Αντιδράσεις για τα ξαφνικά σενάρια νέου δημοψηφίσματος

Gazzetta team
Αντιδράσεις για τα ξαφνικά σενάρια νέου δημοψηφίσματος
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσαν στην αντιπολίτευση οι εξαγγελίες περί ενδεχόμενης διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος μέσα σε έναν χρόνο για τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η κυβέρνηση.

Η νέα «βόμβα» ήρθε χθες από τα χείλη της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, δεν απέκλεισε δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Σοβαρότητα απαιτεί από την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Συγγρού, όπου επισημαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε καταστήσει σαφή την αναγκαιότητα των αλλαγών στην πρώτη του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον Ιανουάριο.

«Μετά από πεντάμηνη καθυστέρηση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ανοίξει τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση. Ελπίζουμε να αντιμετωπίσει το θέμα με την απαραίτητη σοβαρότητα και να μην επιδοθεί σε μια άσκηση συνταγματικού λαϊκισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αγαπητή Όλγα, καληνύχτα», έγραψε ο Νικήτας Κακλαμάνης στο Twitter, απευθυνόμενος στην κυβερνητική εκπρόσωπο, κάνοντας λόγο για «κυβέρνηση εν τρικυμία».»Πριν προτείνετε δημοψήφισμα για αναθεώρηση του Συντάγματος, διαβάστε άρθρο 110 του ισχύοντος», έγραψε.

Αιχμηρή ήταν και η κριτική που άσκησε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συνταγματολόγος, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε μακροσκελή του ανάρτηση στο Facebook ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «συνταγματικές αλλαγές με “διαβούλευση” και “δημοψήφισμα” επιχείρησε μόνο η δικτατορία το 1968 και το 1973», ενώ ανέλυσε επιστημονικά τους λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

«Η αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και ο εκλογικός Νόμος είναι δύο πολύ σοβαρά ζητήματα, που αφορούν τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο όμως και τα δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών, αλλά και την γενικότερη πορεία της χώρας και της κοινωνίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, επισημαίνοντας ότι ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη επεξεργασθεί τις προτάσεις της για τα μείζονα αυτά ζητήματα, και θα τις παρουσιάσουν με σοβαρότητα και ευθύνη και στις θεσμικές διαδικασίες».

Για «επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» της κυβέρνησης έκανε λόγο το Ποτάμι. «Η κυβέρνηση και τα κόμματα θα πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους, όπως ήδη έχει κάνει το Ποτάμι. Και να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση χωρίς επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Ειδικά η κυβέρνηση πρέπει να πει άμεσα και ξεκάθαρα τι πρεσβεύει. Και να μην χρησιμοποιεί τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα ως παραβάν της αποτυχημένης της πολιτικής», ανέφερε.

Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων υπογράμμισε πως «είναι υπέρ της απλής αναλογικής γιατί μόνο έτσι ευνοούνται οι κυβερνήσεις συνεργασιών ώστε να βαθύνει και να πλατύνει η δημοκρατία». Τόνισε δε ότι «με θριαμβολογίες, εγωισμούς και υπερηφάνειες φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Οφείλουμε να ελέγχεται το κυβερνητικό έργο από περισσότερα κόμματα. Αποδείχθηκε ότι δεν υπάρχουν σωτήρες και φωστήρες που από μόνοι τους θα σώσουν τον τόπο. Ας μην γελιόμαστε».

Πηγή: newsbeast.gr