Είμαι άνεργος, χωρίς λεφτά και σύνταξη, είπε ο Παπακωνσταντίνου!

Gazzetta team
Είμαι άνεργος, χωρίς λεφτά και σύνταξη, είπε ο Παπακωνσταντίνου!
Επίθεση στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών στην τότε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Επίθεση στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών στην τότε κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, Γ. Παπακωνσταντίνου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα σημείωσε ότι τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα την αποφάσισε και την ήθελε η κα. Μέρκελ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, δήλωσε ότι τότε το ΠΑΣΟΚ και ο Γ.Παπανδρέου ήθελαν τη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αλλά «για να υπάρξει συναίνεση πρέπει να ειπωθούν και αλήθειες».

Σε αυτό το σημείο κατηγόρησε την κυβέρνηση Καραμανλή για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας το 2009 σημειώνοντας ότι ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος τον Σεπτέμβρη του 2009 «μας είπε ότι το έλλειμμα μπορεί να είναι διπλάσιο».

Αναφερόμενος στην περίφημη φράση τα «λεφτά υπάρχουν» παραδέχθηκε ότι ως φράση «εκ των πραγμάτων έκανε ζημιά. Χρησιμοποιήθηκε από πολύ κόσμο ως απόδειξη ότι εμείς δεν γνωρίζαμε. Δεν ήταν έτσι. Τη χώρα δεν την οδήγησε στα βράχια μια φράση. Την οδήγησε ο απόλυτος εκτροχιασμός της οικονομίας το 2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή. Η κατηγορία περί "φουσκώματος" του ελλείμματος έγινε από αυτούς που δεν ήθελαν να δουν την πραγματικότητα».

«Το μνημόνιο θα είχε αποφευχθεί αν είχαν παρθεί μέτρα το 2008 και το 2009. Το 2008 έκλεισε με έλλειμμα 10% του ΑΕΠ. Εμείς δεν ήμασταν διατεθειμένοι να μην πληρώσουμε καθόλου μισθούς και συντάξεις. Διότι μόνο αυτή ήταν η λύση τότε», συνέχισε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Για το ΔΝΤ ισχυρίστηκε ότι «Δεν υπάρχει Έλληνας πολιτικός που θέλει να έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα», αλλά όπως είπε «Το να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα ήταν απαίτηση της κυρίας Μέρκελ. Τότε ούτε ο Σόιμπλε δεν το ήθελε».

«Τον Μάρτιο του 2010 η Ευρώπη κατάλαβε ότι ο μόνος τρόπος να σωθεί η Ελλάδα ήταν ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η Μέρκελ ήθελε το Ταμείο για να πείσει και τις αγορές».

Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόβλημα χρέους ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «Για πολλά χρόνια στην Ελλάδα αρνούμαστε να δούμε την πραγματικότητα. Όταν εμείς ανάψαμε τα φώτα και είπαμε "το πάρτι τελείωσε" κατηγόρησαν εμάς».

Για τη σημερινή κυβέρνηση είπε ότι «υπέγραψε τρίτο μνημόνιο όταν ο προϋπολογισμός ήταν πλεονασματικός» και ότι «η χώρα δεν χρειαζόταν τρίτο μνημόνιο». Παράλληλα χαρακτήρισε το αίτημα για το πακέτο έξτρα μέτρων «απότοκο της έλλειψης εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση».

Για τον κ. Βενιζέλο και την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ επανέλαβε ότι δεν «παίζει παιχνίδια» του τύπου «έλα να μας πεις τι υπάρχει με τον κ. Βενιζέλο» όπως πάντα κατά τον ίδιο, του είπε η σημερινή κυβέρνηση.

Για τη συγγραφή του βιβλίου, το ενδεχόμενο επιστροφής στην πολιτική και το μέλλον του:

«Έγραφα σπίτι μου, δίπλα σε μια πολύ δυνατή οικογένεια που με βοήθησε πάρα πολύ, και σκεφτόμουν το μέλλον. Είναι εξαιρετικά δύσκολο στην Ελλάδα (να βρω δουλειά) και προσπαθώ να κινηθώ στο εξωτερικό, όχι πάντα με επιτυχία. Πολιτικά, δεν έχω καμία σκέψη να προσπαθήσω ξανά και το λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το βιβλίο, όχι, δεν είναι προάγγελος επαναδραστηριοποίησης. Πρέπει να λύσω μια σειρά από προσωπικά ζητήματα, ζητήματα οικονομικής επιβίωσης, διότι είμαι στην πολιτική πάρα πολλά χρόνια και αντιθέτως με άλλους έχω βρεθεί σε πολύ χειρότερη οικονομική κατάσταση από αυτή που ήμουν όταν μπήκα. Δεν έχω σύνταξη, δεν έχω δουλειά, άρα λοιπόν πρέπει να λύσω αυτά πρώτα πριν σκεφτώ οτιδήποτε άλλο. Άρα λοιπόν, όχι (δεν θα επιστρέψω στην πολιτική). Η πολιτική είναι κάτι εξαιρετικά συναρπαστικό και κανείς πρέπει να έχει γνώση τι έχει να αντιμετωπίσει όταν μπαίνει. Εγώ μπήκα με άγνοια κινδύνου και θα έπρεπε να ξεκάθαρα έχω προστατεύσει τον εαυτό μου σε πολλά πράγματα. Ένα λάθος που έκανα, αλλά ήταν θέμα χειρισμού αυτό, ήταν η περίφημη δήλωση ότι δεν θα πάρω άλλα μέτρα. Προσωπικά μου έκανε μεγάλη ζημιά, διότι με υπέσκαψε και όταν την έκανα αφορούσε άλλη χρονιά και δεν ήξερα ότι θα είχαμε και άλλη αύξηση στο έλλειμμα, στο 16%, και όντως θα χρειαστούν και άλλα μέτρα. Μου δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα προσωπικής αξιοπιστίας.»


Πηγή: thetoc.gr