Η Κρήτη αντισκέκεται! Αυξημένες οι εξαγωγές το α΄ δίμηνο του 2016

Gazzetta team
Η Κρήτη αντισκέκεται! Αυξημένες οι εξαγωγές το α΄ δίμηνο του 2016
Έφτασαν σε αξία τα 159 εκατ. ευρώ, έναντι 120 εκατ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα!

Αυξημένες εμφανίζονται οι Κρητικές εξαγωγές το α΄ δίμηνο του 2016, έναντι του αντίστοιχου διμήνου του 2015, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και μετά από επεξεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, που υποδηλοί ότι η αύξηση άγγιξε το 32 % σε αξία, ενώ η αύξηση σε ποσότητα έφτασε το 59%.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης οι επιχειρήσεις του νησιού σε εξαγωγές έφτασαν σε αξία τα 159 εκατ. ευρώ, έναντι 120 εκατ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα και 61 εκατ. ευρώ το α΄ δίμηνο του 2014, ενώ σε όγκο ξεπέρασαν τους 137.500 τόνους, έναντι των 86.600 τόνων το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2015 και 104.850 τόνων το ίδιο διάστημα του 2014.

Ακόμη για την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές από το Ηράκλειο παρουσίασαν αύξηση 34,6%, από το Ρέθυμνο 10,8%, από τα Χανιά 88%, ενώ αντίθετα μείωση εμφάνισαν οι εξαγωγές από το Νομό Λασιθίου, ίση με 17%.

Σύμφωνα με τον ΣΕΚ στις κυριότερες εξαγωγικές αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία με μερίδιο 73%, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος είναι εξαγωγή ελαιολάδου χύδην.

Δεύτερη παραδοσιακά έρχεται η Γερμανία, με μερίδιο 21,3%. Στην Γερμανία είναι ιδιαίτερα προσφιλή τα τυποποιημένα και πιστοποιημένα Κρητικά προϊόντα, καθώς οι Γερμανοί καταναλωτές έχουν αναγνωρίσει εδώ και χρόνια την αξία και την ποιοτική διαφορετικότητα των προϊόντων της Κρήτης.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης ανακοίνωσε ότι με σκοπό την ενδυνάμωση των τοπικών προϊόντων στη γερμανική αγορά, υποστηρίζει τη δράση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, το οποίο διοργανώνει κατά το διάστημα 23 - 24 Μαΐου το 3ο Ελληνογερμανικό Forum Τροφίμων και Συνέδριο.

Στα πλαίσια της δράσης αυτής, που στόχο έχει τη στήριξη των ελληνογερμανικών εμπορικών σχέσεων, θα διεξαχθούν επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των Κρητών επιχειρηματιών και γερμανικών εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εισαγωγή Κρητικών παραδοσιακών προϊόντων.

«Όπως το 2015, το οποίο και αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τις Κρητικές εξαγωγές, έτσι και το 2016 ξεκινάει πολύ δυναμικά, φέρνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τα εξαγώγιμα προϊόντα και τους επιχειρηματίες του νησιού», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΚ Αλκης Καλαμπόκης.

Επίσης, σημείωσε πως παρ’ όλα αυτά, για το 2016 αναμένονται έντονες διακυμάνσεις και μόνο στο κλείσιμο του έτους θα φανεί αν τελικά ξεπεραστεί το περυσινό ρεκόρ για τις εξαγωγές της Κρήτης.

Ακόμη, εκτίμησε ότι η Κρήτη παραμένει ως μία από τις δυναμικότερες περιφέρειες στην Ελλάδα με σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, και οι Κρήτες εξαγωγείς, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, με οικονομική ασφυξία και συσσωρευμένα προβλήματα από το παρελθόν, έδειξαν ότι μπορούν να σημειώνουν σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις, τοποθετώντας την Κρήτη και τα προϊόντα της σε δυναμικές αγορές, ενισχύοντας την τοπική οικονομία του νησιού.

Πηγή: newsbeast.gr