ΥΠΑ: Το αεροσκάφος της EgyptΑir συνετρίβη νότια της Καρπάθου (pics+vids)

Gazzetta team
ΥΠΑ: Το αεροσκάφος της EgyptΑir συνετρίβη νότια της Καρπάθου (pics+vids)
Το αεροσκάφος της Egyptair συνετρίβη νότια της Καρπάθου, εντός του αιγυπτιακού εναερίου χώρου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) πηγή της ελληνικής υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

«Περί τις 03.29 ώρα Ελλάδος , την ώρα που βρισκόταν στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροσκάφος εξαφανίσθηκε από τα ελληνικά ραντάρ...συνετρίβη σε απόσταση περίπου 130 μιλίων από το νησί της Καρπάθου», διευκρίνισε η ανώνυμη ελληνική πηγή.

Γαλλία και Αίγυπτος αντάλλαξαν συλλυπητήρια

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Αιγύπτου αντάλλαξαν συλλυπητήρια μετά την συντριβή του αεροσκάφους, όπως αναφέρει ανακοίνωση του αιγύπτιου ΥΠΕΞ.
Ο υπουργός Sameh Choukry «δέχτηκε το πρωί της Πέμπτης από τον γάλλο ΥΠΕΞ Ζαν Μαρκ Ερό ένα μήνυμα στο οποίο του εξέφραζε τα συλλυπητήριά του για την συντριβή του αεροπλάνου. Ο υπουργός Sameh Choukry του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τους γάλλους νεκρούς», αναφέρει η ανακοίνωση και είναι το πρώτο επίσημο έγγραφο στο οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι έγινε συντριβή του αεροσκάφους και ότι υπάρχουν νεκροί.

«Πιστεύουμε ότι συνετρίβη»

«Η θεωρία ότι το αεροπλάνο συνετρίβη και έπεσε τώρα επιβεβαιώνεται μετά και την προκαταρκτική έρευνα, αφού δεν προσγειώθηκε σε κάποιο από τα κοντινά αεροδρόμια», δήλωσε ανώτερη πηγή της αιγυπτιακής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Ολες οι αιτίες για το δυστύχημα είναι ανοιχτές για το αν δηλαδή πρόκειται για κάποιο τεχνικό σφάλμα ή για τρομοκρατικό χτύπημα ή κάτι άλλο. Αυτό θα εξακριβωθεί όταν βρεθούν τα συντρίμμια και ανακτηθούν τα μαύρα κουτιά».

Σύμφωνα με τον Guardian αξιωματούχοι της EgyptAir και της Αιγυπτιακής πολιτικής αεροπορίας ανέφεραν στο Reuters ότι πιστεύουν ότι το αεροπλάνο έχει συντριβεί.

Η Airbus επιβεβαιώνει πως το αεροσκάφος έχει χαθεί
Με επίσημη ανακοίνωσή της η κατασκευάστρια εταιρεία του αεροπλάνου της EgyptAir, η Airbus επιβεβαιώνει πως η πτήση MS804 έχει χαθεί, ωστόσο δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες περί συντριβής.

Η Airbus εκφράζει τη λύπη της για την επιβεβαίωση ότι A320 από Egyptair χάθηκε γύρω στις 2.30 π.μ. (τοπική ώρα Αίγυπτου ) σήμερα πάνω από τη Μεσόγειο θάλασσα. Το αεροσκάφος εκτελούσε την προγραμματισμένη πτήση MS 804 από το Παρίσι στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Το αεροσκάφος παραδόθηκε στην Egyptair από τη γραμμή παραγωγής το Νοέμβριο του 2003. Το αεροσκάφος είχε περίπου 48.000 ώρες πτήσης. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες.

ΗAirbus θα παράσχει πλήρη τεχνική υποστήριξη στη γαλλική Υπηρεσία Ερευνών - ΒΕΑ - και στις αρχές που είναι επιφορτισμένες με την έρευνα.

Το πρώτο A320 μπήκε σε υπηρεσία το Μαρτίου 1988. Στο τέλος του Απρίλη 2016 over6700 A320 Οικογένεια αεροσκάφη ήταν σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, το σύνολο του στόλου έχει συσσωρεύσει σχεδόν 180 εκατομμύρια ώρες πτήσης σε πάνω από 98 εκατομμύρια πτήσεις. Οι ανησυχίες μας πάει σε όλους τους πληγέντες.

Η Airbus θα διαθέσει περαιτέρω πληροφορίες όταν επιβεβαιωθούν όλα τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι αρχές».

Guardian: Υπάρχει ανεπιβεβαίωτη πληροφορία ότι το αεροσκάφος συνετρίβη
Ο Guardian μεταδίδει την είδηση του AFP ότι το αεροσκάφος της EgyptAir συνετρίβη στη Μεσόγειο, 130 μίλια της Καρπάθου, ωστόσο επισημαίνει πως η πληροφορία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Η EgyptAir δεν επιβεβαιώνει τη συντριβή

Η αεροπορική εταιρεία με tweets δεν επιβεβαιώνει την συντριβή του αεροσκάφους της.
Η EGYPTAIR αρνείται όλες τις μη επίσημες πληροφορίες που δημοσιεύονται από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τους λόγους της εξαφάνισης της πτήσης EGYPTAIR MS804 και η εταιρεία επιβεβαιώνει ότι η αιτία της εξαφάνισης δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.
Ζητά μάλιστα από τα ΜΜΕ να συμμορφωθούν με τις επίσημες ανακοινώσεις τύπου που εκδίδεται από το κέντρο πολυμέσων EGYPTAIR.

Αιγύπτιος πρωθυπουργός: Καμία επιβεβαίωση...

«Δεν υπάρχει καμία επιβεβαιωμένη πληροφορία μέχρι στιγμής για την κατάσταση του αγνοουμένου αεροσκάφους της EgyptAir» ανέφερε ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός Σερίφ Ισμαήλ μιλώντας στην κρατική αιγυπτιακή τηλεόραση.

«Ολες οι αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας βρίσκονται σε επιφυλακή», προσέθεσε.

Αξιωματούχοι αιγυπτιακής αεροπρορίας: Το αεροσκάφος συνετρίβη

Nωρίτερα, αξιωματούχοι της αιγυπτιακής αεροπορίας αναφέρουν ότι η πτήση της EgyptAair από το Παρίσι στο Κάιρο με 66 επιβαίνοντες συνετρίβη. Οι αξιωματούχοι, όπως μεταδίδει το ΑΡ αναφέρουν ότι οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να βρεθούν τα συντρίμμια. Σημειώνουν, ακόμη, ότι «η πιθανότητα το αεροσκάφος να συνετρίβη, έχει επιβεβαιωθεί» καθώς το αεροσκάφος δεν προσγειώθηκε σε κάποιο από τα κοντινά αεροδρόμια.

Οι αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να μιλήσουν στα ΜΜΕ.

Το θρίλερ με την εξαφάνιση της πτήσης της EgyptAir

To θρίλερ με την εξαφάνιση αεροσκάφους της EgyptAir βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα. Πρόκειται για την πτήση MS804 της ΕgyptAir που πετούσε από το Παρίσι με προορισμό το Κάιρο. Το Airbus A320 χάθηκε από τα ραντάρ στις 02:30 τοπική ώρα, ενώ πετούσε νοτιοανατολικά της Καρπάθου. Στο αεροπλάνο επέβαιναν 56 επιβάτες και 10 μελές πλήρωμα.

Το Airbus A320 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Charles De Gaulle στις 11:09 το βράδυ τοπική ώρα την Τετάρτη και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ύστερα από 3 ώρες και 40 λεπτά. Τη στιγμή που χάθηκε το στίγμα του πετούσε πάνω από τη Μεσόγειο, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, είχε μπει 10 μίλια μέσα στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, απείχε 280 χλμ. από τις αιγυπτιακές ακτές και βρισκόταν σε ύψος 37.000 ποδιών. Μάλιστα, ετοιμαζόταν ήδη για την προσγείωση η οποία υπολογιζόταν ότι θα γινόταν σε 20 λεπτά. Η προσγείωση αναμενόταν στις 03:15 τη νύχτα, τοπική ώρα. Η Γαλλική Firaro αναφέρει ότι το στίγμα του Airbus A320 χάθηκε 40 λεπτά αφού πέταξε πάνω από την Αθήνα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τελευταία επικοινωνία του αεροσκάφους έγινε 10 λεπτά πριν την εξαφάνισή του, από τα ραντάρ.

To σήμα κινδύνου

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στις 04:26 (τοπική ώρα), δηλαδή δύο ώρες μετά την τελευταία επαφή του Airbus με τα ραντάρ, εντοπίστηκε σήμα κινδύνου, το οποίο δεν σημαίνει ότι εκπέμφθηκε από τον πιλότο. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για κάποιο αυτόματο σήμα κίνδυνου που εκπέμφθηκε από κάποιες από τις συσκευές έκτακτης ανάγκης του αεροσκάφους. Ο αντιπρόεδρος της EgyptAir ανέφερε ότι το σήμα κινδύνου θα μπορούσε να προέρχεται από άλλο σκάφος από τη Μεσόγειο, ενώ λίγο αργότερα και οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις αρνήθηκαν τις εκθέσεις που ανέφεραν ότι ελήφθη σήμα κινδύνου από το αεροπλάνο.

Οι Αιγύπτιοι εκτιμούν ότι έχει συντριβεί στη θάλασσα
Αξιωματούχοι των υπηρεσιών Πολιτικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, εκτιμούν ότι το αεροσκάφος Α320 της EgyptAir που εξαφανίστηκε από τα ραντάρ εντός του εθνικού εναέριου χώρου της Αιγύπτου, έχει συντριβεί στη θάλασσα, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα αίτια του περιστατικού.

Η EgyptAir από την πλευρά της μέσω Twitter ανέφερε ότι «Επίσημη πηγή της EgyptAir δήλωσε ότι η πτήση MS804 που αναχώρησε από το Παρίσι χθες το βράδυ λίγο μετά τις 23:00 τοπική ώρα με προορισμό το Κάιρο, εξαφανίστηκε από τα ραντάρ».

Απλά εξαφανίστηκε

Ενα νέο στοιχείο στην υπόθεση της εξαφάνισης τους αεροσκάφους της ΕgyptAir είναι ότι όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της EgyptAir στο CNN είναι ότι ο πιλότος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της AigyptAir μιλώντας στους New York Times οι Ελληνες ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ενημέρωσαν τους Αιγύπτιους συναδέλφους τους ότι έχασαν επαφή με το αεροσκάφος.

Το αεροπλάνο δεν εξέπεμψε σήμα βοήθειας και δεν φάνηκε να χάνει ύψος. Απλά εξαφανίστηκε. «Είναι νωρίς να προβούμε σε εικασίες για το τι έγινε, αλλά αυτό δεν σίγουρα δεν είναι φυσιολογικό», προσέθεσε.

Αγνωστο τι συνέβη

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στο αεροπλάνο όταν αποχώρησε από το Παρίσι.

Ο πιλότος του αεροσκάφους είχε πάνω από 6.000 ώρες πτήσεις εκ των οποίων 2.000 ώρες σε Airbus Α320. Αυτή ήταν η πέμπτη πτήση που έκανε το συγκεκριμένο αεροσκάφος την Τετάρτη.

Ανέφερε ακόμη ότι δεν υπήρχε κάποιο ειδικό φορτίο στο αεροπλάνο και ότι η αεροπορική εταιρεία δεν είχε ενημερωθεί για τυχόν επικίνδυνα αντικείμενα επί του αεροπλάνου.

Καθώς το αεροσκάφος είχε μπει σε αιγυπτιακό εναέριο χώρο οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας θα έπρεπε να έχουν έρθει σε επαφή με το πλήρωμα του Airbus, κάτι τέτοιο, όμως δεν έγινε.

Και Ελληνες στις έρευνες εντοπισμού

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν στείλει ομάδες ερευνών και διάσωσης. Στις έρευνες συμμετέχει και η Ελλάδα με δύο C-130 και με μια φρεγάτα, ενώ ελικόπτερα είναι σε ετοιμότητα στην Κάρπαθο να απογειωθούν για να συμμετέχουν στις έρευνες.

Οι επιβαίνοντες

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 66 άτομα, 56 επιβάτες, ανάμεσά τους δυο μωρά και ένα παιδί και 10μελές πλήρωμα. Αναλυτικά:

  • 56 επιβάτες (ανάμεσα τους δύο βρέφη και ένα παιδί)
  • 3 μέλη ασφαλείας
  • 2 πιλότοι (κυβερνήτης, συγκυβερνήτης)
  • 5 πλήρωμα καμπίνας

Οι εθνικότητες των επιβαινόντων

Επίσης το αραβικό SkyNews ανέφερε ότι οι εθνικότητες των επιβατών ήταν:

  • 30 Αιγύπτιοι
  • 15 Γάλλοι
  • 2 Ιρακινοί
  • 1 Βρετανός
  • 1 Βέλγος
  • 1 Κουβετιανός
  • 1 Σαουδάραβας
  • 1 Σουδανός
  • 1 Τσαντιανός
  • 1 Πορτογάλος
  • 1 Αλγερινός
  • 1 Καναδός

Στο αεροδρόμιο του Καΐρο η EgyptAir έχει ετοιμάσει ειδικό χώρο για τους συγγενείς των επιβαινόντων, ενώ ήδη εκεί βρίσκονται μεταφραστές και γιατροί για να τους βοηθήσουν.

Το tweet της Airbus, της κατασκευάστριας εταιρείας

Αδειο το γκισέ της EgyptAir στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle του Παρισιού

Φωτογραφίες: Christian Hartmann/Reuters

Πηγή: iefimerida.gr