Πολιτική λύση και Σύνοδο Κορυφής ζητάει ο Τσίπρας

Gazzetta team
Πολιτική λύση και Σύνοδο Κορυφής ζητάει ο Τσίπρας
Το χαρτί της πολιτικής λύσης παίζει ξανά ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται.

Το χαρτί της πολιτικής λύσης παίζει ξανά ο Αλέξης Τσίπρας την ώρα που τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται.

Το σκηνικό θυμίζει έντονα την περασμένη Άνοιξη που οδήγησε τελικά στο κλείσιμο των τραπεζών και στη συνθηκολόγηση του περασμένου Ιουλίου.

Πολλώ δε μάλλον που ο κ. Τσίπρας αργά χθες το βράδυ αποφάσισε να επικοινωνήσει σήμερα τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και να του ζητήσει την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου «ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα».

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει πολιτική απόφαση στο ανώτατο επίπεδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, παίζοντας το χαρτί των διαφωνιών ΕΕ-ΔΝΤ για τα έκτακτα μέτρα των 3,6 δισ. που ζητούνται από την Ελλάδα.

Κι αυτό τη στιγμή που κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωνε στο πρακτορείο Reuters πως τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν για να μην χρεοκοπήσει η χώρα μέχρι τα τέλη Μαΐου ή το πολύ μέχρι τις αρχές Ιουνίου. «Είμαστε σε έναν ανώμαλο δρόμο από τα μέσα του Απριλίου.

Όμως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει έως το τέλος του Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου εάν χρειαστεί» δήλωσε στο πρακτορείο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Σε ρεπορτάζ για την κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα με τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου, το πρακτορείο μεταδίδει ότι η κυβέρνηση έχει δανειστεί χρήματα τα οποία φορείς όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι εταιρείες κοινής ωφελείας πρέπει να μεταφέρουν στην Κεντρική Τράπεζα εάν δεν τα χρειάζονται για άμεση χρήση.

«Κινδυνεύουμε να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο»

«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη αλλά δεν είναι τόσο δραματική όσο πέρυσι» αναφέρει ένας κυβερνητικός αξιωματούχος που αρνήθηκε να κατονομαστεί, προσθέτοντας ότι «όσο περισσότερος χρόνος περνά χωρίς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο».

«Είμαστε σε έναν ανώμαλο δρόμο από τα μέσα του Απριλίου. Ομως η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει και να μην χρεοκοπήσει έως το τέλος του Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και συσσωρεύοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές δημοσίου εάν χρειαστεί» δήλωσε στο πρακτορείο ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει ποσά 9 έως 10 δισ. ευρώ μέσω συμφωνιών επαναγοράς ομολόγων από πέρυσι. Από αυτές τις συμφωνίες, οι περισσότερες έχουν ανανεωθεί, αναφέρουν αξιωματούχοι στο Reuters.

«Το ετήσιο κέρδος για τα μετρητά αυτά ήταν κατά μέσο όρο 3,7% στο δεύτερο εξάμηνο του 2015 και η απόδοση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016 είναι παρόμοια, καλύτερη απ' ότι θα κέρδιζαν οι φορείς από τις εμπορικές τράπεζες« δηλώνει στο Reuters ένας από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο ότι αυτόν τον μήνα, οι δημόσιοι φορείς, μεταξύ αυτών η Βουλή και ο ΟΑΕΔ, έχουν καταθέσει περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας. Εκτός από τα ταμειακά διαθέσιμα που φορείς του δημοσίου δεν έχουν καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδας υπάρχουν ορισμένα δισ. ευρώ που τα κρατικά ασφαλιστικά ταμεία έχουν σε καταθέσεις σε εμπορικές τράπεζες τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μέσω repos, ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Πηγή: thetoc.gr