Οι βουλευτές επέλεξαν να δουν... Αννίτα Πάνια

Gazzetta team
Οι βουλευτές επέλεξαν να δουν... Αννίτα Πάνια
«Τρομακτική» χαλαρότητα επικρατούσε στην Βουλή, λίγο πριν από την ψήφιση των νέων μέτρων!

Αν κάποιος ξένος έμπαινε χθες για πρώτη φορά στη Βουλή, το τελευταίο που θα καταλάβαινε ήταν ότι επρόκειτο να ψηφισθούν ασφαλιστικές ρυθμίσεις που θα επιβαρύνουν τους Ελληνες ίσως και για δεκαετίες. Πιο γλαφυρά από όλους το είπε ο Βασίλης Λεβέντης. «Αναρωτιέμαι αν σας ενδιαφέρει κι αν έχετε ιδέα τι ψηφίζετε», τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.

Και ήταν ακριβώς έτσι. Το κλίμα στους διαδρόμους και στις αίθουσες των βουλευτών ουδόλως θύμιζε την κρισιμότητα άλλων μνημονιακών ψηφοφοριών. Οι περισσότεροι κυβερνητικοί βουλευτές, με ύφος αδιάφορο ή ακόμη και αυτάρεσκο, έμοιαζαν σαν έτοιμοι από καιρό. Σαν μια ψυχή που πρέπει να βγει, για να παραμείνουν στην εξουσία.

Ουδείς έμπαινε καν στον κόπο να εξηγήσει στους δημοσιογράφους ακόμη και τις μεταμεσονύχτιες τροπολογίες που έριξαν και τα έσχατα κάστρα της διαπραγμάτευσης. Οπως το αφορολόγητο που υποχώρησε αίφνης από τα 12.000 στα 8.600 ευρώ, ή ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων που έτσι απλά αυξήθηκε από το 26% στο 29%.

Για να συνειδητοποιήσει κανείς το κλίμα χθες στη Βουλή, αρκεί η εξής φαιδρή εικόνα: Στο καπνιστήριο που λειτουργεί παρά τον νόμο και συχνάζουν οι θεριακλήδες υπουργοί και βουλευτές, η μία από τις δύο τηλεοράσεις ήταν συντονισμένη για αρκετή ώρα στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια. Ναι, αυτή ήταν η πιο σουρεαλιστική εικόνα. Να βλέπει κανείς τον υπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Σταθάκη να χασκογελά συζητώντας άσχετα θέματα και απέναντί του η Αννίτα Πάνια να καλεί τα «τηλεθεατόπουλά» της να της τηλεφωνήσουν για να διεκδικήσουν 10.000 ευρώ. Την ίδια ώρα και με ύφος αναλόγως σοβαρό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος αστειευόταν με τον Θανάση Παφίλη του ΚΚΕ, ζητώντας του να του δώσει το κόκκινο γαρίφαλο που εκείνος φορούσε στην τσέπη του σακακιού του, για να τιμήσει αναδρομικά την 1η Μαΐου. «Δεν ταιριάζει με το φούξια ποσέ σου», του είπε ο κ. Παφίλης και ο κ. Κατρούγκαλος πέθανε στα γέλια.

Οι μόνοι που έμοιαζαν να αναρωτιούνται αν θα υπάρξουν κυβερνητικές παραφωνίες στην ψηφοφορία ήταν κάποιοι δημοσιογράφοι. Αλλά και αυτοί, τσεκάροντας εγκαίρως τους συνήθως υπόπτους, αντιμετώπιζαν με τον ίδιο κυνισμό τη διαδικασία. «Το πολύ να υπάρξει μία απώλεια. Αφού να σκεφτείς ότι ακόμη και ο Μιχελογιαννάκης μόλις μού είπε στο τηλέφωνο ότι πρώτα θα καταψηφίσει ο Τσίπρας και μετά εκείνος», προέβλεπε συνάδελφος στην αίθουσα Τύπου...

Κι ενόσω όλα αυτά συνέβαιναν, στο Σύνταγμα άλλη μια διαδήλωση ήταν σε εξέλιξη. Από τα ανοιχτά παράθυρα ακούγονταν πού και πού συνθήματα, φήμες έφταναν για τη ρίψη κάποιων δακρυγόνων.

Ολα έμοιαζαν σαν άλλοτε, με μία διαφορά: Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ όχι μόνον έμοιαζαν να μην αντιλαμβάνονταν ότι φέρνουν στη Βουλή ακόμη χειρότερα μέτρα από τους προηγούμενους, αλλά μέχρι τέλους –όταν ανέβαιναν στο βήμα της Βουλής– πάσχιζαν να πείσουν τους πολίτες ότι όλα γίνονται για το καλό τους και ότι η κυβέρνηση τα πάει περίφημα.

Πηγή kathimerini.gr