Με πολλά στοιχεία για τη φοροδιαφυγή των πλουσίων οι Οικονομικοί Εισαγγελείς

Με πολλά στοιχεία για τη φοροδιαφυγή των πλουσίων οι Οικονομικοί Εισαγγελείς

Τρέχουν και δεν φτάνουν στο Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, καθώς οι εντολές ελέγχου από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς δίνονται, πλέον, με ρυθμούς πολυβόλου, αγγίζοντας και δραστηριότητες που ως τώρα έμεναν στο ελεγκτικό απυρόβλητο.

Με πολλά στοιχεία για τη φοροδιαφυγή των πλουσίων οι Οικονομικοί Εισαγγελείς

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη ξεκινήσει το “ξεσκόνισμα” 600 φορολογούμενων- έπονται άλλοι τουλάχιστον 200- οι οποίοι έκαναν αγορές ξένων ομολόγων την περίοδο 2014- 2015. Οι αγορές αυτές- ανά περίπτωση άνω των 500.000 ευρώ- φυσικά εκ προοιμίου δεν είναι παράνομες, ωστόσο η μεθοδολογία και πολύ περισσότερο ότι τα εν λόγω πρόσωπα εμφανίζονται και σε άλλες υπό διερεύνηση λίστες, έχουν κινήσει το ενδιαφέρον των Διωκτικών Αρχών. Οι ελεγχόμενοι αφού έκαναν αυτές τις αγορές/ επενδύσεις, φαίνεται ότι στη συνέχεια “'έσπασαν” στο εξωτερικό τα ομόλογα που είχαν αγοράσει, μεταφέροντας στην πραγματικότητα κεφάλαια εκτός εκτός Ελλάδας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το κομμάτι της έρευνας που σχετίζεται με το αν κάποιες από αυτές τις κινήσεις ολοκληρώθηκαν μετά από την επιβολή των capital controls, καθώς όπως αναφέρουν χρηματιστηριακές πηγές, για περίπου ένα μήνα υπήρχε ένα “κενό” στο νομικό πλαίσιο των απαγορεύσεων κίνησης κεφαλαίων, που είχε να κάνει με το κατά πόσο όσοι είχαν στην κατοχή τους ξένα ομόλογα απαγορευόταν να τα μεταφέρουν και να τα “σπάσουν” εκτός Επικράτειας, μεταφέροντας έτσι εκτός συνόρων χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ.

«Φωτιά» παίρνουν και οι έλεγχοι σε όσους εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην περιβόητη υπόθεση των Panama Papers. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο μπήκαν κατ' αρχάς περίπου 800 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
  • δικηγορικά γραφεία
  • κρατικούς λειτουργούς
  • δημοσιογράφους
  • off shore
  • περίπου 350 εταιρίες, στις οποίες αναζητείται ο πραγματικός ιδιοκτήτης

Ο τρίτος μεγάλος φάκελος είναι η περιβόητη λίστα Μπόργιανς. Ήδη έχουν εκδοθεί 70 νέες εντολές ελέγχου, αλλά το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες λίστες, στο “μικροσκόπιο” έχουν μπει κεφάλαια που επέστρεψαν στην Ελλάδα την περίοδο 2006- 2008. Οι συγκεκριμένες νέες περιπτώσεις αφορούν σε μεταφορά 3- 4 εκατ. ευρώ εκάστη και ο έλεγχος έχει να κάνει αφενός με το πότε βγήκαν στο εξωτερικό αυτά τα κεφάλαια αφετέρου το πόθεν έσχες, δηλαδή αν δικαιολογούνται από τη συνολική εικόνα των ελεγχόμενων.

Την ώρα, πάντως, που «φουντώνει» η μάχη κατά της μεγάλης φοροδιαφυγής, τα βασικά “όπλα” των Οικονομικών Εισαγγελέων, δηλαδή οι ελεγκτές κυρίως του ΚΕΦΟΜΕΠ, εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν ενισχύονται με νέο, έμπειρο έμψυχο δυναμικό, παρά το μεγάλο φόρτο εργασίας, ενώ παράλληλα υπάλληλοι των 700- 800 ευρώ βρίσκονται πολλές φορές αντιμέτωποι με βιομηχανία μηνύσεων και αγωγών από ελεγχόμενους με “βαρύ” οικονομικό προφίλ.

Πηγή: iefimerida.gr 

Best of internet