Θα τιμωρούν με πρόστιμο τους «κοπανατζήδες» βουλευτές στην Κύπρο

Gazzetta team
Θα τιμωρούν με πρόστιμο τους «κοπανατζήδες» βουλευτές στην Κύπρο
Ο «Δωδεκάλογος» του νέου προέδρου της κυπριακής βουλής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων dress code και περικοπές περιττών εξόδων.

Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Συλλούρης στις πρώτες εξαγγελίες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ανακοίνωσε ότι θα λαμβάνονται παρουσίες βουλευτών και όσοι απουσιάζουν θα πληρώνουν πρόστιμο από τη βουλευτική τους αποζημίωση, η οποία θα κατατίθεται σε ειδικό ταμείο που θα δημιουργηθεί. Επίσης ανακοίνωσε πως θα εφαρμόσει ενδυματολογικό κώδικα, ώστε να τηρείται η ευπρέπεια εντός του κοινοβουλίου. Ο κώδικας δεν θα αφορά μόνο τους βουλευτές, αλλά και τους προσκεκλημένους στις συνεδρίες των επιτροπών και τους δημοσιογράφους.

Επίσης αποποιείται του δικαιώματος πρόσληψης προσωπικών συνεργατών και το κονδύλι που έχει προβλεφθεί θα το χρησιμοποιήσει για πρόσληψη άνεργων επιστημόνων που θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες της Βουλής και όχι του γραφείου του.

Ο Δωδεκάλογος του νέου Προέδρου της Κυπριακής Βουλής

1. Αποποιείται του δικαιώματος πρόσληψης στενών του συνεργατών, το οποίο απορρέει μέσα από ένα κονδύλι της τάξης των 230 χιλιάδων ευρώ. Το κονδύλι αυτό, προτίθεται να το διαθέσει για την πρόσληψη 8 με 10 επιστημόνων, κατά προτίμηση ανέργων, αλλά και για αγορά υπηρεσιών.

2. Προτίθεται να εφαρμόσει κατά γράμμα τον κανονισμό της Βουλής αναφορικά με τις απουσίες βουλευτών από κοινοβουλευτικές επιτροπές και την Ολομέλεια. Το πρόστιμο που θα επιβάλλεται στους ασυνεπείς βουλευτές, θα κατατίθεται σε ειδικό ταμείο.

3. Ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αξιοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία πρώην βουλευτών και ευρωβουλευτών και προς τούτο θα ζητήσει εκδήλωση ενδιαφέροντος ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος του τόπου τους.

4. Πρόθεση για δημιουργία συνθηκών συνεργασίας και ουσιαστικού διαλόγου με θεσμούς και κοινωνία, όπως Εκκλησία, τοπική αυτοδιοίκηση, συνδικαλιστικές οργανώσεις, Πανεπιστήμια, εθελοντικές οργανώσεις , ΜΚΟ και προσωπικότητες.

5. Πλήρη και απόλυτη διαφάνεια με ΜΜΕ. Θα αναπτυχθεί ουσιαστική τακτική σχέση με ΜΜΕ. Θα γίνουν διεργασίες για πλήρωση θέσης εκπροσώπου τύπου.

6. Ελαχιστοποίηση χρόνου σε πανηγυρικές εκδηλώσεις και αύξηση παραγωγικού χρόνου.

7. Ενδυματολογικός κώδικας. Θα ανοίξει συζήτηση με κόμματα για να καταλήξουν σε ενιαίο ενδυματολογικό κώδικα

8. Ασφάλεια και υγεία. Έχει ήδη επικοινωνήσει με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο ασφάλειας στη Βουλή.

9. Εξοικονομήσεις. Διεξαγωγή μελέτης, η οποία να περιλαμβάνει και οικολογική εξοικονόμηση , αλλά και εξοικονομήσεις από ταξίδια

10. Κακονομία και ανάγκη απλοποίηση νομοθεσιών. Θα ξεκινήσει συζήτηση με θεσμούς και εκτελεστική εξουσία ώστε οι νόμοι θα είναι σωστοί και εύκολα κατανοητοί. Να γνωστοποιούνται στους υπηρεσιακούς παράγοντες με απλές εγκυκλίους.

11. Αναβάθμιση ηλεκτρονικής υποδομής

12 Αξιοποίηση προσωπικού της βουλής, η οποία διαθέτει ικανά άτομα, όμως η αποδοτικότητα μπορεί να βελτιωθεί.

Πηγή: protothema.gr