Ο κωμικός που πρόσβαλε τον Ερντογάν είπε ότι η Μέρκελ τον "κρέμασε"

Gazzetta team
Ο κωμικός που πρόσβαλε τον Ερντογάν είπε ότι η Μέρκελ τον "κρέμασε"
Ο Μπέμερμαν έσπασε σήμερα την σιωπή του και δεν... χαρίστηκε καθόλου στην Μέρκελ - Την κατηγόρησε ότι τον «έκοψε φιλετάκια» και ότι υποχώρησε στις απαιτήσεις του «σουλτάνου».

Σφοδρή επίθεση κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου εξαπέλυσε σήμερα ο Γερμανός κωμικός Γιαν Μπέμερμαν, εξαιτίας της απόφασής της να επιτρέψει στις εισαγγελικές αρχές της χώρας της να ασκήσουν δίωξη εναντίον του για προσβολή του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω ενός σατιρικού ποιήματος που διάβασε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του εκπομπής.

Μετά από αρκετές εβδομάδες σιωπής, ο Μπέμερμαν μίλησε ανοιχτά για την πολύκροτη υπόθεση και δεν... χαρίστηκε καθόλου στην Άνγκελα Μέρκελ, την οποία κατηγόρησε ότι τον «έκοψε φιλετάκια» και τον «σέρβιρε στον τύραννο για τσάι».

«Η καγκελάριος δεν πρέπει να κάνει υποχωρήσεις όταν πρόκειται για ζητήματα ελευθερίας του λόγου», είπε ο κωμικός στην Die Zeit σε μια συνέντευξη που πρόκειται να δημοσιευτεί ολόκληρη το επόμενο Σάββατο. «Εκείνη όμως με έκοψε φιλετάκια και με σέρβιρε για τσάι σε έναν ευερέθιστο τύραννο, μετατρέποντάς με σε έναν Γερμανό Άι Γουέι Γουέι», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στον αντικαθεστωτικό Κινέζο καλλιτέχνη.

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσπάσει στη Γερμανία μετά από την ανακοίνωση της Άνγκελας Μέρκελ τον περασμένο μήνα ότι αποδέχθηκε τελικά το αίτημα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη δίωξη του κωμικού Γιαν Μπέμερμαν, με την κατηγορία της «προσβολής ξένου αρχηγού κράτους».

Η Μέρκελ δήλωσε στα μέσα Απριλίου πως η γερμανική κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα του Τούρκου προέδρου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του Μπέμερμαν για το «υβριστικό» ποίημα που διάβασε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF με «πρωταγωνιστή» τον «σουλτάνο».

Βέβαια, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε πως το ζήτημα δίχασε τον πολιτικό κόσμο, λέγοντας ότι «υπήρχαν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στους εταίρους, τους συντηρητικούς και τους σοσιαλδημοκράτες». Την ίδια ώρα, πρόσθεσε πως η γερμανική κυβέρνηση θα δώσει το «πράσινο φως» για δίωξη στην συγκεκριμένη περίπτωση, τονίζοντας βέβαια ότι η Τουρκία οφείλει να σέβεται την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι επιθυμεί την κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει μια τέτοια διαδικασία, διευκρινίζοντας πως ενδέχεται να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα σχετικά με το άρθρο που τιμωρεί όποιον προσβάλει εκπρόσωπο ξένου κράτους με τριετή ποινή φυλάκισης.

Υπενθυμίζεται πως ο Μπέμερμαν σατίρισε τον Ερντογάν παρουσιάζοντάς τον, μεταξύ άλλων, να κλωτσάει πρόσφυγες και να χαστουκίζει χριστιανούς.

Πηγή: protothema.gr