Η Γερμανία συμβουλεύει βουλευτές με τουρκικές ρίζες να μην πάνε στην Τουρκία

Gazzetta team
Η Γερμανία συμβουλεύει βουλευτές με τουρκικές ρίζες να μην πάνε στην Τουρκία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, το γερμανικό ΥΠΕΞ ενημέρωσε τους βουλευτές με τουρκικές ρίζες ότι η ασφάλειά τους στην Τουρκία δεν είναι εγγυημένη, στον απόηχο της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Μπούντεσταγκ.

Προειδοποίηση στους γερμανούς βουλευτές τουρκικής καταγωγής να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία την τρέχουσα περίοδο έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα τους περιοδικού Der Spiegel, καθώς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί την ασφάλειά τους.

Η κρίση στις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα εντάθηκε μετά το ψήφισμα που ενέκρινε το γερμανικό κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το 1915.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι 11 γερμανοί βουλευτές τουρκικής καταγωγής που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας θα πρέπει να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις. Τους κατηγόρησε ότι είναι δάκτυλος κούρδων τρομοκρατών και έχουν «μολυσμένο αίμα».

Η στάση Ερντογάν έχει προκαλέσει την ενόχληση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να κατανοήσει ή να παρακολουθήσει τα σχόλια του τούρκου προέδρου.

Τις δηλώσεις Ερντογάν έχει καταδικάσει με σκληρά λόγια ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων, ο Τζεμ Εζντεμίρ, που είχε ασκήσει πιέσεις για να εγκριθεί το ψήφισμα, έχει δεχτεί απειλές για τη ζωή του.

Σύμφωνα με το περιοδικό, το υπουργείο Εξωτερικών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των βουλευτών. «Είναι αδιανόητο να ξέρουμε ότι δεν είναι δυνατόν να πάμε εκεί προς το παρόν», φέρεται να δήλωσε ο Αϊντάν Εζογκούζ, ο επίτροπος ενσωμάτωσης της Γερμανίας.

Άλλοι βουλευτές τουρκικής καταγωγής ακύρωσαν τα ταξίδια που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν στην Τουρκία, ανέφερε το «Der Spiegel».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα.

Πηγή: skai.gr