Εξπρές Σύνταγμα – Βρυξέλλες για την αξιολόγηση

Gazzetta team
Εξπρές Σύνταγμα – Βρυξέλλες για την αξιολόγηση
Συγκρατημένη αισιοδοξία στο Μαξίμου για το Eurogroup...

Με το βλέμμα «καρφωμένο» στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας για την ελληνική αξιολόγηση βρίσκεται η κυβέρνηση, την ώρα που καλείται να ψηφίσει ως νόμο του κράτους Ασφαλιστικό και Φορολογικό.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Στο κυβερνητικό επιτελείο τηρούν στάση αναμονής, παρατηρώντας προσεκτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις εκτός συνόρων για να διαμορφωθεί και στην τελευταία λεπτομέρεια η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Αθήνα στο Eurogroup.

Κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν πως πλέον έχουν βγει ανοιχτά τα... μαχαίρια μεταξύ των Θεσμών, με μήλον της έριδος τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Προς επίρρωση παρέπεμπαν τόσο στο δημοσίευμα του Der Spiegel για τη μετωπική σύγκρουση Παρισιού - Βερολίνου, όσο και στο τελεσίγραφο της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Αναφορικά με την εν λόγω επιστολή, συνεργάτες του πρωθυπουργού προτίμησαν να μην προβούν σε κάποιο συγκεκριμένο σχόλιο, τονίζοντας πως επαναλαμβάνει ξεκάθαρα τη θέση του Ταμείου για βαθιά απομείωση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως βρίσκεται σε διαρκείς συσκέψεις με το επιτελείο του, το οποίο τον κρατά ενήμερο για όλες τις τελευταίες εξελίξεις ενόψει του Eurogroup.

Πάντως, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές κληθείσες να σχολιάσουν την επιστολή Τσακαλώτου στους ομολόγους του, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει περίπτωση τέτοιο πακέτο να περάσει από την παρούσα κυβέρνηση ή - με ό,τι σημαίνει αυτό - από καμία δημοκρατική κυβέρνηση που μπορώ να φανταστώ», τόνιζαν πως «έχει καταστεί σαφές πως ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων 3,6 δισ. ευρώ δεν περνά από τη Βουλή», εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία τους ότι «δεν θα χρειαστεί κιόλας να περάσει, καθώς θα βρεθεί άλλη λύση».

Ως εκ τούτου, στο Μέγαρο Μαξίμου διατηρείται η συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα του Eurogroup, όπου η κυβέρνηση επιζητεί μία πολιτική συμφωνία με στόχο να έχει υπάρξει πλήρες κλείσιμο της αξιολόγησης μαζί με τη ρύθμιση του χρέους στην προγραμματισμένη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της 24ης Μαΐου.

Εν τω μεταξύ, στο ίδιο μήκος κύματος με την κοινοβουλευτική ομάδα και σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους για την αντιπολίτευση και κυρίως τη ΝΔ αναμένεται να κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια το απόγευμα της Κυριακής, πριν την ψήφιση Ασφαλιστικού και Φορολογικού.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που αναμένεται να ακολουθήσει περίπου στις 10 το βράδυ, στο Μαξίμου εκφράζουν σιγουριά πως δεν τίθεται θέμα διαρροών, παρά τα σενάρια που διακινήθηκαν λόγω της «αφωνίας» βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Πηγή: newsbeast.gr