Η κούκλα από την Ιθάκη που παλεύει για το στέμμα της Miss USA (pics)

Gazzetta team
Η κούκλα από την Ιθάκη που παλεύει για το στέμμα της Miss USA (pics)
Εκατομμύρια κορίτσια σε όλο τον κόσμο ονειρεύονται να γίνουν μια μέρα το ίδιο λαμπερές με τις βασίλισσες ομορφιάς που θαυμάζουν στην τηλεόραση. Ομως η Ελενα Λακουάτρα, η ελληνικής καταγωγής Μις Πενσιλβάνια, δεν ξεχωρίζει μόνο για την εξωτερική της εμφάνιση, αλλά αποτελεί έμπνευση και πρότυπο για τα άτομα με αναπηρία που θέλουν να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

Λίγες ημέρες πριν από την αναχώρησή της για το Λας Βέγκας, όπου η 24χρονη καλλονή θα διεκδικήσει σε δύο εβδομάδες το στέμμα της Miss USA, η μητέρα της μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» για τη σχέση αγάπης που έχει με την Ελλάδα και, ιδιαίτερα, με την Ιθάκη, απ' όπου κατάγεται, και για το πώς η απώλεια της ακοής της της έδωσε δύναμη.

Η ιστορία της Ελενας, η οποία έχασε την ακοή της από βακτηριακή μηνιγγίτιδα σε ηλικία μόλις 4 ετών, θα μπορούσε να είναι τραγική, όμως με τον δυναμισμό και την αποφασιστικότητά της κατάφερε να κάνει τη ζωή που θέλει, όπως μας εξήγησε η μητέρα της, Εφη Αλεξάντερ. Παρά την απώλεια της ακοής της η 24χρονη Μις Πενσιλβάνια, η οποία ακούει με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου κοχλιακού εμφυτεύματος που λειτουργεί με μια μπαταρία πίσω από το αυτί της, έχει μια ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία στο μόντελινγκ αλλά και στην τηλεοπτική δημοσιογραφία.

«Δεν το βάζει κάτω και δεν λυπήθηκε ποτέ τον εαυτό της», μας είπε η μητέρα της, η οποία θυμάται ότι από την παιδική ηλικία το μότο της κόρης της ήταν «να μετατρέπεις την αναπηρία σου σε ικανότητα». «Σκεφτόταν ότι όπως κάποιοι φορούν γυαλιά για να βλέπουν, εκείνη έχει αυτό το εμφύτευμα για να ακούει. Μάλιστα, όταν κάποια στιγμή ένα αγόρι στο σχολείο τη ρώτησε τι είναι αυτό που έχει πίσω από το αυτί της, εκείνη του απάντησε ότι είναι ένα βιονικό αυτί που της επιτρέπει να ακούει μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου... Και τότε το αγόρι τη ρώτησε από πού μπορεί να αγοράσει ένα ίδιο! Με αυτό τον τρόπο το αντιμετώπιζε πάντα», θυμάται η Εφη Αλεξάντερ.

«Σκοτεινή περίοδος»

Η ωραία Ελένη κατακτά τις ΗΠΑ με τη δύναμη της ψυχής της

Πάντως, ο χειμώνας κατά τον οποίο η Ελενα κόλλησε μηνιγγίτιδα και το επόμενο διάστημα ήταν «μια σκοτεινή περίοδος» για την οικογένεια. «Εμεινε στο νοσοκομείο για δυόμισι εβδομάδες και λίγο έλειψε να πεθάνει. Οταν επέστρεψε στο σπίτι είχε χάσει το σύστημα ακοής και ισορροπίας της, δεν μπορούσε να περπατήσει», αφηγήθηκε στο «Εθνος» η μητέρα της. Οι γονείς της την έστειλαν για τέσσερα χρόνια σε σχολείο για κωφούς, στο οποίο έμαθε να διαβάζει χείλη και έκανε φυσικοθεραπείες. Με τη βοήθεια και του εμφυτεύματος κατάφερε να ανακτήσει την ακοή και την ομιλία της, ενώ μπόρεσε να επιστρέψει στα μαθήματα χορού που τόσο αγαπούσε.

«Πλέον μιλάει κανονικά και η ομιλία της ως δημοσιογράφου είναι φανταστική και δεν καταλαβαίνεις ότι έχει κάποιο πρόβλημα. Είναι από τους τυχερούς γιατί άλλοι ασθενείς που έχουν κοχλιακό εμφύτευμα μπορούν να πιάσουν μόνο τους πολύ δυνατούς ήχους», μας είπε η Εφη Αλεξάντερ. «Δυσκολεύεται λίγο σε μέρη με πολλή φασαρία. Επίσης όταν είναι στη θάλασσα φοβάται λίγο γιατί δεν μπορεί να κολυμπήσει με την μπαταρία αλλά πιο πολύ ήταν δύσκολα τα πρώτα χρόνια, μέχρι την ηλικία των 10, όταν η μπαταρία ήταν πιο ογκώδης και τη δυσκόλευε στον χορό». Δεν νιώθει ότι έχει στερηθεί τίποτα και μάλιστα κάποιες φορές οι άνθρωποι που της μιλούν αναρωτιούνται «γιατί πρέπει να επαναλαμβάνουν κάποια πράγματα» και τους απαντάει «ξεχνάτε ότι είμαι κουφή;».

Κόρη Ελληνίδας και Ιταλολιθουανού, η Ελενα Λακουάτρα τέλειωσε σπουδές στην τηλεοπτική δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Point Park του Πίτσμπουργκ και σήμερα εργάζεται στο κομμάτι του online και των social media για το δίκτυο WTAE και κάνει ψυχαγωγικό και lifestyle ρεπορτάζ, στο πλαίσιο του οποίου καλύπτει πολλές φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, πρότυπό της είναι μια άλλη Ελληνίδα. «Το όνειρό της είναι να γίνει η επόμενη... Μαρία Μενούνος. Αυτό που θέλει να κάνει είναι να παίρνει συνεντεύξεις στο Χόλιγουντ από διάσημους στο κόκκινο χαλί», μας είπε η μητέρα της.

«Με το μόντελινγκ ξεκίνησε να ασχολείται τυχαία. Οταν ήταν μικρή είχαμε πάει την αδελφή της για οντισιόν για ένα διαφημιστικό και κάναμε συμβόλαιο και για την Ελενα - έκανε το πρώτο της διαφημιστικό όταν ήταν ακόμα μωρό», θυμήθηκε η Εφη Αλεξάντερ. «Τώρα έχει συμβόλαιο με δύο πρακτορεία και κλείνει πάρα πολλές δουλειές. Δεν ασχολείται με τον χώρο της μόδας, κάνει μόνο επιδείξεις νυφικών, αλλά κάνει πολλά διαφημιστικά. Το πρόσωπό της είναι σε κουτιά της Fischer Price, φέτος έκανε ακόμα και τηλεοπτική διαφήμιση για το Superbowl».

Η Μις Πενσιλβάνια και υποψήφια Miss USA Ελενα Λακουάτρα αγαπά πολύ την Ελλάδα, ενώ στα παιδικά της χρόνια συνήθιζε να απαγγέλλει ποιήματα την 25η Μαρτίου.
Η Μις Πενσιλβάνια και υποψήφια Miss USA Ελενα Λακουάτρα αγαπά πολύ την Ελλάδα, ενώ στα παιδικά της χρόνια συνήθιζε να απαγγέλλει ποιήματα την 25η Μαρτίου.

«Παρόλο που το όνειρό της δεν είναι το μόντελινγκ, βγάζει αρκετά χρήματα και κατάφερε να πληρώσει τις σπουδές της και να τελειώσει το πανεπιστήμιο χωρίς χρέη». Στα 15 της κατάφερε να διακριθεί ως δεύτερη επιλαχούσα στον διαγωνισμό Miss America's Outstanding Teen, όπου στον διαγωνισμό ταλέντου χόρεψε κλακέτες, και στα 17 της αναδείχθηκε Miss Pennsylvania Teen USA, ενώ μια χρονιά ήταν υποψήφια και στο ελληνικό «Next Top Model», ωστόσο απορρίφθηκε. Τώρα ως Miss Pennsylvania θα διεκδικήσει στις 5 Ιουνίου στο Λας Βέγκας τον τίτλο της Miss USA. «Αν κερδίσει, θα είναι ωραίο που και η Miss USA και η Miss America θα είναι ελληνικής καταγωγής», μας είπε η μητέρα της αναφερόμενη στη Βασιλική (Μπέτι) Καντρέλ, η οποία στέφθηκε Μις Αμερική πριν από μερικούς μήνες.

Φιλανθρωπικό έργο

Αν κερδίσει τον διαγωνισμό θα θέλει να προωθήσει το φιλανθρωπικό έργο που ήδη κάνει. «Νιώθει ότι είναι πρότυπο για άτομα με αναπηρίες, καταλαβαίνει ότι η προσωπική της ιστορία δίνει έμπνευση σε πολλούς ανθρώπους. Κάνει πολλή δουλειά για την κοινότητα των κωφών, μιλάει με τα παιδιά στο σχολείο κωφών όπου και η ίδια πήγαινε, δέχεται πολλές κλήσεις από γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία και συνεργάζεται με πολλές οργανώσεις», ανέφερε η μητέρα της στο «Εθνος».

«Αν δεν καταφέρει να κερδίσει, μου έχει πει ότι θα ήθελε να πάει στην Ελλάδα για μερικούς μήνες», μας εξομολογήθηκε η μητέρα της, η οποία είναι «100% Ελληνίδα και οι δύο γονείς μου είναι από την Ιθάκη», όπως ανέφερε. «Η Ελενα αγαπάει πολύ την Ελλάδα, τη θεωρεί σπίτι της και είναι πολύ περήφανη για την καταγωγή της. Πηγαίνει συνέχεια στην Ελλάδα είτε μόνη της είτε με φίλους και συγγενείς. Εχει πάει στην Αθήνα, στα νησιά του Ιονίου, στη Μύκονο αλλά κυρίως πηγαίνουμε στην Ιθάκη, όπου έχουμε σπίτι. Οποτε πηγαίνουμε εκεί ζούμε σαν ντόπιοι και όχι σαν τουρίστες, μιλάμε με όλο τον κόσμο και έρχονται όλοι στο σπίτι μας να μας δουν». Παρόλο που η Ελενα έκανε πολλά χρόνια μαθήματα ελληνικών στην εκκλησία και κάθε χρονιά απάγγελλε και ποίημα για την 25η Μαρτίου, το παράπονο της μητέρας της είναι ότι δεν μιλάει καλά ελληνικά, αν και καταλαβαίνει τις καθημερινές συζητήσεις.

Πηγή: ethnos.gr