Ο Τσίπρας ζητά γραπτή δέσμευση για το χρέος και σχεδόν κανείς ξένος ηγέτης δεν το κάνει

Gazzetta team
Ο Τσίπρας ζητά γραπτή δέσμευση για το χρέος και σχεδόν κανείς ξένος ηγέτης δεν το κάνει
Το ρητό «scripta manent» φαίνεται ότι έχουν κατά νου στην κυβέρνηση και αναζητούν τρόπους διασφάλισης έναντι των σκληρών μέτρων που αξιώνει το ΔΝΤ.

Ετσι, σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν που επικαλείται το Euro2day.gr, η κυβέρνηση ζητά γραπτή δέσμευση από τους δανειστές ότι θα ξεκινήσει η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Το Μαξίμου διαψεύδει ανεπισήμως ότι έχει υποβάλει αίτημα γραπτής δέσμευσης, ωστόσο είναι κάτι που εφόσον συμβεί το αντιμετωπίζει θετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, αρκετές χώρες αντιμετώπισαν αρνητικά τις διερευνητικές βολιδοσκοπήσεις που έκανε επ' αυτού, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οπως αναφέρει το Euro2day «αυτό που ξάφνιασε τους αξιωματούχους είναι το γεγονός ότι εκτός από τις σκληροπυρηνικές χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία, η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Λεττονία, άρνηση εξέφρασαν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, που τη δικαιολόγησαν ότι δεν διατίθενται για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους να «χαρίσουν» κάτι στην Ελλάδα καθώς και αυτές πέρασαν από σκληρά προγράμματα στήριξης.

«Υπήρξε μια αρχική έκπληξη για τη στάση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Αυτό όμως που ισχυρίζονται δεν ισχύει. Επίσης η Γερμανία αρνείται με τη δικαιολογία ότι πρέπει να έχει την έγκριση της Βουλής για να ξεκινήσει τη συζήτηση για το χρέος. Είναι όμως ψέμα. Η απόφαση του 2012 συμπεριλαμβάνεται στο μνημόνιο που υπογράφτηκε το καλοκαίρι, συνεπώς καμία έγκριση δεν χρειάζεται για τη συζήτηση. Η έγκριση χρειάζεται για την απόφαση μόνο», αναφέρει ο αξιωματούχος της Κομισιόν.

Το ελληνικό αίτημα για γραπτή δέσμευση από τους δανειστές για το χρέος επιβεβαιώνει και αξιωματούχος του Eurogroup, ο οποίος είπε ότι ο σχεδιασμός είναι «να καταφέρει ο κ. Ντάισελμπλουμ να σχεδιάσει ένα road map για το ελληνικό θέμα και να το παρουσιάσει τη Δευτέρα, ώστε να υπάρξει τουλάχιστον μια πολιτική δέσμευση και απόφαση (political agreement) που θα δίνει την απαραίτητη ώθηση να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 24 Μαΐου.

Πηγή: iefimerida.gr