Η Ευρώπη καταργεί τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες

Η Ευρώπη καταργεί τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες

Η Κομισιόν έκανε το... χατήρι της Τουρκίας και προτείνει την κάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες. Η Τουρκία απειλούσε να ακυρώσει τη συμφωνία των Βρυξελλων για το μεταναστευτικό αν δεν γινόταν δεκτό το αίτημά της για ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της στην Ε.Ε. 

Η Ευρώπη καταργεί τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες

Το πράσινο φως για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καλώντας την Άγκυρα να τηρήσει τις εναπομείνασες δεσμεύσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Έτσι, γίνεται το χατήρι στην Τουρκία, που απειλούσε – αν δεν έπαιρνε ό,τι ήθελε στο θέμα της βίζας- να ακυρώσει τη συμφωνία του Μαρτίου για το μεταναστευτικό.

Ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Άγκυρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους από τον Ιούνιο, αντί για τον Οκτώβριο που προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός. 

Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στην εκπλήρωση των σχετικών κριτηρίων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η Άγκυρα έχει εκπληρώσει μία σημαντική προϋπόθεση για να καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, που είναι η κατάργηση της βίζας για τους Ελληνοκύπριους πολίτες που ταξιδεύουν στην Τουρκία. Ωστόσο, η Άγκυρα καλείται να εκπληρώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες όλα τα εκκρεμή ζητήματα, όπως η έκδοση διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία, η προστασία προσωπικών δεδομένων, η καταπολέμηση της διαφθοράς, η αναθεώρηση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, κ.ά.

Πηγή: newsit.gr
 

Best of internet