Η μισή Ευρώπη «πνιγμένη» από τις πλημμύρες (pics)

Gazzetta team
Η μισή Ευρώπη «πνιγμένη» από τις πλημμύρες (pics)
Κατακλυσμιαίες βροχές προκάλεσαν νέες πλημμύρες την Τετάρτη στη Γαλλία, την Αυστρία και τη νότια Γερμανία, όπου περισσότεροι από 200 μαθητές προετοιμάζονται να περάσουν τη νύχτα στο σχολείο τους.

Η άνοδος των υδάτων στα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και της Αυστρίας δεν έχει προκαλέσει κανέναν τραυματισμό, σύμφωνα με τη νομαρχία, όμως έχει θέσει σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού την περιοχή Ρόταλ Ιν στη Βαυαρία, ενώ από την κακοκαιρία έχουν πληγεί ιδιαίτερα τρεις κοινότητες, η Σίμπαχ αμ Ιν, το Τρίφτερν και το Ταν, όπου δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο, γέφυρες έχουν καταρρεύσει και κάτοικοι έχουν βρει καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους.

Στο Τρίφτερν, μια κοινότητα 5.000 κατοίκων, 200 μαθητές ετοιμάζονται να κοιμηθούν στο σχολείο τους, που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και δεν απειλείται από τους ορμητικούς χείμαρρους, η πρόσβαση ωστόσο στο σημείο δεν είναι πλέον δυνατή, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο Τύπου της κοινότητας.

Στο Ρέγκεν, λίγο βορειότερα, 27 έφηβοι που πήγαν εκδρομή με πλοίο μαζί με δύο καθηγητές τους κι έναν ξεναγό διασώθηκαν το πρωί, ενώ είχαν καταφύγει σε ένα μικρό νησί, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Ένας μαθητής έλαβε τις πρώτες βοήθειες για υποθερμία ενώ άλλος ένας βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

Στη γειτονική Αυστρία, στην περιοχή του Σάλτσμπουργκ, όπου καταγράφονται επίσης σφοδρές βροχοπτώσεις και πολλοί δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο έχουν βυθιστεί κάτω από τα λασπόνερα, χρειάστηκε η επέμβαση των αρχών σε τουλάχιστον 350 περιστατικά. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αύριο στην περιοχή Μπραουνάου, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στη Γαλλία, το Παρίσι έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού σήμερα για πλημμύρες, καθώς ο ποταμός Σηκουάνας υπερχείλισε και τα λασπόνερα έχουν κατακλύσει τις παραποτάμιες λεωφόρους της πόλης.

Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν την χώρα τις τελευταίες τέσσερις ημέρες προκαλώντας σοβαρά προβλήματα και πλημμύρες στην περιοχή της κοιλάδας του Λίγηρα και στο νοτιοανατολικό τμήμα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Α10 που συνδέει το Παρίσι με το Μπορντό και στο σιδηροδρομικό δίκτυο που εκτείνεται βόρεια της Ορλεάνης έχει διακοπεί λόγω των πλημμυρών. Σπίτια, σχολεία και ένας οίκος ευγηρίας εκκενώθηκαν στην πόλη Μονταργκί, σε απόσταση 110 χιλιομέτρων νότια του Παρισιού.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία γνωστοποίησε ότι η Γαλλία διένυσε τον μήνα Μάιο με τις περισσότερες βροχοπτώσεις από τότε που ξεκίνησε η συγκέντρωση δεδομένων, πριν από 150 χρόνια.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων αναγκών ανταποκρίθηκαν σε 8.000 τηλεφωνικές κλήσεις για βοήθεια, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ.

Επιπλέον, αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι το ύψος των υδάτων του Σηκουάνα αναμένεται να ξεπεράσει τα 5,60 μέτρα, το ανώτερο επίπεδο, την Παρασκευή, χωρίς να υπερβεί τα 6 μέτρα, κάτι που θα σήμαινε ότι το υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο θα πλημμύριζε και πολύ πιο κάτω από το επίπεδο ρεκόρ των 8,60 μέτρων που καταγράφηκε το 1910.

Πηγή: topontiki.gr