Θρίλερ στο Eurogroup: Γράφουν-σβήνουν το κείμενο της ανακοίνωσης

Gazzetta team
Θρίλερ στο Eurogroup: Γράφουν-σβήνουν το κείμενο της ανακοίνωσης
Ενστάσεις από τους δανειστές σε ήδη ψηφισμένα μέτρα σχετικά με τα «κόκκινα» δάνεια, το ΕΚΑΣ και τις αποκρατικοποιήσεις - Ο Σόιμπλε θέλει αποφάσεις για το χρέος το 2018, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις ζητά εδώ και τώρα.

«Θολό» παραμένει το τοπίο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης στο Eurogroup, καθώς, την ώρα που συγκλίνουσες πληροφορίες θέλουν τους ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να εγκρίνουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης, ύψους 10,3 δισ. ευρώ, το γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ κάνει λόγο για εμπλοκή της τελευταίας στιγμής.

Πιο συγκεκριμένα, το ΜΝΙ αναφέρει ότι ένα από τα προβλήματα, προκειμένου να επέλθει συμφωνία, είναι η εξαγγελία του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη Κυριακή, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο, αναφορικά με τη δημιουργία του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το εν λόγω Ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με το 40% του υπερβάλλοντος πλεονάσματος, αλλά και κάποια άλλα έσοδα, τα οποία, όμως, δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία που υπάρχει με τους Ευρωπαίους.

Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες, που θέλκουν τουλάχιστον τρεις Ευρωπαίους ΥΠΟΙΚ να έχουν εκφράσει την έντονη δυσφορία τους για τη δέσμευση Τσίπρα περί μη επιστροφής του ΕΚΑΣ

Παράλληλα, η ανταποκρίτρια της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» στις Βρυξέλλες ανέφερε ότι δημοσιογράφος που ρώτησε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αν όλα πηγαίνουν καλά στη συνεδρίαση του Eurogroup, εκείνος του απάντησε με ένα... ξερό «όχι».

Όλοι «πάνω» στο ΔΝΤ για να μείνει στο πρόγραμμα

Στις 21:20 έγινε διακοπή της συνεδρίασης, προκειμένου να αναζητηθεί η «χρυσή» τομή με το ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους, έτσι ώστε το Ταμείο να παραμείνει στο πρόγραμμα. Η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένο να ξαναρχίσει στις 23:30.

Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών βρίσκεται υπό εξέταση ο τρόπος κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης, κάτι που θα επιτρέψει την έγκαιρη εκταμίευση της δεύτερης δόσης από τον ESM, ύψους 10,3 δισ. ευρώ για την κάλυψη των αναγκών ρευστότητας του ελληνικού κράτους και την εξυπηρέτηση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

Αυτό, ως γνωστόν, προϋποθέτει την εκπλήρωση τριών διαφορετικών κριτηρίων: τη νομοθέτηση και τον έλεγχο των μέτρων της πρώτης αξιολόγησης, τη νομοθέτηση των μέτρων έκτακτης ανάγκης («κόφτης») και την εύρεση μιας λύσης ως προς τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Καθώς τα πρώτα δύο σκέλη έχουν συμφωνηθεί (μέτρα, «κόφτης»), το κρίσιμο ζήτημα είναι η εύρεση μιας λύσης για το χρέος, που θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα. Αυτό είναι σημαντικό, διότι χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα (που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «απαραίτητο»), κάποια κράτη-μέλη της ευρωζώνης δεν μπορούν να λάβουν έγκριση από τα εθνικά τους κοινοβούλια για την εκταμίευση της δόσης, αφήνοντας την Ελλάδα «στον αέρα».

Το καλό και το κακό σενάριο

Πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως υπάρχουν δύο σενάρια για την κατάληξη του σημερινού Eurogroup, που θα καθορίσουν την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης.

Το «καλό σενάριο» προϋποθέτει την εύρεση μίας συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, έτσι ώστε να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα. Έτσι, έπειτα από την ολοκλήρωση της έκθεσης συμβατότητας της Επιτροπής (που εξετάζει το κατά πόσο τα μέτρα που ψηφίστηκαν συμβαδίζουν με τη συμφωνία), τα κοινοβούλια των κρατών-μελών θα δώσουν το πράσινο φως στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να εκταμιεύσει το πρώτο μέρος της δόσης.

Το «κακό σενάριο» θα ισχύσει, εάν δεν καταφέρουν οι Ευρωπαίοι να έρθουν σε συμφωνία για το χρέος με το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ δεν θεωρεί, βάσει των προβλέψεών του, το ελληνικό χρέος βιώσιμο στην παρούσα κατάστασή του και συνεπώς δεν μπορεί να συνάψει (βάση και καταστατικού) πρόγραμμα με την Ελλάδα.

Πάντως, όπως τονίζουν πηγές από τις Βρυξέλλες, όλες οι πλευρές θέλουν να έρθουν σε μια συμφωνία και, αν δεν υπάρξει συμφωνία για εκταμίευση σήμερα, αυτό δεν θα έχει καταστροφικές συνέπειες, καθώς υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες που θα μπορεί να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το κακό σενάριο θα παρατείνει το κλίμα αβεβαιότητας, γύρω από την ελληνική οικονομία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως μεταφέρουν ότι οι εκκρεμότητες σχετικά με την αξιολόγηση θα περιληφθούν στην τελική ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, αλλά δεν κρίνονται τόσο σημαντικές, ώστε να μην αποδεσμευθεί η δόση. Από την κυβέρνηση χαρακτηριστικά λένε ότι οι εκκρεμότητες αυτές δεν είναι καθοριστικές και θα επιλυθούν με συνοπτικές διαδικασίες.

Παρά την κυβερνητική αισιοδοξία, ωστόσο, το γεγονός ότι, αίφνης, οι δανειστές εγείρουν ζητήματα και ως προς το κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν είναι θετικό για την Ελλάδα.

Αντίθετα, μεγάλη παραμένει η απόσταση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας για το χρέος, με το Ταμείο να πιέζει για σημαντικά βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Γράφουν και ξαναγράφουν το κείμενο της ανακοίνωσης

Η νύχτα αναμένεται μεγάλη, καθώς, όπως φαίνεται, το προσχέδιο της συμφωνίας γράφεται και ξαναγράφεται, ενώ η δόση των 10.3 δις ευρώ θα δοθεί, κατά τα φαινόμενα, σε δυο υποδόσεις.

Μια ομάδα κρατών, δε, των οποίων ηγείται η Γερμανία, διατείνεται ότι, εάν υπάρξουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση χρέους, που η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να αποπληρώνει πριν από το 2023, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον κίνητρο να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Το ΔΝΤ, το οποίο ακόμη επίσημα δεν έχει επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επιμένει πως χρειάζεται ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας και ότι πρέπει να ληφθούν δεσμευτικές αποφάσεις πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όμως διεμήνυσε ότι δεν θέλει να δεσμευτεί σε τίποτα πριν από το 2017, χρονιά εκλογών στη χώρα του. «Θα πάρουμε αποφάσεις όταν χρειαστεί. Τώρα έχω εγώ τη νομιμοποίηση και το 2018 θα την έχουν εκείνοι που θα εκλέξει ο γερμανικός λαός το 2017» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δανειστές, παράλληλα, ζητούν διευκρινίσεις και διορθώσεις σε μία σειρά ζητημάτων, όπως π.χ. στα «κόκκινα δάνεια», ενώ ενστάσεις υπάρχουν και για το ασφαλιστικό, με παράλληλο αίτημα για παρεμβάσεις στο ΕΚΑΣ. Επιπλέον, στο τραπέζι έχει τεθεί η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και το «πάγωμα» της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού.

Τα τρία «αγκάθια» για την αξιολόγηση

Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν να επιτρέπεται να πωλούνται και τα δάνεια που έχουν εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, τα όποια με τον ισχύοντα νόμο εξαιρούνται. Παράλληλα, ζητούν να απελευθερωθεί και το επιτόκιο του δανειολήπτη, καθώς μέχρι τώρα απαγορευόταν το fund να ορίσει μεγαλύτερο επιτόκιο από εκείνο της τράπεζας.

Οι πιστωτές ζητούν ακόμη αναδιατύπωση της λίστας για τα περιουσιακά στοιχεία που μπαίνουν στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, προς την κατεύθυνση οι ελληνικές αρχές να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ υπάρχει αίτημα για επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης του Ελληνικού. Τέλος, όσον αφορά στο ΕΚΑΣ, δεν αποκλείεται να αναιρεθεί η διευκόλυνση για επιστροφή του σε δόσεις.

Ανοιχτό, δε, παραμένει το ζήτημα αναφορικά με τους τρόπους παρέμβασης για το χρέος, που επεξεργάζονται αυτήν την ώρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης.

Πηγή: protothema.gr