Egyptair- 804: Εκρηξη βόμβας το πιο ρεαλιστικό σενάριο

Gazzetta team
Egyptair- 804: Εκρηξη βόμβας το πιο ρεαλιστικό σενάριο
Παγιώνεται η άποψη για τρομοκρατική επίθεση, ως αιτία για την συντριβή του Αιγυπτιακού Airbus τα ξημερώματα της Πέμπτης ση Μεσόγειο θάλασσα με 66 επιβαίνοντες.

Παγιώνεται η άποψη για τρομοκρατική επίθεση, ως αιτία για την συντριβή του Αιγυπτιακού Airbus τα ξημερώματα της Πέμπτης ση Μεσόγειο θάλασσα με 66 επιβαίνοντες.

«Είδαν» έκρηξη οι δορυφόροι;

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν εξεταστεί συντρίμια του αεροσκάφους, οι ειδικοί σε ζητήματα αεροπορικών δυστυχημάτων αλλά και αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών σε πολλές χώρες τονίζουν ότι είναι πολύ απίθανο ένα αεροσκάφος να χάσει απότομα ύψος και να συντριβεί, εκτός αν συνέβη κάτι εξαιρετικά βίαιο.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών Αλεξάντερ Μποτνίκοφ, δήλωσε ότι «κατά πάσα πιθανότητα» το αεροσκάφος κατερρίφθη ως αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας. Επίσης, σύμφωνα με αξιωματούχο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, υπέρ της θεωρίας της τρομοκρατικής ενέργειας συνηγορούν στοιχεία που προέρχονται από «υπέρυθρες φωτογραφίες και απεικονίσεις ευρέως χρωματικού φάσματος».

Το αμερικανικό δίκτυο NBC αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ουάσιγκτον δίνει ιδιαίτερη σημασία στην συγκεκριμένη περιοχή, και οι υπηρεσίες της συλλέγουν κάθε πληροφορία από ηχητικά κύματα έως εικόνες από θερμικές κάμερες.

Βίαιο γεγονός

Τι ξαφνικό συνέβη στην πτήση 804 μόλις αυτή βγήκε από το ελληνικό FIR; Τι είχε προηγηθεί στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού πριν την αναχώρηση της πτήσης; Ποιο είναι το προφίλ των επιβατών; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαιτούν απάντηση αλλά, όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, τις περισσότερες απαντήσεις θα τις δώσουν τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Μάλιστα ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι απότομοι «ελιγμοί» του αεροσκάφους, 90 μοίρες αριστερά και μετά 360 μοίρες προς τα δεξιά, με ταυτόχρονη απώλεια ύψους ενδεχομένως να σημαίνει διάλυση του αεροσκάφους στον αέρα.

Συνεπώς, το σενάριο που θεωρείται ως πιο ρεαλιστικό είναι αυτό του «βίαιου γεγονότος», δηλαδή να πυροδοτήθηκε ένας εκρηκτικός μηχανισμός μέσα στο Airbus. Στην επιβεβαίωση αυτής της εκδοχής συνηγορεί το γεγονός ότι δεν εστάλη κανένα μήνυμα έκτακτης ανάγκης.

Πόσο ασφαλές είναι το Παρίσι;

Το ζητούμενο είναι αν τα εκρηκτικά μπήκαν στο αεροσκάφος λίγο πριν την αναχώρηση από το Παρίσι, ή αν βρίσκονταν εκεί ήδη πολύ νωρίτερα, όταν το αεροσκάφος αναχώρησε από το Κάιρο για τη Γαλλική πρωτεύουσα.

Οι γαλλικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο το Αιγυπτιακό Airbus να κατερρίφθη με τον ίδιο τρόπο που προκλήθηκε η τραγωδία με το Ρωσικό αεροσκάφος στην Χερσόνησο του Σινά πέρυσι, δηλαδή έκρηξη από μέσα. Παράλληλα οι γαλλικές υπηρεσίες συγκεντρώνουν στοιχεία για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ, οι οποίοι είχαν πρόσβαση στο Airbus πριν αυτό αναχωρήσει για το Κάιρο. Ηδη ελέγχονται καρέ – καρέ όλες οι λήψεις από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου για να εντοπιστούν ύποπτες κινήσεις.

Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα Guardian το αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ έχει στο παρελθόν γίνει το επίκεντρο δράσης τρομοκρατών αλλά και έχει γίνει και στόχος επιθέσεων. Το 2001, ο βρετανός «βομβιστής με το παπούτσι», ο Ρίτσαρντ Ράιντ που ειχε κρυμμένα τα εκρηκτικά στο τακούνι του, ταξίδεψε από τις Βρυξέλλες στο Σαρλ ντε Γκολ και από εκεί επιβιβάστηκε σε τπήση της American Airlines για το Μαϊάμι, χωρίς κανείς να εντοπίσει τα εκρηκτικά.

Αν τελικά διαπιστωθεί ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός μπήκε στην πτήση 804 από το Παρίσι, τότε η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να βρει πειστικές απαντήσεις για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της κατάσταση εκτάκτου ανάγκης υπό την οποία τελεί η χώρα, εδώ και 6 μήνες, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Οι ευθύνες του Καΐρου

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το επίπεδο ασφαλείας των Αιγυπτιακών αερομεταφορών και υπενθυμίζουν ότι το πόρισμα των αρχών του Καΐρου για την συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους της Metrojet στο Σινά τον περασμένο Οκτώβριο δεν έχει ακόμη εκδοθεί, αν και ήδη οι Ρώσοι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση.

Για την περίπτωση της πτήσης 804 της EgyptAir δεν αποκλείεται, όπως και στην περίπτωση του Παρισιού, να έδρασαν συνεργάτες των τρομοκρατών που εργάζονται στην αεροπορική εταιρία ή στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Θρίλερ με τα συντρίμμια

Εντωμεταξύ ο αντιπρόεδρος της EgyptAir Αχμέτ Αντέλ επιβεβαίωσε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN ότι τα αντικείμενα που πιθανολογούνταν νωρίτερα ότι ανήκουν στο αεροσκάφος της πτήσης 804 το οποίο συνετρίβη χθες στη Μεσόγειο δεν ανήκουν σε αυτό.

Οι ελληνικές αρχές είχαν ανακαλύψει σωσίβια και αντικείμενα από πλαστικό να επιπλέουν στη Μεσόγειο, αφού εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το αεροσκάφος των Αιγυπτιακών Αερογραμμών το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Κάιρο με 66 επιβάτες και προσωπικό.

«Διορθώνουμε το λάθος στην ανακάλυψη των συντριμμιών γιατί αυτό που αναγνωρίσαμε δεν ανήκει σε τμήμα του αεροσκάφους μας, οπότε η έρευνα και διάσωση συνεχίζονται», είπε ο Αντέλ στο κανάλι.

Πηγή: thetoc.gr