Ξανά ένταση στην Ανατολική Ουκρανία

Gazzetta team
Ξανά ένταση στην Ανατολική Ουκρανία
Τέσσερις άμαχοι, μεταξύ των οποίων και μια έγκυος γυναίκα, σκοτώθηκαν σήμερα κατά τον βομβαρδισμό ενός φυλακίου ελέγχου των ανταρτών σε ένα χωριό στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι φιλορωσικές αυτονομιστικές αρχές της περιοχής.

Ένας εκπρόσωπος των αυτονομιστών, ο 'Εντουαρντ Μπασούριν, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν (...) και άλλοι οκτώ τραυματίστηκαν» από όλμους που έπληξαν την περιοχή νωρίς σήμερα το πρωί.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που πήγαν στο χωριό Ολενίφκα, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ, της «πρωτεύουσας» των αυτονομιστών, είπαν ότι είδαν τα τέσσερα πτώματα. Η έγκυος γυναίκα βρισκόταν ακόμη στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου που χτυπήθηκε από τα βλήματα και πλάι της υπήρχε ένα κινητό τηλέφωνο που χτυπούσε ασταμάτητα. Όπως είπαν, είδαν επίσης έναν νεκρό άνδρα καθισμένο στη θέση του οδηγού ενός άλλου αυτοκινήτου ενώ δύο πτώματα ήταν τοποθετημένα στο έδαφος και σκεπασμένα με πλαστικές καλύμματα.

Πρόκειται για τη χειρότερη τραγωδία που έχει σημειωθεί εδώ και πολλούς μήνες στην ανατολική Ουκρανία, μετά την εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο του 2015.

Μολονότι ο βομβαρδισμός έγινε σε έδαφος που ελέγχουν οι αντάρτες, οι ουκρανικές αρχές αρνήθηκαν κάθε ευθύνη και κατηγόρησαν τους αυτονομιστές. «Δεν έχουμε εμπλοκή σε αυτό το δράμα και εξετάζουμε δύο ενδεχόμενα: είτε οι αντάρτες βομβάρδισαν οι ίδιοι τα αυτοκίνητα, είτε εξερράγη κάποια νάρκη» διαβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ο Αντόν Μιρόνοβιτς.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου οι κρατήρες που σχηματίστηκαν στο χωριό Ολενίφκα δεν μοιάζουν με εκείνους που θα είχαν προκληθεί από την έκρηξη κάποιας νάρκης.

Τα φυλάκια ελέγχου στην εμπόλεμη ζώνη κατακλύζονται διαρκώς από πολίτες που περιμένουν επί ώρες -κάποιες φορές ακόμη και ημέρες- σχηματίζοντας ουρές χιλιομέτρων για να περάσουν από τη μια περιοχή στην άλλη.

Από τον πόλεμο μεταξύ των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών σκοτώθηκαν περίπου 9.200 άνθρωποι. Παρά την εκεχειρία, αρκετά συχνά σημειώνονται βίαια επεισόδια στις εμπόλεμες ζώνες και οι αντίπαλες πλευρές επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Πηγή: newsbeast.gr