+slo-gun

Ανεπίτρεπτο λάθος από την πρώην υπουργό Παιδείας στο Facebook (pics)

Ανεπίτρεπτο λάθος από την πρώην υπουργό Παιδείας στο Facebook (pics)

Έπεσε στην παγίδα η Άννα Διαμαντοπούλου.

Ανεπίτρεπτο λάθος από την πρώην υπουργό Παιδείας στο Facebook (pics)

Η Άννα Διαμαντοπούλου, η πρώην υπουργός Παιδείας, ανάρτησε πριν από λίγο στην προσωπική της σελίδα στο Facebook την εξής «φωτογραφία εξωφύλλου».

Με αυτήν δηλαδή τη φωτογραφία υποδέχεται η πρώην υπουργός τους επισκέπτες στην προσωπική της σελίδα, εδώ. Κι αν κλικάρετε πάνω στη φωτογραφία της σελίδας, μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη.

Θαυμάστε την αρχαιοκίτς γραμματοσειρά και τα τρία θαυμαστικά στο τέλος, σήμα κατατεθέν των κειμένων  που χαρακτηρίζονται ψεκασμένα και που καταλήγουν σε «ΔΙΑΔΩΣΤΕ!!!», πράγμα που μας θυμίζει ότι ερωτήσεις στη Βουλή για το θέμα των αεροψεκασμών δεν έκανε ο Καμμένος αλλά ο Μάκης Βορίδης και, δυστυχώς, ο Φώτης Κουβέλης.

Αλλά δεν είναι μόνο η αισθητική της κ. Διαμαντοπούλου, είναι και το κείμενο που διάλεξε να κρεμάσει στην πιο περίοπτη θέση του ψηφιακού της σαλονιού. Για όσους δεν το ξέρουν, είναι ένα κείμενο που αποδίδεται από ελληναράδικους κύκλους στον Ισοκράτη, και το οποίο, τις ταραγμένες μέρες του Δεκέμβρη του 2008 είχε κοσμήσει το πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου. Πράγματι, η εφημερίδα κυκλοφόρησε έχοντας στην πρώτη σελίδα της με τεράστια γράμματα σε κατάμαυρο φόντο το εξής ρητό, δήθεν του Ισοκράτη:

aaaimage002

«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα,  την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».

Λέω «δήθεν» ρητό, διότι αυτά τα πράγματα ο Ισοκράτης δεν τα είπε ποτέ· άλλωστε δεν θέλει και πολλή αρχαιομάθεια για να υποψιαστούμε πως η φράση «η δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται» ακούγεται πολύ μοντέρνα. Ας δούμε λοιπόν τι είπε όντως ο Ισοκράτης, στον Αρεοπαγιτικό λόγο του.

Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

Βέβαια, μετάφραση δεν μας χρειάζεται διότι όλοι εμείς οι Έλληνες την έχουμε μία και ενιαία και τρισχιλιετή. Επειδή όμως μπορεί να μας διαβάζει και κανείς αλλοδαπός που δεν μετέχει της ημετέρας παιδείας, μεταφράζω πρόχειρα το απόσπασμα:

«Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους».

Μ’ άλλα λόγια, ο Ισοκράτης δεν μίλησε για «δημοκρατία που αυτοκαταστρέφεται». Αυτό είναι προϊόν ερμηνείας, για να μην πω προϊόν φαντασίας. Όπως προϊόν φαντασίας, που καμιά σχέση δεν έχει με το πραγματικό ρητό του Ισοκράτη, είναι και η ατάκα ότι η δημοκρατία «κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας». Το απόσπασμα είναι πειραγμένο, ή χακεμένο για να χρησιμοποιήσω μια λέξη του συρμού.

Να πούμε πάντως ότι το πλαστό ρητό δεν το κατασκεύασε ο Ελεύθερος Τύπος. Κυκλοφορούσε από παλιότερα στο Διαδίκτυο, κυρίως σε ελληνοκεντρικά ιστολόγια, ενώ ένας φίλος με ενημέρωσε πως το είχε δει κορνιζαρισμένο σε αστυνομικό τμήμα του υπολοίπου Αττικής. Αν όμως δεν είναι υπεύθυνη για τη λαθροχειρία η εφημερίδα, ασφαλώς έφταιξε που ανεξέταστα έβαλε στην πρώτη σελίδα της κάτι τόσο χτυπητό χωρίς να το ελέγξει· για να μην πω ότι στάθηκε πολύ πρόθυμη να υιοθετήσει την ελληναράδικη πλαστογραφία.

Βέβαια, η Διαμαντοπούλου (ή ο εκπρόσωπός της, μικρή σημασία έχει) παρουσιάζει το ρητό ανυπόγραφο. Ωστόσο, και μόνη η ιστορία του ρητού αλλά, καθοριστικά, και η αισθητική του, δείχνουν ολοκάθαρα ότι η «εκσυγχρονιστική πρωτοπορία» του τόπου στην πραγματικότητα ψωνίζει την επιχειρηματολογία της από τα πιο ξεφτελισμένα ακροδεξιά πανέρια -και την παρουσιάζει χωρίς, ούτε καν, να αλλάζει την κιτσάτη συσκευασία!

 

 

Πηγή: sarantakos.wordpress.com

Best of internet