Ιβάν Σαββίδης: «Τιμή μου και καμάρι μου, που είμαι Ρωσοπόντιος»!

Ιβάν Σαββίδης: «Τιμή μου και καμάρι μου, που είμαι Ρωσοπόντιος»!
Ο Ιβάν Σαββίδης βρέθηκε σήμερα στο ΑΠΘ και στο περιθώριο εκδήλωσης απάντησε στους χαρακτηρισμούς «ρωσοπόντιος» και «φιλοξενούμενος»

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα χρηματοδοτήσει τη δημιουργία τμήματος ποντιακών σπουδών στο ΑΠΘ, σε μια συνεργασία του πανεπιστημίου με το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, όπου «έπεσαν» οι υπογραφές στο σχετικό σύμφωνο συνεργασίας, που θα αφορά την προώθηση δράσεων εκπαιδευτικού, ερευνητικού και πολιτιστικού χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει την ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, ο Ιβάν Σαββίδης ρωτήθηκε για τους χαρακτηρισμούς «Ρωσοπόντιος» και «φιλοξενούμενος», που του αποδόθηκαν πριν από λίγο καιρό:

«Δε με ενόχλησαν καθόλου. Είναι τιμή και καμάρι μου! Απλά μου θύμισαν ότι είμαι Ρωσοπόντιος και είναι τιμή μου καμάρι μου», ήταν η απάντηση του.

«Ήταν κάτι που το ζήτησαν πολλά παιδιά και εγγόνια από Έλληνες πρόσφυγες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Δεύτερο κριτήριο, ήταν το γεγονός ότι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα. Σε αυτό το χώρο είναι μεγαλύτερη η ανάγκη της ρωσικής παρουσίας και γλώσσας. Κατά κάποιον τρόπο η συνεργασία με το Καποδιστριακό είχε να κάνει με δικά μου, πολύ προσωπικά θέματα. Στο γραφείο μου είχα πάντοτε το πορτρέτο του Καποδίστρια, γιατί θεωρώ ότι είναι πραγματικά ένα σύμβολο της νέας ελληνικής ιστορίας», είπε αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Ιδρύματός του.

«Πάντα ήθελα το ίδρυμα μας να συνεργαστεί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο ρόλος μας είναι πολύ απλός και αυτός είναι να πληρώνουμε εγκαίρως τα έξοδα. Ο προϋπολογισμός μας είναι ανοιχτός και θα καλύψουμε ό,τι έξοδα υπάρχουν. Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια ωστόσο υπήρχε μεγάλη ανάγκη οικονομικής συνεργασίας», είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.