Σαντίκ Καν: Ενας μουσουλμάνος φαβορί για δήμαρχος στο Λονδίνο

Gazzetta team
Σαντίκ Καν: Ενας μουσουλμάνος φαβορί για δήμαρχος στο Λονδίνο
Ο Σαντίκ Χαν, υποψήφιος των Εργατικών για τον δήμο του Λονδίνου, έχει διευρύνει το προβάδισμά του σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Μια μέρα πριν από τις δημοτικές εκλογές στο Λονδίνο, ο μουσουλμάνος υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος Σαντίκ Χαν διευρύνει το πτοβάδισμά του και πλέον θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να ειναι ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον.

Αν οι έρευνες επιβεβαιωθούν, ο Σαντίκ.Χαν, ο γιος Πακιστανού οδηγού λεωφορείου, θα είναι ο πρώτος μουσουλμάνος που αναλαμβάνει την διοίκηση μιας πρωτεύοσας το δυτικού κόσμου.

Επειτα από μια εκστρατεία που σημαδεύτηκε από έντονη αντιπαράθεση, κυρίως όσον αφορά το θρήσκευμα του Χαν και τις συναναστροφές του όταν ήταν δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Χαν βρισκεται 10 μονάδες μπροστά από τον υποψήφιο των Συντηρητικών Ζακ Γκόλντσμιθ.

Ο υποψήφιος των Συντηρητικών Ζακ Γκόλντσμιθ
Ο υποψήφιος των Συντηρητικών Ζακ Γκόλντσμιθ

Συγκεκριμένα η έρευνα της εφημερίδα Evening Standard, δίνει στον κ. Χαν ποσοστό 35% στην πρόθεση ψήφου πρώτης προτίμησης, έναντι 26% για τον Ζακ Γκόλντσμιθ.

Κατανέμοντας στη συνέχεια τις ψήφους δεύτερης προτίμησης (δηλ. τον υποψήφιο τον οποίο οι εκλογείς επιλέγουν ως δεύτερη επιλογή), ο υποψήφιος των Εργατικών διευρύνει περαιτέρω το προβάδισμά του με ποσοστό 57% στην πρόθεση ψήφου έναντι 43% του συντηρητικού υποψηφίου.

Σε άλλη δημοσκόπηση, για το τηλεοπτικό δίκτυο ITV ο Χαν συγκεντρώνει το 45% των προτιμήσεων, έναντι 36% στον Γκόλντσμιθ. Με τις ψήφους δεύτερης προτίμησης, ο υποψήφιος των Εργατικών ανεβαίνει στο 56% και εκείνος των Συντηρητικών στο 44%.

Θέλοντας να δει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους να πηγαίνουν την Πέμπτη στις κάλπες, ο Σαντίκ Χαν προειδοποίησε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της συμμετοχής.

Τους Λονδρέζους απασχολεί κυρίως το ζήτημα της στέγης, που είναι πολύ ακριβή και ανεπαρκής, και των μεταφορών, όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος.

Προβληματισμοί που γίνονται όλο και πιο πιεστικοί καθώς το Λονδίνο προσελκύει σαν μαγνήτης τραπεζίτες, οικοδόμους ή φοιτητές και έχει κερδίσει 900.000 κατοίκους μετά την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον το 2008, φθάνοντας τα 8,6 εκατομμύρια.

Σε αυτό τον τομέα οι Λονδρέζοι φαίνεται να εμπιστεύονται περισσότερο τον Σαντίκ Χαν, όπως και για τα θέματα της αντιμετώπισης της ρύπανσης και για την ασφάλεια.

Καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (23 Ιουνίου), οι δημοτικές εκλογές στο Λονδίνο και οι περιφερειακές εκλογές αποκτούν ιδιαίτερα ενδιαφέρον επειδή τα αποτελέσματα θα επηρεάσουν την αξιοπιστία του Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για την παραμονή στην ΕΕ.

Οι εκλογές θα είναι επίσης κρίσιμες για τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, τον Εργατικό Τζέρεμι Κόρμπιν, εκτιμούν οι αναλυτές. Η εκλογή, τον Σεπτέμβριο, αυτού του καθαρόαιμου αριστερού εξακολουθεί να αμφισβητείται από ένα μέρος του κομματικού μηχανισμού που εκτιμά ότι δεν μπορεί να οδηγήσει το κόμμα στη νίκη στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το 2020, και επιθυμεί διακαώς την αποχώρησή του το ταχύτερο δυνατό.

Μια κακή επίδοση θα ήταν για αυτούς μια καλή ευκαιρία για να «προκαλέσουν ένα πραξικόπημα», γράφει το συντηρητικό περιοδικό The Spectator.

Πράγματι, αυτή τη φορά οι Εργατικοί κινδυνεύουν να υποστούν μεγάλες απώλειες, παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις που κατέγραψαν στις δημοτικές εκλογές του 2012.

Στη Σκοτία, ένα από τα πρώην προπύργιά του, όπου σφυροκοπήθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2015, το Εργατικό Κόμμα μπορεί να βρεθεί στην ταπεινωτική κατάσταση να χάσει από τους συντηρητικούς τη δεύτερη θέση στο περιφερειακό κοινοβούλιο.

Το Εθνικό Κόμμα Σκοτίας (SNP), που κυβερνά την περιοχή από το 2011, ελπίζει να τα καταφέρει καλύτερα από τις 69 έδρες (σε σύνολο 129) που είχε κερδίσει το 2011.

Στην Ουαλία, οι Εργατικοί αναμένεται να υποστούν τη φθορά της εξουσίας μαζί με μια αναμενόμενη άνοδο του ευρωφοβικού κόμματος Ukip, το οποίο μπορεί να κερδίσει τις πρώτες του έδρες σε περιφερειακό κοινοβούλιο, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Εντέλει, η κρίση για τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού, που βαραίνουν ορισμένα μέλη των Εργατικών και έχουν οδηγήσει στην αναστολή της ιδιότητας του μέλους του κόμματος για τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου Κέν Λίβινγκστον, κινδυνεύει να τους κοστίσει ακριβά.


Πηγή: thetoc.gr