Κύπρος: Παπάς παράτησε τους πιστούς λόγω οχλαγωγίας κι έκανε αλλού Ανάσταση!

Gazzetta team
Κύπρος: Παπάς παράτησε τους πιστούς λόγω οχλαγωγίας κι έκανε αλλού Ανάσταση!
Ο πάτερ Ανδρέας είπε πως με την αποχώρηση του, «έδειξε το δρόμο προς την σωστή κατεύθυνση του νοήματος της Ανάστασης, ο οποίος δεν είναι άλλος από το δρόμο που οδηγεί μέσα στην εκκλησία και όχι έξω με μεγάλες φωτιές»

Η μεγάλη οχλαγωγία, που προκάλεσε το έθιμο της «λαμπρατζίας» στην κοινότητα Κισσόνεργας της Πάφου, ήταν η αιτία να διακόψει ο ιερέας Ανδρέας Παναγή την ακολουθία της Αναστάσεως και να μεταβεί στον μικρό ναό του Αγίου Κόνωνα για να συνεχίσει. Έτσι, οι περισσότεροι κάτοικοι της κοινότητας άκουσαν το «Χριστός Ανέστη» από το ραδιόφωνο!

Δυστυχώς, το έθιμο συνοδεύεται πλέον και από αρνητικά στοιχεία: επικίνδυνες κροτίδες και πολλές φορές απερίσκεπτη χρήση εύφλεκτων υλικών. Πυροσβεστική και Αστυνομία βρίσκονται κάθε χρόνο επί ποδός για αποτροπή τυχών δυσάρεστων περιστατικών. Δεν είναι άλλωστε λίγα τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά ακρωτηριασμών νεαρών.

Η προετοιμασία του εθίμου της "λαμπρατζιάς", δηλαδή της μεγάλης φωτιάς της Λαμπρής, αρχίζει μέρες πριν με το μάζεμα των ξύλων για το άναμμά της το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Σύμφωνα με την κυπριακή λαϊκή παράδοση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στις αυλές των εκκλησιών τα παιδιά συναγωνίζονται για το ποιος θα φέρει τα περισσότερα ξύλα για τη "λαμπρατζιάν", η οποία διαρκεί μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής του Πάσχα και στην πυρά της καίγεται ομοίωμα του Ιούδα του Ισκαριώτη, ο οποίος πρόδωσε τον Χριστό.

Ο πάτερ Ανδρέας, αναφερόμενος σήμερα στο περιστατικό, είπε πως με την αποχώρηση και όχι την φυγή του "που κάποιοι ψευδώς διέδωσαν", «έδειξε το δρόμο προς την σωστή κατεύθυνση του νοήματος της Ανάστασης, ο οποίος δεν είναι άλλος από το δρόμο που οδηγεί μέσα στην εκκλησία και όχι έξω με μεγάλες φωτιές, που θυμίζουν απαρχαιωμένες κουλτούρες περασμένων εποχών».

Σε ανακοίνωση του ο ιερέας αναφέρει ότι «το φως της Ανάστασης, δεν ζει ούτε βιώνεται μέσα από το άναμμα του εθίμου της λαμπρατζιάς, αλλά μέσα από τα προσευχόμενα καντήλια της εκκλησίας που φωτίζουν τις καρδιές αυτών που τις έχουν ανοικτές για να φωτιστούν».

Ο πάτερ Ανδρέας προσθέτει πως με την στάση του έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα και πως καθήκον του είναι να είναι οδηγός και καθοδηγητής του ποιμνίου του . «Ας υπερασπίζονται τη λαμπρατζιά αυτοί που την πιστεύουν, και ας αφήσουν τον ιερέα να υπερασπίζεται το δίκαιο της αλήθειας του Χριστού όπως ξέρει αυτός καλύτερα», τόνισε.

Ο κοινοτάρχης Γιώργος Στυλιανού καταδίκασε την ενέργεια του ιερέα, και έκανε λόγο για «ετσιθελική συμπεριφορά» , προσθέτοντας, πως ήδη συγκεντρώνονται υπογραφές των κατοίκων της Κισσόνεργας για την απομάκρυνση του ιερέα. Ο κ. Στυλιανού κάλεσε τόσο τον Μητροπολίτη Πάφου, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο να χειριστούν το θέμα άμεσα.

Πηγή protothema.gr