Περίεργο δημοσίευμα της Bild για μετατροπή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε hotspots

Gazzetta team
Περίεργο δημοσίευμα της Bild για μετατροπή των νησιών του ανατολικού Αιγαίου σε hotspots
Θα διακοπεί η ακτοπολοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης για να περιορίσει τις προσφυγικές ροές χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας, γράφει το Politico, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι ο Ερντογάν μπορεί να κάνει πίσω και να μην εφαρμόσει τη συμφωνία.

Το Politico, επικαλείται δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, το οποίο αναφέρεται σε ανώνυμες πηγές Ευρωπαίου υπουργού, ο οποίος είπε ότι εάν η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία αποτύχει, θα βρεθεί τρόπος να περιορίζονται οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά και από εκεί να μεταφέρονται απευθείας στις πατρίδες τους.

Το σχέδιο για την μετατροπή των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε απέραντα hotspots, απεργάζονται ευρωπαϊκοί κύκλοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής ταμπλόιντ εφημερίδας Bild.

Η Bild επικαλείται μη κατονομαζόμενο Ευρωπαίο υπουργό, σύμφωνα με το οποίο το περίγραμμα του Plan B συνίσταται στον εγκλωβισμό όλων των αιτουμένων ασύλου στα ελληνικά νησιά των οποίων θα διακοπεί η ακτοπολοϊκή σύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, την επιτόπια εξέταση των αιτημάτων διεθνούς προστασίας και την επιστροφή όσων απορρίπτονται απευθείας, και όχι μέσω Τουρκίας, στις χώρες καταγωγής. Παράλληλα, τα κοινοτικά κονδύλια των 6 δισ. ευρώ, τα οποία η Ε.Ε. έχει υποσχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, θα διοχετευθούν στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει στους ευρωπαϊκούς κύκλους ιδίως η πρόσφατη δήλωση του Ερντογάν ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αλλάξει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία, μολονότι αυτό είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για την κατάργηση της βίζας.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ο Ερντογάν θα μπορούσε θυμωμένος να ανοίξει και πάλι τα σύνορα, αφήνοντας χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν στην Ε.Ε.

Η ανησυχία των Ευρωπαίων έχει αυξηθεί από τη στιγμή που απομακρύνθηκε από τη θέση του πρωθυπουργού της χώρας ο Αχμέντ Νταβούτογλου, ένας από τους πιο ένθερμους υποστηριχτές της συμφωνίας.

Πηγή newsbeast.gr