Ποια είναι η πιο ακριβή κατασκευή στον κόσμο;

Gazzetta team
Ποια είναι η πιο ακριβή κατασκευή στον κόσμο;
Σε έναν κόσμο όπου διαρκώς κατασκευάζονται νέα μεγάλα πράγματα, έχεις αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το ακριβότερο πράγμα που έχει κατασκευαστεί από ανθρώπινο χέρι;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Πόσο θα κόστιζαν για να χτιστούν σήμερα οι πυραμίδες; Μια εταιρία αποφάσισε να το υπολογίσει και το αποτέλεσμα ήταν 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

pyramid-of-khafre

Μήπως είναι το Burj Khalifa, ο διάσημος ουρανοξύστης στο Dubai; Μάλλον όχι. Με κόστος κατασκευής στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο βρίσκεται πολύ χαμηλά σε αυτή τη λίστα.

burj_risegr

Το Terminal 2 του αεροδρομίου Heathrow αποτελεί ένα άπό τα πιο μεγάλα σύγχρονα έργα στην Μεγάλη Βρετανία αλλά με κόστος 3 δισεκατομμύρια ευρώ σίγουρα δεν είναι η πιο ακριβή κατασκευή στον κόσμο.

heathrow_risegr

Η γέφυρα Oakland Bay στο San Francisco των ΗΠΑ έχει κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αντέχει ακόμη και στους μεγαλύτερους σεισμούς. Το κόστος κατασκευής της ανήλθε στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αρκετά οικονομικά τελικά.

Oakland_Bay_Bridge_risegr

Το διεθνές αεροδρόμιο του Hong Kong που εγκαινιάστηκε το 1998 καταλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου ένα νησάκι. Με κόστος στα 25 δισεκατομμύρια ευρώ φαίνεται να είναι δυνατός παίκτης στη λίστα μας, ωστόσο δεν είναι το πιο ακριβό.

Hongkong_risegr

Ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο που αναμένεται να κατασκευαστεί στο Hinkley Point του Somerset στην Μεγάλη Βρετανία έχει υπολογιστεί πως θα κοστίσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ αλλά και πάλι δεν είναι η πιο ακριβή κατασκευή στον κόσμο.

hinkley_risegr

Πάμε στην Αυστραλία να δούμε το εργοστάσιο φυσικού αερίου Gorgon που κατασκευάστηκε για λογαριασμό της εταιρίας Chevron. Το κόστος του ανήλθε στο αστρονομικό ποσό των 47 δισεκατομυρίων ευρώ αλλά ούτε και αυτό έχει την πρωτιά.

Gorgon_risegr

Τελικά για να αναζητήσουμε την πιο ακριβή κατασκευή του κόσμου πρέπει να φύγουμε από τον πλανήτη μας και να ταξιδέψουμε στο διάστημα. Εκεί θα βρούμε τονΔιεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη από το 1998. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο όλων των εποχών για το οποίο συνεργάστηκαν περισσότερες από 25 χώρες, ανάμεσά του και η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής διαστημικής Υπηρεσίας. Το κόστος του αγγίζει τα 100 δισεκατομύρια ευρώ και κερδίζει τον τίτλο της πιο ακριβής κατασκευής με διαφορά από όλες τις υπόλοιπες.

space-station-fulllbleed

Πηγή: rise.gr