Απίστευτος Ερντογάν: Αντικαθιστά τον Νταβούτογλου με τον γαμπρό του

Gazzetta team
Απίστευτος Ερντογάν: Αντικαθιστά τον Νταβούτογλου με τον γαμπρό του
Στις 22 Μαΐου θα είναι γνωστός ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, στο έκτακτο συνέδριο του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να κάνει δηλώσεις, αφού νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Η ένταση και οι διαφωνίες μεταξύ του Α. Νταβούτογλου και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν ως αποτέλεσμα την απόφαση του δεύτερου για απομάκρυνση του Νταβούτογλου από τα καθήκοντά του ως αρχηγού του κόμματος και πρωθυπουργού. Πράγμα που σχολιάζεται από την αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης ως «πραξικόπημα του Ερντογάν».

Το πρώτο βήμα είχε γίνει πριν από μια εβδομάδα όταν στην Κεντρική Επιτροπή ελήφθη, κατόπιν οδηγιών του κ. Ερντογάν, απόφαση με την οποία έπαυε ο πρόεδρος του κόμματος να έχει αρμοδιότητα επί των επικεφαλής των τοπικών οργανώσεων του κόμματος.

Το αποτέλεσμα είναι η απόφαση για έκτακτο συνέδριο, στο οποίο θα εκλεγεί ο νέος αρχηγός και κατ’ επέκταση ο νέος πρωθυπουργός. Ο κ. Νταβούτογλου δεν θα είναι υποψήφιος. Τα ονόματα που αναφέρονται είναι αυτά του υπουργού Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, του υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του Ρ.Τ. Ερντογάν, Μπεράτ Άλμπαϊράκ, του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ, του αντιπροέδρου του κόμματος Νουμάν Κουρτουλμούς και του βουλευτή Μουσταφά Σέντοπ.

Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ των Ερντογάν και Νταβούτογλου και ακολούθησε η σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Ποιος είναι ο γαμπρός του Ερντογάν

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ παντρεύτηκε μία από τις κόρες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Έσρα Ερντογάν και το 2007, τρία μόλις χρόνια μετά τον γάμο του, ανέλαβε χρέη διευθύνοντα συμβούλου στον τουρκικό πολυεθνικό επιχειρηματικό όμιλο Τσαλίκ. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι το 2011 περίπου, καθώς αργότερα άρχισε να τον απασχολεί περισσότερο η πολιτική.

Ο 38χρονος σήμερα οικονομολόγος συμπεριλήφθηκε στις εκλογικές λίστες του AKP, το κόμματος του πεθερού τους, για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου,. Ο Αλμπαϊράκ κατάφερε να κερδίσει μία από τις 550 θέσεις της Εθνοσυνέλευσης.

Τον Νοέμβριο που πέρασε, ο Αλμπαϊράκ πήρε τη θέση του υπουργού Ενέργειας. Αυτή ήταν ξεκάθαρα μία κίνηση που αποδεικνύει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει καμία πρόθεση να ακολουθήσει μία αμερόληπτη στάση. Το συμπέρασμα αυτό επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι πληροφορίες ότι ο γαμπρός του είναι ανάμεσα σε εκείνους που διεκδικούν την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.


Πηγή: iefimerida.gr