Eντοπίστηκαν συντρίμμια κοντά στο σημείο εξαφάνισης του αεροσκάφους

Gazzetta team
Eντοπίστηκαν συντρίμμια κοντά στο σημείο εξαφάνισης του αεροσκάφους
Επιπλέοντα αντικείμενα εντοπίστηκαν από τις ελληνικές αρχές στη θάλασσα, περίπου 50 μίλια από το σημείο όπου εξαφανίστηκε από τα ραντάρ το αεροσκάφος της Egyptair.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμύνης δήλωσαν ότι τα δύο πλαστικά αντικείμενα εντοπίστηκαν από ελληνική φρεγάτα, 230 ναυτικά μίλα νότια της Κρήτης. Πρόκειται, όπως αναφέρει το Reuters, για μεγάλα κομμάτια πλαστικού λευκού και κόκκινου χρώματος.

Πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ότι το αεροσκάφος της Egyptair συνετρίβη νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου, ωστόσο τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν επίσημα.

Νωρίτερα, πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το αεροσκάφος της Egyptair συνετρίβη νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου, ωστόσο τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν επίσημα.

«Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος, την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ...συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», διευκρίνισε η πηγή στο AFP.

Όπως ανακοίνωσε η EgyptAir, στο αεροσκάφος τύπου A320 επέβαιναν 66 άτομα, 56 επιβάτες, μεταξύ των οποίων τρία παιδιά, και 10 άτομα πλήρωμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, πρόκειται για 30 Αιγύπτιους, 15 Γάλλους, 1 Βρετανό, 1 Καναδό, 1 Βέλγο, 1 Πορτογάλο, 1 Αλγερινό, 1 Σουδανό, 1 πολίτη του Τσαντ, 2 Ιρακινούς, 1 Σαουδάραβα και 1
Κουβεϊτιανό.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης του ευρωπαϊκού δικτύου αεροπορικής κυκλοφορίας Eurocontrol, στην περιοχή δεν επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Σύγχυση

Εν τω μεταξύ, σύγχυση επικρατεί έως αυτήν την ώρα σχετικά με τον αν το αεροσκάφος εξέπεμψε ή όχι σήμα κινδύνου. Πριν από λίγο, ο αιγυπτιακός στρατός στον λογαριασμό του στο Facebook ανακοίνωσε πως κανένα «σήμα κινδύνου» δεν ελήφθη, διαψεύδοντας ισχυρισμό που ανακοινώθηκε νωρίτερα από την αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το γεγονός ότι οι πιλότοι δεν είχαν χρόνο να εκπέμψουν σήμα κινδύνου σημαίνει ότι κάτι αιφνιδιαστικό συνέβη στο αεροσκάφος.

Πρόκειται για την τελευταία μίας σειράς αντιφατικών ανακοινώσεων για την εκπομπή ή μη σήματος κινδύνου από το πλήρωμα της πτήσης MS804 ή αυτόματου σήματος SOS από τα συστήματα του αεροσκάφους.

Αρχικά το πρωί, ο αντιπρόεδρος της Egyptair είχε διαβεβαιώσει ότι δεν εξεπέμφθη κανένα σήμα κινδύνου. Αργότερα, ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας ανέφερε το αντίθετο, ενώ εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνιζε ότι «σήμα κινδύνου» ελήφθη από τον αιγυπτιακό στρατό «λιγότερο από 10 λεπτά» πριν από την εξαφάνιση του αεροσκάφους από τα ραντάρ.
«Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν ότι δεν έλαβαν κανένα σήμα κινδύνου προερχόμενο από την πτήση αυτή», διαβεβαίωνε πριν από λίγη ώρα ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού στο Facebook.

Το αεροσκάφος την ώρα της εξαφάνισής του βρισκόταν στα 37 χιλιάδες πόδια και η ταχύτητά του ήταν 519 μίλια.

Οι προσπάθειες εντοπισμού της πτήσης MS804 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, και με ελληνική συμμετοχή, μεαιγύπτιους αξιωματούχους να αναφέρουν στο Reuters ότι πιθανότατα να συνετρίβη στη θάλασσα της Μεσογείου. Πλοία και αεροσκάφη προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες ανακοίνωσε ότι στέλνει και το Παρίσι.

Επικοινωνία Ολάντ - αλ Σίσι

Μετά την είδηση της εξαφάνισης του αεροσκάφους, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, δήλωσε ότι «κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλεισθεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαΐλ δήλωσε: «Σε αυτήν την φάση δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε οτιδήποτε. Πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες ώστε να μάθουμε την αιτία».

Τα σενάρια που εξετάζονται

Παρότι όπως δηλώνουν τόσο οι αιγυπτιακές όσο και οι γαλλικές αρχές, κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί μέχρι να εντοπιστεί το αεροσκάφος και να ολοκληρωθούν οι έρευνες, το «φάντασμα» της τρομοκρατικής ενέργειας πλανάται πάνω από την υπόθεση.

Αν και προς το παρόν καμία ανάλογη ένδειξη κακόβουλης ενέργειας δεν υπάρχει, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει ότι μόλις πριν από επτά μήνες το Ισλαμικό Κράτος είχε «φυτέψει» μια βόμβα σε ρωσικό αεροσκάφος με προορισμό τον Σινά, ενώ είχε ανακοινώσει ότι θα συνεχίζει να στοχεύει το Αιγυπτιακό κράτος και τους Δυτικούς που επισκέπτονται την Αίγυπτο.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές δεν αποκλείουν καθόλου το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να ξέμεινε από καύσιμα λίγο πριν την προσγείωσή του.

Πηγή: ethnos.gr