Γερμανοί καθηγητές και επιχειρηματίες προσφεύγουν κατά της ΕΚΤ

Gazzetta team
Γερμανοί καθηγητές και επιχειρηματίες προσφεύγουν κατά της ΕΚΤ
Νέο κεφάλαιο στη μακρά οικονομική μάχη.

Μια ομάδα καθηγητών και επιχειρηματιών στη Γερμανία προσέφυγε αυτήν την εβδομάδα κατά της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

Η προσφυγή αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην μακρά νομική μάχη ανάμεσα στην ΕΚΤ και ομάδες εντός της μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης που επιθυμούν τον περιορισμό των εξουσιών της τράπεζας αυτής.

Στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας έχει επανέλθει εξάλλου, μετά την απόρριψή της από την ανώτατη δικαστική αρχή της Ευρώπης τον Ιούνιο, η προσφυγή εναντίον σχεδίου έκτακτης ανάγκης που καταρτίστηκε από την ΕΚΤ κατά την κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη. Το γερμανικό δικαστήριο θα εκδώσει την τελική του απόφαση φέτος.

Τις τελευταίες εβδομάδες επικρίνεται ευρέως στη Γερμανία η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, με κάποιους πολιτικούς να διαμαρτύρονται ότι τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν τις συνταξιοδοτικές παροχές των απλών Γερμανών και μπορεί να ενισχύσουν την δεξιά πτέρυγα.

Η Welt am Sonntag διευκρινίζει ότι το αντικείμενο της πρόσφατης προσφυγής στο Συνταγματικό Δικαστήριο είναι αν η ΕΚΤ υπερέβη την εντολή της με την εκτενή αγορά κυβερνητικών ομολόγων και με τα σχέδιά της να αρχίσει να αγοράζει εταιρικά ομόλογα.

Εκπρόσωπος του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν σχολίασε προς το παρόν το δημοσίευμα αυτό.

Η γερμανική εφημερίδα συμπληρώνει ότι οι καθηγητές και οι επιχειρηματίες αυτοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ ξεκινάει προγράμματα που ενέχουν ανυπολόγιστους κινδύνους για τον ισολογισμό της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου για τους Γερμανούς φορολογούμενους --υπό το πρόσχημα της επίτευξης του στόχου της για πληθωρισμό μόλις κάτω του 2% μεσοπρόθεσμα.

Σύμφωνα με έναν από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας αυτής για την προσφυγή, τον Μάρκους Κέρμπερ, δικηγόρο και καθηγητή δημοσιονομικών, η ΕΚΤ απομακρύνεται από την αρχή της «αναλογικότητας» των μέτρων της, σύμφωνα με την Welt am Sonntag.

Ο Κέρμπερ επιβεβαίωσε με email του την είδηση για την προσφυγή. Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.


Πηγή: newsbeast.gr