Έρχονται φορολογικές «ανάσες» το επόμενο εξάμηνο

Gazzetta team
Έρχονται φορολογικές «ανάσες» το επόμενο εξάμηνο
Σε νέες παρεμβάσεις προχωρά η κυβέρνηση με στόχο να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία ενώ υπό συζήτηση είναι και μια δεύτερη ευκαιρία και για τους πολίτες που έχασαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Την ίδια στιγμή βέβαια, η δεύτερη ομάδα των προαπαιτουμένων για να εισπραχθεί η υπο-δόση του Σεπτεμβρίου ύψους 2,8 δισ. ευρώ, η δεύτερη αξιολόγηση του Μνημονίου και η σύνταξη της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προεξοφλούν ένα δύσκολο δεύτερο εξάμηνο για το 2016.

Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να δώσει μία διέξοδο σε επιχειρήσεις και πολίτες που βρίσκονται σε δυσμενή θέση την ίδια στιγμή που προσπαθεί να ενισχύσει και τα φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αγορά, η νέα ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά στις υγιείς επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής τους. Η πρόταση του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνει ρύθμιση για την εξόφληση χρεών προς την εφορία ή τα τελωνεία σε 24 δόσεις, ωστόσο προβλέπεται ο αριθμός των δόσεων να αναπροσαρμόζεται σε άμεση συνάρτηση τόσο με το ύψος των οφειλών της επιχείρησης όσο και με την πορεία των οικονομικών μεγεθών της.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου ανέφεραν ότι οι αρμόδιες επιτροπές έχουν ξεκινήσει το έργο τους για τον καθορισμό των κριτηρίων «μέτρησης βιωσιμότητας», με βάση τα οποία θα μπορεί μια επιχείρηση να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση. Επιπλέον, θα λαμβάνονται υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κλάδων δραστηριοποίησης των εταιρειών.

Στη συνέχεια, το τελικό κείμενο θα συζητηθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων κυβέρνησης - δανειστών, με τους παράγοντες του οικονομικού επιτελείου να ελπίζουν πως η σχετική νομοθετική διάταξη θα μπορεί να είναι έτοιμη στις αρχές του φθινοπώρου.

Δεύτερη ευκαιρία για τις εκατό δόσεις

Στους πολίτες που έχουν χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων, λόγω προβλημάτων, αναφέρθηκε σήμερα ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, διευκρινίζοντςα ότι μπορούν με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών και σε συνεννόηση με τον λογιστή τους, να πάνε και να τακτοποιήσουν το θέμα, ώστε να μην χάσουν την ρύθμιση.

Για τους υπόλοιπους πολίτες είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπάρχει η ρύθμιση των 12 και των 24 δόσεων. «Ισχύει η ρύθμιση των 100 δόσεων για όσους πολίτες έχουν μπει σε αυτή», δήλωσε σήμερα από την Πάτρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, προσερχόμενος στο αναπτυξιακό συνέδριο, που οργανώνει η τοπική εφημερίδα Πελοπόννησος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον ακατάσχετο λογαριασμό διευκρινίζοντας πως είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να δηλώσουν τον ένα και ακατάσχετο λογαριασμό, μέχρι 1.500 ευρώ το μήνα, είτε είναι μόνοι τους είτε είναι συνδικαιούχοι, αφού όπως τόνισε, είναι λάθος να χάνουν χρήματα, επειδή δεν έχουν προχωρήσει σε αυτή την κίνηση.

Πηγή: insider.gr