Πιο κοντά από ποτέ το ταξίδι στον Άρη

Gazzetta team
Πιο κοντά από ποτέ το ταξίδι στον Άρη
Πιο κοντά το ταξίδι στον Άρη φέρνει η SpaceX!

Σε μια ανακοίνωση η οποία αναμένεται να αλλάξει τα διαστημικά δεδομένα προχώρησε ο Elon Musk χθες μέσω twitter. Όπως διευκρίνισε o ιδιοκτήτης της εταιρείας στα άμεσα σχέδιά της SpaceX περιλαμβάνεται η εκτόξευση μιας χρησιμοποιημένης ρουκέτας Falcon 9, η οποία επέστρεψε πριν από λίγες ημέρες από το πρώτο διαστημικό της ταξίδι.

Πράγματι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην εξερεύνηση του διαστήματος, όπως υποστήριξε και ο δισεκατομμυριούχος αφού αν το πείραμα κριθεί επιτυχημένο αυξάνονται οι πιθανότητες να βγουν αληθινά τα σχέδια του Musk για αποστολή ανθρώπων στον Άρη έως το 2024.

Ο Musk σε ένα τιτίβισμά του την Τρίτη έδειξε μια φωτογραφία από τέσσερις πυραύλους Falcon 9, οι οποίοι έκαναν το διαστημικό τους ταξίδι τους και κατάφεραν να επιστρέψουν στη γη με ασφάλεια. Η φωτογραφία μάλιστα συνοδευόταν με τη σημείωση πως μια από αυτές τις ρουκέτες θα ξαναταξιδέψει τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.

Παραδοσιακά, ένας πύραυλος ξεκινώντας το διαστημικό του ταξίδι μειώνει το φορτίο του, αποβάλλοντάς ένα μέρος του, γι αυτό και είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί ξανά. Στην περίπτωση που το πείραμα που ανακοίνωσε ο Elon πετύχει θα μειωθεί δραματικά το κόστος των διαστημικών αποστολών, κάτι που τόσο η SpaceX όσο και ο μεγάλος αντίπαλός της, η Blue Origin, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Amazon, Jeff Bezos, προσπαθούν εδώ και χρόνια να επιτύχουν.

Μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει τέσσερις επιτυχείς προσγειώσεις πυραύλων Falcon 9 πίσω στη γη. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, κι οι άλλες τρεις στις αρχές του τρέχοντος έτους. Οι πύραυλοι προσγειώθηκαν σε ένα μη επανδρωμένο πλοίο ανοιχτά της θάλασσας.

Το επόμενο σχέδιο κατ όπως φαίνεται είναι να επαναχρησιμοποιήσουν μία από αυτές τις ρουκέτες ώστε να ξεκινήσει το δεύτερό της ταξίδι με νέο φορτίο.Όπως και να χει βέβαια ένα είναι σίγουρο: οι φιλοδοξίες του Musk δεν σταματούν στην γη. Την περασμένη εβδομάδα, ο δισεκατομμυριούχος ανέφερε πως μέσα στα μελλοντικά του σχέδια περιλαμβάνεται και η αποστολή ανθρώπων στον Άρη μέχρι το 2024.

Πηγή: insider.gr