+slo-gun

Μουζάλας: Έπρεπε να χρησιμοποιηθεί βία στη Μόρια

Μουζάλας: Έπρεπε να χρησιμοποιηθεί βία στη Μόρια

Είμαστε ανήσυχοι, δεν είμαστε περήφανοι, δηλώνει - Εκτεταμένα επεισόδια χθες στην Λέσβο- Μπουκάλια με νερό δέχθηκε ο υπουργός μετανάστευσης- Εκτός ελέγχου και σήμερα η κατάσταση.

Μουζάλας: Έπρεπε να χρησιμοποιηθεί βία στη Μόρια

Για τα χθεσινά επεισόδια στο hotspot της Μυτιλήνης μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κάνοντας στροφή 180 μοιρών, δικαιολογώντας τώρα όσα δήθεν απέρριπτε σχετικά με την άσκηση βίας από την αστυνομία. «Χρησιμοποιήθηκε και βία, διότι έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Το αν υπήρξε λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω θα φανεί», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ο υπουργός ο οποίος έγινε και ο ίδιος αποδέχτης των έντονων αντιδράσεων από τους εγκλωβισμένους μετανάστες, οι οποίοι του πέταξαν μπουκάλια με νερό, υπογράμμισε ότι:  «αυτά που εγώ είδα μπροστά μου, δείχνανε μια αυστηρότητα η οποία ήταν αναγκαία. Σας μιλάω γι' αυτό που είδα. Περιμένουμε τέτοιες εκρήξεις, το παιχνίδι θα κριθεί από την ικανότητά μας να τις αντιμετωπίζουμε και επίσης θα κριθεί από τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας».

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Μουζάλας αναφέρεται γενικότερα στο μεταναστευτικό και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σε σχέση με τη διαχείριση του ζητήματος και υποστηρίζει την ανάγκη αντιμετώπισης με αυστηρότητα της όλης κατάστασης, αλλά και με επιείκεια. «Να διακρίνουμε τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία γιατί αλλιώς θα γίνουμε Ιαβέρης» λέει. Δηλώνει «ανήσυχος», δεν δηλώνει «περήφανος», επισημαίνει όμως ότι «όλοι προσπαθούνε πάρα πολύ». Προσπαθούνε «να υπερασπιζόμαστε εμείς τα δικαιώματα των προσφύγων και τα δικαιώματα του λαού μας, με βάση τους νόμους του κράτους και με βάση την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σχετικά με τη χθεσινή εξέγερση, ο κ. Μουζάλας είπε: «Υπήρξαν μικρές εξεγέρσεις, οι οποίες αργότερα το βράδυ μεγάλωσαν και σε κάποια φάση χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομία. Τώρα η κατάσταση δείχνει ήρεμη. Υπήρξαν 15 τραυματίες (ο κ. Μουζάλας μίλησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τα μεσάνυχτα της Μεγάλης Τρίτης προς Μεγάλη Τετάρτη, στον προθάλαμο των εξωτερικών ιατρείων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης) από αυτούς που λέμε ανήλικα και λέω "που λέμε" γιατί είναι και μεγάλα παιδιά 16, 17 χρονών. Ευτυχώς δεν είναι σοβαρά τα τραύματα. Μέσα από τους ανεξάρτητους μεταφραστές διαπιστώσαμε ότι οι ίδιοι λένε ότι προκλήθηκαν από φασαρίες που είχαν μεταξύ τους οι εθνότητες, Πακιστανοί και Αφγανοί, και ότι δεν ήταν από αστυνομική βία ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι σε αυτές τις καταστάσεις και τέτοια φαινόμενα θα υπάρχουν. Και θα κρίνεται κάθε φορά η ικανότητά μας να τα αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ασυνόδευτων και ανήλικων προσφύγων ο κ. Μουζάλας σημείωσε:«Είναι αλήθεια ότι στη Μυτιλήνη είχαμε περίπου λίγο λιγότερα από εκατό ανήλικα ασυνόδευτα, τα οποία κρατούσαμε στο κέντρο ταυτοποίησης. Αυτό έγινε γιατί οι συνθήκες στο κέντρο ταυτοποίησης θα ήταν καλύτερες από τις συνθήκες στα αστυνομικά τμήματα. Δυστυχώς έγινε αυτός ο καυγάς μεταξύ τους, που οδήγησε σε ένα ντόμινο μέσα στο κέντρο. Είμαστε ανήσυχοι, δεν είμαστε περήφανοι, δεν είμαστε χαρούμενοι. Είδα όμως ότι όλοι προσπαθούνε πάρα πολύ».

Γενικότερα για τις συχνές εξεγέρσεις προσφύγων ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι «θα έχουμε τέτοια πράγματα» και πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι αυτοί είδαν ξαφνικά κλειστούς τους δρόμους, ξέρουνε ότι θα γυρίσουν ξανά πίσω και ότι δεν θα μπορέσουν να πάνε στη Γερμανία ή στην Αυστρία ή στην Ολλανδία που θέλανε. Εμείς θα τους φερθούμε, με βάση τους νόμους του κράτους και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξετάσουμε τις αιτήσεις για άσυλα. Αυτό για αυτούς είναι μια επώδυνη διαδικασία, η οποία γίνεται πιο επώδυνη γιατί για 20, 25 μέρες μένουμε κλεισμένοι μέσα στο χοτ σποτ, όχι κλειδωμένοι σε κελιά ή οτιδήποτε άλλο, αλλά σε ελεύθερη κίνηση μέσα στο χοτ σποτ με ανθρώπους που τους παρέχουν τις στοιχειώδεις φροντίδες. Μάλιστα στο χοτ σποτ της Μυτιλήνης η κατάσταση είναι καλή, δεν είναι κακή, αλλά αυτό όλο δημιουργεί ένταση.

Και η ένταση αυξάνει, ο θυμός αυξάνει. Σκεφτείτε ήρθαν από πολύ μακριά με πολύ άθλιες συνθήκες και λίγο πριν δουν το όνειρό τους να πραγματοποιείται, να περάσουν στην Ευρώπη, σταμάτησαν. Αυτό δημιουργεί θυμό, δημιουργεί μια άρνηση αποδοχής του ότι τα σύνορα είναι κλειστά, δημιουργεί εκρήξεις. Θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε αυστηρά, αλλά θα πρέπει συγχρόνως να είμαστε επιεικείς. Έχω πει κι άλλη φορά ότι θα πρέπει κανείς να μπορεί να διακρίνει τον Γιάννη Αγιάννη από τον εγκληματία, γιατί αλλιώς γίνεται Ιαβέρης».

Πηγή: protothema.gr

Best of internet