Ισπανία: Μεγάλες διαδηλώσεις με σύνθημα «ψωμί, δουλειά, στέγη»

Gazzetta team
Ισπανία: Μεγάλες διαδηλώσεις με σύνθημα «ψωμί, δουλειά, στέγη»
Ζητούν από την πολιτική ηγεσία να απορρίψει «τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες»

Η Γαλλία συγκλονίζεται από μεγάλης έκτασης επεισόδια, καθώς ο κόσμος αντιδρά στις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στα εργασιακά ο Φρανσουά Ολάντ. Στο Βέλγιο τα συνδικάτα βγαίνουν στους δρόμους μαζί με χιλιάδες πολίτες, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για την εφαρμογή της «ελαστικής 45ωρης εργασιακής εβδομάδας». Από το Σάββατο, στους δρόμους βρίσκονται χιλιάδες Ισπανοί, ένα μήνα πριν τη διεξαγωγή των εκλογών. Κεντρικο σύνθημα των μεγάλων διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν ήταν το «ψωμί, δουλειά, στέγη», ζητώντας από την πολιτική ηγεσία να απορρίψει «τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες».

Στη Μαδρίτη, οι διαδηλώσεις κατευθύνθηκαν προς την Πουέρτα ντε Σολ, όπου τους διαδηλωτές περίμενε ένα πανό που έγραφε: «για την δημοκρατική εξέγερση των λαών της Ευρώπης, κυριαρχία, αξιοπρέπεια, αλληλεγγύη». Οι διαδηλωτές καταλάμβαναν το ήμισυ της πλατείας.

Οι πρώτες μεγάλες «πορείες αξιοπρέπειας» πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη στις 22 Μαρτίου 2014 συγκεντρώνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους. Σήμερα, περισσότερες από 125 πολιτικές, συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις απηύθυναν κάλεσμα για πορείες σε τριάντα περίπου ισπανικές πόλεις από τη Σεβίλη μέχρι τη Βαρκελόνη, «ώστε οι άνθρωποι να κάνουν φανερή την αγανάκτησή τους».

Πηγή: protothema.gr