EgyptAir: Στα τρία χιλιόμετρα βάθος ψάχνουν για τα μαύρα κουτιά

Gazzetta team
EgyptAir: Στα τρία χιλιόμετρα βάθος ψάχνουν για τα μαύρα κουτιά
Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει υποβρύχια ρομπότ προκειμένου να ερευνηθούν σημεία που τα νερά είναι πολύ βαθιά - Δείτε φωτογραφίες.

Με υποβρύχια ρομπότ ψάχνουν πλέον οι Αιγύπτιοι για το κουφάρι του Airbus A-320 της EgyptAir που συνετρίβη βόρεια της Αλεξάνδρειας την περασμένη εβδομάδα. Στόχος ο εντοπισμός των μαύρων κουτιών του αεροσκάφους, τα οποία και θα δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα για τα αίτια της συντριβής.

Την ένταξη του υποβρυχίου στις δυνάμεις που διεξάγουν την έρευνα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Φατάχ αλ Σίσι εξηγώντας ότι αυτό γίνεται για να ερευνηθούν οι περιοχές όπου τα νερά είναι πολύ βαθιά προειδοποιώντας ότι οι έρευνες για την καταστροφή θα πάρουν καιρό.

Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του για τη συντριβή του Airbus 320 ο Σίσι δήλωσε επίσης ότι εξακολουθούν να εξετάζονται όλα τα πιθανά σενάρια και ζήτησε να μην εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα.

«Ερευνητικός εξοπλισμός μεταφέρθηκε από το υπουργείο Πετρελαίου, έχουν ένα υποβρύχιο που μπορεί να φτάσει 3.000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα», δήλωσε ο Σίσι απευθυνόμενος σε υπουργούς και βουλευτές που είχαν συγκεντρωθεί για τα εγκαίνια ενός εργοστασίου λιπασμάτων στο λιμάνι Νταμιέτα. «Σήμερα κινήθηκε προς την κατεύθυνση της περιοχής της συντριβής του αεροπλάνου, επειδή εργαζόμαστε σκληρά για να ανακτήσουμε τα μαύρα κουτιά».

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των δύο μαύρων κουτιών συνεχίζονται στα δυσπρόσιτα βάθη της Μεσογείου, καθώς μόνο αυτά μπορούν να δώσουν απαντήσεις αναφορικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στη συντριβή του μοιραίου Airbus A320.

Ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, τόνισε πως μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο, επιβεβαιώνοντας την είδηση ότι το αεροσκάφος είχε εκπέμψει αυτόματα μηνύματα για την ύπαρξη καπνού στο πιλοτήριο, σύμφωνα με ερευνητές από το Γαλλικό Γραφείο Ερευνών Δυστυχημάτων.

Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες











Τα σενάρια της συντριβής

Κανείς δεν γνωρίζει, μέχρι στιγμής, αν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια ή για τεχνική βλάβη. Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου ανέφερε ότι η συντριβή του αεροσκάφους είναι πιθανότερο να οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια παρά σε τεχνικό πρόβλημα.

«Αν αναλύσουμε διεξοδικά όλα τα δεδομένα, η πιθανότητα μίας τρομοκρατικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη από μία τεχνική βλάβη. Όταν θα συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία θα γνωρίζουμε την αλήθεια» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του Γάλλος ερευνητής τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επέβαινε βομβιστής – καμικάζι στο αεροσκάφος της Egyptair. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο αεροσκάφος της Egyptair να υπήρχε βόμβα ή να επέβαινε βομβιστής αυτοκτονίας» δήλωσε ο πρώην επικεφαλής της ομάδας διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων της Γαλλίας, Jean-Paul Troadec στο Europe 1.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να καταρρίφθηκε από πύραυλο, όπως συνέβη στο αεροσκάφος Malaysia Airlines τον Ιούλιο» πρόσθεσε.

Και η Μόσχα «βλέπει» τρομοκρατική ενέργεια πίσω από τη συντριβή, με τον διευθυντή της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Φαίνεται πως αυτή είναι τρομοκρατική ενέργεια, που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο 66 πολιτών από 12 χώρες».

Ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας Πολ Τσαρλς, μιλώντας στο BBC υποστήριξε ότι πρόκειται για μηχανική βλάβη και ότι «κάτι συνέβη στο πιλοτήριο».

Ο κ.Τσάρλς δεν απέρριψε πλήρως το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης, ωστόσο δήλωσε, αποκωδικοποιώντας τις τελευταίες κινήσεις του αεροσκάφους, ότι το πιθανότερο είναι ο πιλότος «να ενεπλάκη με κάποιον τρόπο σε κάποιο συμβάν στο πιλοτήριο». Επιπλέον, ο Πολ Τσαρλς διατύπωσε την εκτίμηση, ότι οι χειριστές του airbus δεν είχαν τη δυνατότητα να εκπέμψουν σήμα κινδύνου, ακόμα και αν προσπάθησαν.

Πάντως η γαλλική Δικαιοσύνη αρχίζει έρευνα για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους, όπως ανακοίνωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς.

«Καμιά υπόθεση δεν εξετάζεται περισσότερο από κάποια άλλη και καμιά υπόθεση δεν έχει αποκλειστεί σε αυτό το στάδιο» της έρευνας, δήλωσε ο εισαγγελέας σε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι η έρευνα ανατέθηκε στη Χωροφυλακή.

Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό απηύθυνε έκκληση προς όλους να είναι πολύ προσεκτικοί όταν αναφέρονται στα αίτια της εξαφάνισης του αεροπλάνου και υπογράμμισε ότι τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί σε σχέση με το θέμα αυτό.

To ISIS πίσω από την πτώση του αεροσκάφους της EgyptAir;

Την ώρα που οι περισσότερες κυβερνήσεις κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, ένας ιστότοπος υποστηρίζει ότι οι τζιχαντιστές ανέλαβαν ήδη την ευθύνη για το αεροπορικό δυστύχημα της EgyptAir.

Σύμφωνα με το Νewsday247, το οποίο επικαλείται ιστοσελίδες προσκείμενες στο Ισλαμικό Κράτος, το ISIS εξέδωσε ανακοίνωση και υποστηρίζει ότι τοποθέτησε βόμβα στο εσωτερικό του Airbus A320 που απογειώθηκε από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο της Αιγύπτου.
Nα σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα μέχρι στιγμής, ενώ οι αναλυτές δεν απορρίπτουν κανένα ενδεχόμενο σχετικά με την εξαφάνιση και συντριβή του αιγυπτιακού αεροσκάφους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα AMAQ, που ανήκει στους τζιχαντιστές φαίνεται ότι οι μαχητές του ISIS τοποθέτησαν βόμβα στο αεροσκάφος και μάλιστα παρουσιάζονται να πανηγυρίζουν για την επιτυχία τους στη Ράκα.

Πηγή: protothema.gr