Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι στο μέλλον κάθε 3 sec θα πεθαίνει και ένας άνθρωπος

Gazzetta team
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι στο μέλλον κάθε 3 sec θα πεθαίνει και ένας άνθρωπος
Δυσοίωνες οι προβλέψεις των επιστημόνων για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Τα «υπερβακτήρια» θα σκοτώνουν ένα άνθρωπο κάθε 3 δευτερόλεπτα μέχρι το 2050 εκτός κι αν ο κόσμος αντιδράσει άμεσα, σύμφωνα με μια πολύ έγκυρη έρευνα. Η παγκόσμια έρευνα ξεκινά ένα σχέδιο για να αποτρέψει τα φάρμακα να «επιστρέψουν πίσω στο μεσαίωνα» και απαιτεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης καλεί για μια επανάσταση στο τρόπο που χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά και μια τεράστια καμπάνια για να εκπαιδευτεί ο κόσμος στη χρήση τους. Η έκθεση έχει λάβει ανάμεικτες αντιδράσεις με αρκετούς να είναι σκεπτικοί ότι δεν πάει όσο σε βάθος θα έπρεπε.

Η μάχη ενάντια σε μολύνσεις οι οποίες είναι ανθεκτικές στα φάρμακα χάνεται όλο και πιο γρήγορα και έχει χαρακτηριστεί ως «τόσο μεγάλος κίνδυνος όσο η τρομοκρατία». Το πρόβλημα είναι ότι απλούστατα δεν ανακαλύπτουμε αρκετά νέα αντιβιοτικά και ότι σπαταλάμε τα ήδη υπάρχοντα.

Από τότε που ξεκίνησε η έρευνα για την αντιμικροβιακή αντίσταση στα μέσα του 2014, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πεθάνει από τέτοιες μολύνσεις. Σ' αυτό το χρονικό διάστημα, οι γιατροί ανακάλυψαν βακτήρια που αγνοούν το φάρμακο – τελευταίο καταφύγιο, την κολιστίνη, κάτι που οδήγησε σε προειδοποιήσεις ότι ο κόσμος βαδίζει αργά στο σημείο καμπής της «μετα-αντιβιοτικής εποχής».

Η έρευνα λέει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί και προβλέπει ότι 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθαίνουν κάθε χρόνο από ανθεκτικές μολύνσεις μέχρι το 2050. Η ανάλυση βασίστηκε σε σενάρια που φτιάχτηκαν από τους ερευνητές της Rand Europe και τους επιθεωρητές της KPMG. Βρήκαν ότι τα ανθεκτικά σε φάρμακα στελέχη Ε. Coli, ελονοσίας και φυματίωσης (TB) θα έχουν την μεγαλύτερη επίδραση.

Το οικονομικό κόστος στις οικονομίες για την αντοχή στα φάρμακα θα φτάσει τα 100 τρις δολάρια (70 τρις λίρες) μέχρι το μέσο του αιώνα.

Η έρευνα προτείνει:

•Μια επείγουσα και μαζική παγκόσμια καμπάνια ενημέρωσης καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν άγνοια των κινδύνων.

•Τη δημιουργία ενός Ταμείου Παγκόσμιας Καινοτομίας με κεφάλαιο 2 δις δολάρια για έρευνα σε πρώιμα στάδια.

•Βελτιωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό, απολύμανση και καθαρότερα νοσοκομεία για να αποτραπεί η μετάδοση των μολύνσεων.

•Μείωση της μη απαραίτητης χρήσης αντιβιοτικών στην γεωργία που περιλαμβάνει την απαγόρευση αυτών που είναι «εξαιρετικά κρίσιμα» για την ανθρώπινη υγεία.

•Βελτίωση της παρακολούθησης της εξάπλωσης της αντοχής στα φάρμακα.

•Πληρώνοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες $1δις (£0.7bn) για κάθε καινούργιο αντιβιοτικό που ανακαλύπτουν.

•Οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη νέων δοκιμών που ια εμποδίσουν τη χρήση αντιβιοτικών όταν δεν πρόκειται να λειτουργήσουν.

•Παρότρυνση για χρήση εμβολίων και εναλλακτικών στα φάρμακα

Η έκθεση λέει επίσης ότι το οικονομικό θέμα για τη δραστηριοποίηση "δόθηκε με σαφήνεια" και θα μπορούσε να καταβληθεί είτε από μικρές περικοπές των σημερινών προϋπολογισμών για το χώρο της υγείας, είτε μέσω επιπλέον φόρων στις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν επενδύουν στην αντιβιοτική έρευνα.

Ο Λόρδος Jim O'Neill, ο οικονομολόγος που ηγείτο της παγκόσμιας έκθεσης είπε στο BBC:"Πρέπει να ενημερώσουμε με όσους τρόπους μπορούμε όλο τον κόσμο, γιατί είναι σημαντικό και κρίσιμο να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά σαν γλυκά. Αν δεν βρεθεί λύση στο πρόβλημα θα γυρίσουμε πίσω στους σκοτεινούς αιώνες και θα πεθάνουν πολλοί άνθρωποι. Έχουμε κάνει μερικές πολύ δύσκολες συστάσεις οι οποίες απαιτούν απ' όλους μας να βγούμε από την ασφαλή ζώνη, γιατί αν δεν το κάνουμε δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί λύση στο πρόβλημα".

Στοιχεία από το BBC News.

Πηγή: lifo.gr