Στο σκαμνί 5 τράπεζες για χειραγώγηση της αγοράς ομολόγων

Gazzetta team
Στο σκαμνί 5 τράπεζες για χειραγώγηση της αγοράς ομολόγων
Αγωγή κατά πέντε μεγάλων τραπεζών και τεσσάρων traders κατατέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον ισχυρισμό ότι συνωμότησαν για τη χειραγώγηση των τιμών σε αγορά ομολόγων οργανισμών που συνδέονται με την κυβέρνηση, αξίας πάνω από εννέα τρισ. δολαρίων.

Η Bank of America, η Credit Agricole, η Credit Suisse, η Deutsche Bank και η Nomura Holdings έχουν έρθει αντιμέτωπες με την μήνυση που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, το οποίο ισχυρίστηκε ότι η συνωμοσία χρονολογείται τουλάχιστον από το 2005.

Οι τράπεζες συνεννοούνταν μέσω chatrooms και άμεσων μηνυμάτων, ενώ εξαιτίας της μυστικής τους συμφωνίας, επενδυτές πλήρωσαν περισσότερα χρήματα για την αγορά ομολόγων ή δέχθηκαν χαμηλές τιμές για ομόλογα που πούλησαν.

Η αγωγή έπεται ερευνών των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών αρχών. Οι έρευνες αυτές εστίασαν και σε τέσσερα μεμονωμένα άτομα, εργαζόμενους των Bank of America, Credit Agricole, Credit Suisse και η Nomura.

Η μήνυση προστίθεται στις πολλές που έχουν κατατεθεί στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και στοχοποιούν τράπεζες υποστηρίζοντας ότι έχουν χειραγωγήσει ομόλογα, εμπορεύματα, νομίσματα, παράγωγα, επιτόκια και άλλες χρηματοοικονομικές αγορές, τονίζει το Reuters.

Μια από τις αγωγές αυτές, που αφορούσε σε credit default swaps, οδήγησε τον περασμένο Σεπτέμβρη σε έναν διακανονισμό ύψους 1,86 δισ. δολαρίων με περίπου 12 τράπεζες.

Πηγή ethnos.gr