Στην ατζέντα το Ελληνικό και οι 19 ιδιωτικοποιήσεις-προαπαιτούμενα

Gazzetta team
Στην ατζέντα το Ελληνικό και οι 19 ιδιωτικοποιήσεις-προαπαιτούμενα
Όπως ήταν φυσικό, μετά και τη σχετική προειδοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ ότι χάνεται ο στόχος για το 2016, το Eurogroup άναψε «κόκκινο» φως στην κυβέρνηση για την πολιτική της.

Όπως ήταν φυσικό, μετά και τη σχετική προειδοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ ότι χάνεται ο στόχος για το 2016, το Eurogroup άναψε «κόκκινο» φως στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup τόσο η επίσπευσή τους όσο και μια σειρά από εκρεμμότητες και αβλεψίες, ως prior action, συνδέονται με την εκταμίευση των δύο δόσεων μέχρι τέλους του έτους.

Η κυβέρνηση έχοντας γνώση των ενστάσεων των πιστωτών έσπευσε χθες, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής να εγκρίνει συνολικά 19 αποκρατικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, ανάμεσα στις οποίες η βρίσκεται η πώληση του 17% της ΔΕΗ, του 65% της ΔΕΠΑ και του 35% των ΕΛΠΕ.

Τελειώνετε με το Ελληνικό

Η πρώτη «κόκκινη» κράτα αφορούσε στην επένδυση στο Ελληνικό. Η σύμβαση για το Ελληνικό, με βάση τις υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς, θα πρέπει να περάσει από την ελληνική Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου, αλλιώς η πρώτη εκταμίευση ύψους 7,5 δισ. απλά δεν θα καταβληθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ζητήθηκε από την Αθήνα η πορεία της συμφωνίας και το χρονοδιάγραμμα μέχρι την έγκρισή του από τη Βουλή.

Επόμενη κάρτα ήταν η ρύθμιση Σπίρτζη για τα διόδια από την Εγνατία Οδό, σε συνδυασμό με την πορεία της μακροχρόνιας παραχώρησής της είσπραξής τους από ιδιώτη η οποία έχει συμφωνηθεί από πέρυσι το καλοκαίρι στο πλαίσιο των 9 αποκρατικοποίησεων από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σχετικό θέμα είναι και η αποποίηση ευθυνών των μελών του Δοικητικού Συμβουλίου του νέου υπερταμείου η οποία απουσίασε από το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή.

Πέραν αυτών το 2ο τμήμα της δόσης (2,8 δισ.) που συμφωνήθηκε θα δοθεί μόνο αν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημιουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων, τη διακυβέρνηση των τραπεζών, την υπηρεσία Εσόδων αλλά και τις αλλαγές στον ενεργειακό τομέα. Εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, θα εκταμιευτεί και το δεύτερο κομμάτι της δόσης ύψους 2,8 δις. ευρώ.

Πηγή: thetoc.gr