Ως Νήσο Ελις «οραματίζεται» τη Λέσβο ο Αυστριακός ΥΠΕΞ

Gazzetta team
Ως Νήσο Ελις «οραματίζεται» τη Λέσβο ο Αυστριακός ΥΠΕΞ
Ως Νήσο Ελις -όπου στις αρχές του 20ού αιώνα κρατούνταν οι μετανάστες, μέχρι να αποφασιστεί αν θα τους δεχθούν οι ΗΠΑ- «οραματίζεται» την Λέσβο ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.

Ως Νήσο Ελις -όπου στις αρχές του 20ού αιώνα κρατούνταν οι μετανάστες, μέχρι να αποφασιστεί αν θα τους δεχθούν οι ΗΠΑ- «οραματίζεται» την Λέσβο ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτζ.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Presse, ο Κουρτζ αναφέρει πως η αντιμετώπιση του προσφυγικού πρέπει να είναι ανάλογη με αυτή της Αυστραλίας ή των ΗΠΑ στις αρχές του περασμένου αιώνα.

Οι πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Αυστραλία με βάρκες αποτρέπονται ή τους στέλνουν σε καταυλισμούς στο Ναούρου ή την Παπούα Νέα Γουϊνέα, όπου καταγράφονται και περιμένουν ενώ εξετάζονται τα αιτήματά τους.

«Το μοντέλο της Αυστραλίας δεν θα μπορούσε βέβαια να εφαρμοστεί πλήρως, αλλά οι αρχές του μπορούν να ισχύσουν και στην Ευρώπη»,υποστήριξε ο Αυστριακός ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, οι μετανάστες που έφταναν στις ΗΠΑ μεταφέρονταν πρώτα στη νήσο Ελις, όπου όπως αξίζει να σημειωθεί ότι δεν κρατούνταν, αλλά παρά μόνο αν υπήρχε η υποψία ότι ήταν φορείς ασθενειών.

«Ενα τέτοιο νησί θα μπορούσε να είναι ο τρόπος πρόσβασης στην Ευρώπη. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα σύστημα με τάξη», σχολίασε ο Κουρτζ. Οταν ρωτήθηκε αν αυτή η ευρωπαϊκή νήσος Ελις θα μπορούσε να είναι η Λέσβος ή η Λαμπεντούζα, απάντησε «Ποιος θέλει να μείνει σε ένα νησί όπως η Λέσβος και να μην έχει ελπίδα για άσυλο».

Ακόμη, επέκρινε την εξάρτηση της Ευρώπης από την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Η Αγκυρα μπορεί να τερματίσει ανά πάσα στιγμή τη συνεργασία. Αν εξαρτηθούμε από αυτή, μπαίνουμε σε μία επικίνδυνη εξάρτηση. Το plan A πρέπει να είναι μία ισχυρή Ευρώπη, ικανή να προστατεύσει τα σύνορά της και να αποφασίσει η ίδια ποιος μπορεί να έρθει και ποιος όχι. Αυτή η απόφαση δεν μπορεί να ανατεθεί στην Τουρκία», τόνισε.


Πηγή: thetoc.gr