Από ότι φαίνεται, πωλείται και το Ελληνικό

Από ότι φαίνεται, πωλείται και το Ελληνικό

Μετά το λιμάνι του Πειραιά «ξεπουλάνε» και το Ελληνικό που θα ξεπούλαγε ο Σαμαράς.

Από ότι φαίνεται, πωλείται και το Ελληνικό

«Πανικός» επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να κλείσει άρον-άρον η υπόθεση της αναθεωρημένης συμφωνίας για το έργο της αξιοποίησης του Ελληνικού, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Δημοσίου και της Lamda Development συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και τις αντιρρήσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ να συνεχίζονται ολοένα και πιο έντονες. 

Και ενώ όλα έδειχναν πως το αργότερο σήμερα θα έπεφταν οι υπογραφές ανάμεσα στις δύο πλευρές, η αδυναμία της κυβέρνησης να εμφανίσει την συμφωνία έστω και στο ελάχιστο βελτιωμένη από την προηγούμενη, έχει μπλοκάρει την διαδικασία με συνέπεια την μη ολοκλήρωση ενός από τα προαπαιτούμενα για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ από το εν εξελίξει Euroworking Group. 

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές κατέληξαν με πρωτοβουλία του Αλέκου Φλαμπουράρη στην κατάρτιση ενός «συμφώνου κατανόησης» όπου προσδιορίζονταν και ορισμένες αλλαγές στη σύμβαση που έχει υπογραφεί από το Νοέμβριο του 2014. Οι κυριότερες εξ αυτών ήταν: νωρίτερη αποπληρωμή των δόσεων του εφάπαξ τιμήματος των 915 εκατ. ευρώ, αλλά και η ανάληψη μεγαλύτερου μέρους συντήρησης του μητροπολιτικού πάρκου που θα αναπτυχθεί. Παρότι η κυβέρνηση αγνόησε τις προτάσεις βελτίωσης της παραχώρησης του Ελληνικού, όπως αυτές καταγράφηκαν από ειδική ομάδα εμπειρογνωμών – επιστημόνων (και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ) και προχώρησε σε μια άνευ όρων αναδίπλωση όσων αφορά την ρητορική του ξεπουλήματος, δεν έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να κερδίσει ούτε και αυτές τις ελάχιστες υποχωρήσεις των επενδυτών της Lamda Development. Είναι χαρακτηριστικό πως η προθεσμία για την υπογραφή του εν λόγω «συμφώνου κατανόησης» είχε προσδιοριστεί για τα τέλη Απριλίου, αλλά παρήλθε χωρίς αποτέλεσμα. 

Με τους δανειστές να αυξάνουν τις πιέσεις τους προς την ελληνική κυβέρνηση να κλείσει το συντομότερο δυνατόν την υπόθεση παραχώρησης του Ελληνικού, ο Αλέξης Τσίπρας κινδυνεύει να χρεωθεί ένα ακόμη πολιτικό φιάσκο, μεγαλύτερο και αυτό της μεταβίβασης του λιμανιού του Πειραιά στους Kινέζους της Cosco, μιας και θα πρέπει να εξαφανίσει από την συλλογική μνήμη των Ελλήνων τα όσα για χρόνια κατήγγειλε σχετικά με το «ξεπούλημα του Ελληνικού». Και αν στην συνείδηση των πολιτών ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να χρεωθεί με μια ακόμη «αυταπάτη», στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λίγοι αυτοί που πνέουν μένεα κατά του Αλ. Φλαμπουράρη, κατηγορώντας τον πως αυτός ευθύνεται για την μη βελτίωση των όρων παραχώρησης του Ελληνικού. 

Την ίδια ώρα, ενάντια στους όρους παραχώρησης του Ελληνικού, εμφανίζονται και οι δήμαρχοι Γλυφάδας και Αλίμου προειδοποιώντας ότι θα αντιδράσουν, επιχειρώντας «την ακύρωση του σχεδιασμού με όλους τους νόμιμους τρόπους, εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα με δικηγόρους και μηχανικούς να εξετάσουμε και να προσβάλουμε δικαστικά αν χρειάζεται, τα σχέδια, όταν πια δοθούν στη δημοσιότητα, μιας και δεν μας δόθηκαν έγκαιρα για μελέτη και διαβούλευση». Τονίζουν επίσης ότι δεν θα δώσουν «λευκή επιταγή σε κανέναν» και ότι «θα μας βρουν απέναντι να διεκδικούμε τα συμφέροντα των δήμων μας, οι οποίοι θα επιβαρυνθούν σημαντικά από την επικείμενη επένδυση, γι' αυτό και η ανταποδοτικότητα πρέπει να είναι έμπρακτη και να διασφαλίζεται σε βάθος χρόνου».

Πηγή: koolnews.gr

Best of internet