Εντολή Τσίπρα να στραφούν οι υπουργοί του προς τους πολίτες

Gazzetta team
Εντολή Τσίπρα να στραφούν οι υπουργοί του προς τους πολίτες
Και τώρα στροφή προς την κοινωνία. Αυτό ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού προς τους υπουργούς της κυβέρνησής του, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας τούς διεμήνυσε ότι θα πρέπει ναεπισπεύσουν το κυβερνητικό έργο, στα εκτός αξιολόγησης χαρτοφυλάκια, προκειμένου να μπει η οικονομία σε τροχιά μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στο κατώφλι εξόδου από την κρίση. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, οι υπουργοί και οι βουλευτές αρχίζουν από αύριομπαράζ επαφών με τοπικούς παράγοντες και πολίτες σε όλη τη χώρα, ώστε η κυβέρνηση να στραφεί στην επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Το επόμενο διάστημα, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, θα αναληφθούν συγκεκριμένεςνομοθετικές πρωτοβουλίες που θα έχουν κοινωνικό πρόσημο.

Μετά την εισήγηση του Πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο, το λόγο πήραν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι επανέλαβαν τις παραμέτρους από τις αποφάσεις του Eurogroup τόσο για το χρέος όσο και τον αυτόματο "κόφτη" δαπανών. Πληφορίες από την κυβέρνηση αναφέρουν ότι η δουλειά, σε επίπεδο EuroWorking Group, είναι σε εξέλιξη από σήμερα κιόλας, με αντικείμενο την οριστικοποίηση του πολυνομοσχεδίου-σκούπα που θα περιλαμβάνει τα υπολοιπόμενα 1,8 δισ. ευρώ με έμμεσουςφόρους, κόκκινα δάνεια, Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τον μηχανισμό αυτόματων περικοπών ("κόφτη") σε περίπτωση αποκλίσεων από τους στόχους του προγράμματος. Αυτό το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή με κανονικές και όχι κατεπείγουσες διαδικασίες.

Όσον αφορά τις πληροφορίες που έφτασαν χθες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τις οποίες οι περικοπές -σε περίπτωση αποκλίσεων- θα περνούν με Προεδρικό Διάταγμα κάθε 30 Απριλίου, οι ίδιες πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά: "Ουδέν ψευδέστερον αυτού". Την είδηση για το Προεδρικό Διάταγμα επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν, μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού, ότι στις 24 Μαΐουστο Eurogroup κλείνει οριστικά η αξιολόγηση και "ενδέχεται να κλείσει και το ζήτημα τουχρέους". Η δόση θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο, ωστόσο το ύψος της είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, καθώς ενδέχεται να είναι υψηλότερη αν προστεθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Στην κυβέρνηση έκλεισαν, για την ώρα, το ζήτημα του ανασχηματισμού, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχετική συζήτηση, ενώ ως προς τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το Συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο ή το αργότερο έως τα Μέσα Ιουλίου.

Πηγή: newpost.gr