Ολο το παρασκήνιο και οι επαφές της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα

Gazzetta team
Ολο το παρασκήνιο και οι επαφές της επίσκεψης Πούτιν στην Ελλάδα
Να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, μέσα από την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών, είναι ο στόχος Αθήνας και Μόσχας. Τι σημαίνει η επίσκεψη Πούτιν.

Να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας, μέσα από την υπογραφή συγκεκριμένων συμφωνιών, είναι ο στόχος Αθήνας και Μόσχας, από τη σημερινή επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου θα έχει την ευκαιρία στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Με δεδομένη την καχυποψία των ΗΠΑ που παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τις κινήσεις του Β. Πούτιν, καθώς αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη σε δυτική χώρα, δυο χρόνια περίπου μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία, ο Ρώσος Πρόεδρος έχει συγκεκριμένη ατζέντα.
Πέρυσι τέτοια εποχή ο Αλ. Τσίπρας ήταν στην Αγία Πετρούπολη και αναζητούσε άλλες…θάλασσες όπως είχε πει τότε, εννοώντας χρηματοδότηση από τη Μόσχα, η οποία και είχε διαμηνύσει ότι αυτό δεν είναι εφικτό. Πλέον, η έλευση του τρίτου μνημονίου, προϊόν της μη δυνατότητας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να στηριχθούν επί της ουσίας από τη Ρωσία που είχε διαμηνύσει πως πρέπει να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, έχει αλλάξει άρδην τα δεδομένα.
Σε αυτό το πλαίσιο, επανακαθορίζονται και οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και η συνάντησή τους αναμένεται να επικεντρωθεί στην οικονομική και ενεργειακή συνεργασία - χωρίς όμως η δεύτερη να ταυτίζεται πλέον με τη «διπλωματία των αγωγών». Και αυτό διότι η συμμετοχή της Ρωσίας στις αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ ή και σε θέματα που αφορούν τη ΔΕΗ (όπως, π.χ., η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε έργα της εταιρείας) κρίνεται πιθανότερη.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση, επιθυμεί να περάσει το μήνυμα κυρίως σε γειτονικές χώρες, όπως π.χ. η Τουρκία, ότι οι σχέσεις της, παραδοσιακές, με τη Μόσχα, παραμένουν αρκετά καλές, ώστε να ενδυναμώσει το επιχείρημα πως έχει ισχυρούς συμμάχους.

Πρώτη επίσκεψη μετά από δέκα χρόνια

Η επίσκεψη του Β. Πούτιν γίνεται, ακριβώς μετά από 10 χρόνια (επί πρωθυπουργίας Κώστα Καραμανλή ήταν η τελευταία επίσκεψη) στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 και σε συνέχεια των επισκέψεων του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κρεμλίνο και Οικονομικό Φόρουμ Αγ. Πετρούπολης το περασμένο έτος, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (τον οποίο επίσης θα συναντήσει το απόγευμα ο Β. Πούτιν) στη Μόσχα τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Η ατζέντα της συνάντησης Πούτιν-Τσίπρα
Σύμφωνα με πληροφορίες η ατζέντα των συνομιλιών μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Ρώσου Προέδρου, και των δύο κυβερνητικών αντιπροσωπιών, θα επικεντρωθεί α) στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων (συμπ. προσέλκυση ρωσικών επενδύσεων, προώθηση ελληνικών εξαγωγών κυρίως στον αγροδιατροφικό τομέα, ενέργεια, τουρισμός), β) στην αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου για διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας γ) και τη συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της παιδείας, της επιστήμης και της τεχνολογίας στο πλαίσιο, επίσης, του Αφιερωματικού Έτους 2016.
Τον Ρώσο πρόεδρο θα συνοδεύει πολυπληθής κυβερνητική αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Μεταφορών, Πολιτισμού, Οικονομικής Ανάπτυξης, Γεωργίας και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Επιπλέον, στην αποστολή θα συμμετέχουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Gazprom και της Rosneft και δεκάδες άλλοι επιχειρηματίες.
Μετά το πέρας της κατ’ ιδίαν συνάντησης Πρωθυπουργού και Ρώσου Προέδρου (θα γίνει στις 17:00 το απόγευμα της Παρασκευής) και των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπιών, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν σειρά διακηρύξεων και συμφωνιών: α) Πολιτική Διακήρυξη για ελληνο-ρωσικό διάλογο επί διεθνών και περιφερειακών θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, β) Διακήρυξη Εταιρικής Σχέσης για Εκσυγχρονισμό (σχετικά με οικονομική συνεργασία), γ) Συμφωνίες συνεργασίας (μεταξύ Υπουργείων), δ) για Επιστήμη και τεχνολογία
Τουρισμό και ε) Μετεωρολογία. Επίσης θα υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ φορέων, όπως Enterprise Greece –Invest in Russia, ΕΛΠΕ – Rosneft, Πανεπιστήμιο Πειραιά – Πανεπιστήμιο Ουραλίων και Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας – Ρωσικό Ινστιτούτο Ενέργειας.
Θετικά νέα από το μέτωπο των αγωγών δεν θα υπάρχουν, καθώς το φλερτ που είχε αναπτυχθεί επί Παναγιώτη Λαφαζάνη περί Turkish Stream, δεν υπάρχει, αφού η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει πλέον πραγματοποιήσει στρατηγική στροφή υπέρ της δυτικής πολιτικής στα ενεργειακά με την Αθήνα να προκρίνει τον Διαδριατικό Αγωγό (ΤΑΡ) που θα μεταφέρει αζερικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, στο πλαίσιο του Νοτίου Διαδρόμου, και ο οποίος έχει τις ευλογίες όχι μόνο της ΕΕ αλλά, το σημαντικότερο, των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Μόσχα στην παρούσα φάση δίνει προτεραιότητα στον αγωγό Nord Stream 2 προς τη Γερμανία και στην υπερκέραση των αμερικανικών αντιδράσεων σε αυτόν μέσω της προσέγγισης με το Βερολίνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για συνεργασία των δύο πλευρών σε άλλους τομείς. Εξάλλου, η συμμετοχή ρωσικών εταιρειών σε συμπράξεις ιδιωτών με τη ΔΕΗ είτε σε υπάρχουσες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είτε για την κατασκευή νέων (π.χ., στη Μελίτη) είναι ένα πιθανό σενάριο.
Ακόμη υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όπως διαφάνηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του λιμανιού του ρώσου υπουργού Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, καθώς επίσης και για τηνΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Επιπλέον οι δύο άνδρες αναμφίβολα θα συζητήσουν τις εξελίξεις στη Συρία (όπου η σύνδεση των συνεχιζόμενων συγκρούσεων με το Προσφυγικό είναι προφανής), αλλά και το Ουκρανικό, όπου η Αθήνα δίνει έμφαση στην προστασία της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης.
Ο Β. Πούτιν που θα συνοδεύεται από εννέα υπουργούς φθάνει στις3.30 το απόγευμα της Παρασκευής και στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος. Εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Οι συνομιλίες των δύο προέδρων θα διαρκέσουν περίπου μισή ώρα.
Αμέσως μετά ο Πρόεδρος Πούτιν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και για διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Στις 6.30 το απόγευμα θα του παρατεθεί γεύμα εργασίας (στο Μέγαρο Μαξίμου) και αφού υπογραφούν οι συμφωνίες για την ενέργεια και τις επενδύσεις (πιθανότητα για τα τρένα) θα ακολουθήσουν δηλώσεις των κκ. Πούτιν και Τσίπρα.
Στις 7.25 ο Ρώσος Πρόεδρος θα μεταβεί στο Βυζαντινό Μουσείο συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό. Το βράδυ θα παραμείνει στην Αθήνα και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο στο Καβούρι όπου από το πρωί της Πέμπτης έχουν αποκλειστεί ολόκληρες περιοχές από την Αστυνομία και απο δυνάμεις ασφαλείας.
Το Σάββατο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και από εκεί στο Αγιο Ορος. Στην Ιερά Κοινότητα (η οποία έχει γίνει φρούριο από τα μέτρα ασφαλείας) θα παραμείνει περί τις πέντε ώρες. Η επίσκεψη στο Αγιο Ορος θα αρχίσει με δοξολογία στις Καρυές και εν συνεχεία ο Β. Πούτιν θα επισκεφθεί τη Μονή του Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι), ενώ θα αναχωρήσει για τη Μόσχα το απόγευμα του Σαββάτου.

Πηγή: thetoc.gr