Deutsche Welle: Στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις

Gazzetta team
Deutsche Welle: Στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις
Η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, διότι η συμπερίληψη του χρέους στα προς συζήτηση θέματα απαιτεί περισσότερο χρόνο

H συνεδρίαση δεν θεωρείται κρίσιμη υπό τη στενή έννοια της λέξης, το κλίμα δεν είναι συγκρουσιακό, ούτε ήταν τις τελευταίες βδομάδες παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες και μεταξύ των δανειστών, αλλά και του ΔΝΤ με την ελληνική κυβέρνηση, γράφει η DW.

Και συνεχίζει:

«Ωστόσο είναι σημαντική για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γιατί εάν συνεχιστεί η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί, θα αρχίσει να δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας στη χώρα, αλλά και μια αβεβαιότητα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το χρέος, όπου αύριο αναμένεται η πρώτη διεξοδική συζήτηση σε επίπεδο Εurogroup.

Η εκτίμηση που επικρατεί στις Βρυξέλλες είναι ότι στη διάρκεια της αυριανής συνεδρίασης δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις, διότι η συμπερίληψη του χρέους στα προς συζήτηση θέματα απαιτεί περισσότερο χρόνο.

«Αγκάθι» τα προληπτικά μέτρα


Από την άλλη το βασικό σκέλος της αξιολόγησης που είναι το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό έχει συμφωνηθεί και αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι έχει κατατεθεί στη βουλή και θα τεθεί σε ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής.

Το δυσκολότερο θέμα των συζητήσεων είναι το λεγόμενο εφεδρικό πακέτο ύψους 3,6 δισ. ευρώ που απαιτεί το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι μόνο με αυτά τα μέτρα η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, από το 2018 και μετέπειτα. Η κυβέρνηση αρνείται να εξειδικεύσει τα μέτρα του πακέτου και στο θέμα αυτό έχει την πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν. Στην αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να αναζητηθεί μια συμφωνία σχετικά με το μηχανισμό που θα τεθεί σε λειτουργία, ώστε, αν χρειαστεί, η Ελλάδα να λάβει πρόσθετα μέτρα και η ενεργοποίησή του να γίνεται περίπου αυτόματα.

Τέλος, για το χρέος το γεγονός ότι συζητείται αύριο είναι από μόνο του θετικό για την Ελλάδα, ωστόσο από τη συζήτηση θα διαφανεί καταρχήν αν μπορεί να υπάρξει απόφαση για το εν λόγω θέμα στο Εurogroup της 24ης Μαΐου αλλά και το πόσο «προχωρημένη» θα μπορούσε να είναι αυτή η απόφαση».

Πηγή: DW protothema.gr