Το ΔΝΤ αμφιβάλλει για τη «δέσμευση» της κυβέρνησης

Gazzetta team
Το ΔΝΤ αμφιβάλλει για τη «δέσμευση» της κυβέρνησης
Αρνείται να πειστεί το ΔΝΤ για τον απόλυτη εγκυρότητα των στοιχείων της Eurostat για την ελληνική οικονομία και τον ρεαλισμό των στόχων που έχουν τεθεί.

Αρνείται να πειστεί το ΔΝΤ για τον απόλυτη εγκυρότητα των στοιχείων της Eurostat για την ελληνική οικονομία και τον ρεαλισμό των στόχων που έχουν τεθεί για τα έτη 2017 και 2018.

Κυρίως όμως δεν δείχνει να πείθεται από την πολιτική βούληση της Αθήνας ότι ..."ο λόγος της είναι δέσμευση" όπως μάταια προσπάθησε να πείσει σύμφωνα με πληροφορίες την Κριστίν Λαγκάρντ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στα δύο κρίσιμα ραντεβού τους στην Ουάσινγκτον.

Γι´αυτό και το Ταμείο εμφανίζεται μέχρι και σήμερα να στυλώνει τα πόδια σε μία γρήγορη συμφωνία που επιθυμεί διακαώς η ελληνική πλευρά, χωρίς μία τέτοια συμφωνία να περιλαμβάνει συγκεκριμένα νομοθετήματα όχι μόνο για τα σημερινά αλλά κυρίως τα μελλοντικά μέτρα που τα στελέχη του οργανισμού εμφανίζονται να θεωρούν αναπόφευκτα.

Αυτή παραμένει και η βασική αιτία που ένα από τα κεντρικά θέματα συζήτησης στην έδρα του Ταμείου εξακολουθεί να είναι η παράμετρος της πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανώτατα στελέχη του Ταμείου σε κατ᾽ιδίαν συζητήσεις αμφισβητούν ανοιχτά την προοπτική για την ελληνική κυβέρνηση να περάσει όλα αυτά τα επιπλέον "κύματα" μέτρων που θα προδιαγράφει μία τέτοια συμφωνία, και ότι αργά ή γρήγορα μία νέα κρίση ακυβερνησίας στην Ελλάδα θα επέλθει με οδυνηρές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο παρασκήνιο δεν προαλείφεται απλά μία τέτοια συμφωνία, αλλά ενορχηστρώνεται και το σκηνικό εντός του οποίου αυτή η συμφωνία θα έχει εύλογες πιθανότητες να θεωρηθεί αξιόπιστη για να υλοποιηθεί εφόσον χρειαστεί.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Οι πιέσεις για τον σχηματισμό μίας νέας οικουμενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα εντείνονται. Και αυτές οι πιέσεις φαίνεται πως ξεπερνούν τις πολιτικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η πλευρά των δανειστών αρχίζει να θέτει με έμμεσο τρόπο την ανάγκη διασφάλισης της πολιτικής σταθερότητας στην χώρα, γεγονός που μεταφράζεται ως μήνυμα προς το εγχώριο πολιτικό σύστημα ότι μία συμφωνία μπορεί να κλείσει υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι άμεσα συναρτώμενη με το γεγονός ότι θα υπάρχει μία κυβέρνηση που θα είναι αποφασισμένη να την υλοποιήσει συμπεριλαμβανομένων των πολλαπλώς προβλεπόμενων έξτρα μέτρων.

Τον σκληρότερο διαπραγματευτικό ρόλο διαδραματίζει αυτήν την στιγμή το Ταμείο που φέρεται στο παρασκήνιο να χρησιμοποιεί το επιχείρημα περί της πιθανότητας μίας νέας πολιτικής κρίσης για να φορτώσει στην Αθήνα πρόσθετα μέτρα.

Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή των διαπραγματεύσεων, το έλλειμμα αξιοπιστίας που καταγράφει η ελληνική κυβέρνηση στα μάτια των δανειστών είναι ο κυριότερος λόγος που στην ολοκλήρωση της συμφωνία εμφανίζονται όλο και περισσότερα όχι μόνο δημοσιονομικά αλλά και πολιτικά προσκόμματα.


Πηγή: thetoc.gr