Από μια κλωστή κρέμεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Gazzetta team
Από μια κλωστή κρέμεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ
Από μια κλωστή κρέμεται το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, για την ακρίβεια αν θα πραγματοποιηθεί μέσα στο καλοκαίρι ή αν, αντιθέτως, θα πάρει και νέα, τελική τη φορά αυτή, αναβολή για το φθινόπωρο.

Δεν είναι ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου ή ο κομματικός μηχανισμός δεν είναι έτοιμοι ή δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή του -το αντίθετο. Είναι περίεργο, αλλά η τύχη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πορεία της διαπραγμάτευσης.

Γι' αυτό άλλωστε λήφθηκε και η προηγούμενη απόφαση για αναβολή, αφού αρχικώς επρόκειτο να διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου. Όμως, το ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει, δεν επιτρέπει -και αυτή είναι μια παράπλευρη συνέπεια- στο κυβερνών κόμμα να δει ποια φάση διανύει: της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης ή της επόμενης ημέρας (της διαπραγμάτευσης).

Στην κυρίαρχη αγωνία για κλείσιμο της διαπραγμάτευσης πριν φτάσει η χώρα στις ...στεγνές ημέρες του καλοκαιριού, έρχεται να προστεθεί έτσι και η ...μικρότερη ανησυχία για το συνέδριο. Αν όλα πάνε κατ' ευχήν και κλείσει στις επόμενες δύο, κατά Ντάισελμπλουμ, εβδομάδες, τότε θα πάρουν το δρόμο τους και οι συναρτώμενες ψηφοφορίες στη Βουλή αλλά και όποια άλλα νομοθετήματα υπάρχουν στο ...ράφι (αναπτυξιακός νόμος, ο νόμος περί πόθεν έσχες κ.α.). Και άρα, στην περίπτωση αυτή, ο Ιούλιος (ακριβέστερα το α' 15νθήμερο) θα μπορούσε να είναι ένας άριστος συνεδριακός μήνας (αφού δηλαδή θα έχει προηγηθεί ένας μήνας προσυνεδριακών διαδικασιών).

Στην αντίθετη περίπτωση που το μαρτύριο από τους δανειστές συνεχίζεται, με συνέπειες -κοινωνικές και πολιτικές- που είναι δύσκολο να προβλεφθούν την ώρα αυτή, τότε αυτονόητα και το συνέδριο θα μετατοπισθεί χρονικά το φθινόπωρο: Σεπτέμβριο προσυνεδριακές διαδικασίες και Οκτώβριο το συνέδριο.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Κουμουνδούρου ποντάρει πολλά στο συνέδριο για το κομματικό... restart, μετά την αποχώρηση, το περασμένο καλοκαίρι, του 48% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και του 35% των μελών των νομαρχιακών επιτροπών. Κύμα αποχωρήσεων που δεν επεκτάθηκε, σε αντίστοιχα ποσοστά, και στην κομματική βάση (με άλλα λόγια, τα μέλη κράτησαν...). Είναι λοιπόν σαφές ότι τα ανώτερα κλιμάκια της κομματικής ιεραρχίας έχουν ανάγκη από ανασύνθεση -και το συνέδριο καλείται να δώσει το αντίστοιχο σήμα...

Πηγή: newpost.gr