμού της εποχής μας τέτοιες πράξεις και επανέλαβε την τελευταία δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα, ότι «η Τουρκία δεν έφτασε στον 21ο αιώνα με αυτά που κάνει».

«Αυτό που προσπαθώ να κάνω από την αρχή που έγινα υπουργός είναι ορισμένες διαφορές να γίνουν αντιληπτές από όλους τους εταίρους μας, ότι είναι διαφορές ανάμεσα σε έναν ευρωπαϊκό πολιτισμό και ανάμεσα στα συμφέροντα Αμερικάνων πολιτών και της τουρκικής συμπεριφοράς» ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι χάρη στις ενέργειες της ελληνικής διπλωματίας είδαμε και τοποθετήσεις τρίτων.

Υπό αυτό το πρίσμα, σημείωσε ότι 7 εκατ. Αμερικάνοι πολίτες είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, υπάγονται στην Αρχιεπισκοπή της Βορείου Αμερικής και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και κατά συνέπεια, συμπλήρωσε, η κάθε προσβολή απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αφορά και Αμερικάνους πολίτες, και αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη δήλωση που έκαναν οι ΗΠΑ.

Αναφερόμενος στη σημερινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα, τη χαρακτήρισε ορθή και εξήρε το επίπεδο της συνεργασίας του με τον κ. Παυλόπουλο. «Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ορθή. Είμαι ένας πολύ τυχερός υπουργός Εξωτερικών γιατί πέρα από την καλή συνεργασία που είναι φυσιολογική με τον πρωθυπουργό, έχω εξαιρετικά καλή συνεργασία με τον με έναν Πρόεδρο σκεπτόμενο και βαθιά ανθρωπιστή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ethnos.gr