Η δοκιμή για τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ που δίχασε (vid)

Gazzetta team
Η δοκιμή για τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ που δίχασε (vid)
Η άσκηση σε μεγάλο εμπορικό κέντρο σκιάστηκε από την κραυγή των αστυνομικών «Αλάχ Άκμπαρ» που σχολιάστηκε αρνητικά από τα ΜΜΕ της χώρας.

Το βίντεο που έδωσε στην δημοσιότητα η αστυνομία του Μάντσεστερ είναι πραγματικά εντυπωσιακό, καθώς δείχνει πως οργάνωσε μία άσκηση για τρομοκρατική επίθεση σε ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο της πόλης. Η αληθοφάνεια της άσκησης αλλά είναι συγκλονιστική ενώ και το σενάριο μαζί με τους «ηθοποιούς-θύματα» πραγματικά σοκάρουν με τον τρόπο που εκτελούν κατά γράμμα όσα έχουν προβλεφθεί.

Αυτό που δεν είχε προβλεφθεί είναι η κραυγή που ακούστηκε κατά την διάρκεια της έκρηξης του αυτοσχέδιου μηχανισμού του «βομβιστή» ο οποίος φώναξε δυνατά την γνωστή αραβική φράση «Ο Θεός είναι μεγάλος». Το θέμα πήρε έκταση και τελικά επισκίασε την επιτυχία της άσκησης, αναγκάζοντας τον αρχηγό της αστυνομίας να ζητήσει συγνώμη από τους μουσουλμάνους της χώρας για αυτή την άτυχη στιγμή.

Όπως είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας στόχος ήταν να αναπαραστήσουν όσο πιο καλά γινόταν την επίθεση από τρομοκράτες που ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά μάλλον το παράκαναν. Και είναι -όπως είπαν- απαράδεκτο να συνδέεται μία τέτοια θρησκευτική φράση, ίσως η σημαντικότερη για τους μουσουλμάνους, με την δράση φανατικών ισλαμιστών.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του συμβούλου του Δημάρχου του Μάντσεστερ για θέματα ασφάλειας, ο οποίος δήλωσε ότι το γεγονός ήταν απογοητευτικό και ζήτησε και αυτός συγνώμη. Ομάδες από μουσουλμάνους αλλά και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα πήραν και αυτοί θέση εναντίον του συμβάντος και ενάντια στην Ισλαμοφοβία. Υπενθυμίζοντας μία μελέτη που βγήκε τον Φεβρουάριο η οποία έλεγε ότι η Βρετανία κινδυνεύει εξ ίσου από τρομοκρατικές ενέργειες ακροδεξιών όσο και από αυτές φανατικών ισλαμιστών.