Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους ζήτησε ο Λιου από τον Σόιμπλε

Gazzetta team
Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους ζήτησε ο Λιου από τον Σόιμπλε
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει επαναγορά δανείων ύψους 14 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ προκειμένου να μειώσει την έκθεση του Ταμείου στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτουν οι FT

«Ουσιαστική ελάφρυνση χρέους» για την Ελλάδα ζήτησε σύμφωνα με τη Wall Street Journal ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού από τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε διμερή συνάντηση που είχαν.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση ο κ. Λιου «υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της για να βάλει το χρέος της Ελλάδας σε έναν βιώσιμο δρόμο μέσα από ουσιαστική ελάφρυνση».

Ο κ. Λιου είπε στον Γερμανό ομολόγό του, επίσης, ότι «όλες οι πλευρές πρέπει να είναι ευέλικτες προκειμένου να υπάρξει ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».

Η συνάντηση των δύο υπουργών Οικονομικών έγινε στο περιθώριο της συνόδου των G7.

Εκτός από το θέμα του χρέους Λιού και Σόιμπλε συζήτησαν, σύμφωνα με τη WSJ, την ανάγκη για εποικοδομητική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα, το ΔΝΤ και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση για την Ελλάδα.

Αντίστοιχο ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ξεχωριστή συνάντηση που είχαν υπογραμμίζοντας την ανησυχία της Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο κινδύνου για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται σε σχέδιο για μείωση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, δυνητικά μέσω μιας επαναγοράς από την Ε.Ε. ως και €14 δισ. δανείων διάσωσης του ΔΝΤ που συζητούν οι δανειστές.

Οπως αποκαλύπτουν οι Financial Times το σχέδιο συζητήθηκε στο περιθώριο της σύσκεψης των υπουργών Οικονομικών της G7 στην Ιαπωνία και στόχος είναι να αμβλυνθούν οι διαφορές μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.

Οι Financial Times γράφουν ότι το σχέδιο διευκρινίζει θέματα όπως πληρωμές και στόχους χρηματοδότησης, που θα υπόκεινται όμως σε αποφάσεις το 2018 ή και πιο μετά.

Πηγή protothema.gr