Οταν οι ακροδεξιοί της Αυστρίας έκαναν καμπάνια κατά της Ελλάδας

Gazzetta team
Οταν οι ακροδεξιοί της Αυστρίας έκαναν καμπάνια κατά της Ελλάδας
Έκαναν εκστρατεία κατά της χώρα μας με σύνθημα «τα λεφτά μας είναι μόνο για τον λαό μας»

Προβληματισμό, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα προκαλεί η σαρωτική επικράτηση των ακροδεξιών στην Αυστρία, όπου το «Κόμμα των Ελευθέρων» (FPÖ), στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, την περασμένη Κυριακή, αναδείχθηκε νικητής.

Το συγκεκριμένο κόμμα τηρεί πολύ αρνητική στάση έναντι της Ελλάδας.

Σε μια από τις εκστρατείες του στο παρελθόν μάλιστα, είχε τυπώσει αφίσες που έγραφαν «τα λεφτά μας είναι μόνο για το λαό μας», ζητώντας στην ουσία την απομόνωση της Ελλάδας, από τις πηγές χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η στάση της Αυστρίας στο ελληνικό ζήτημα, τόσο όσον αφορά στην οικονομική κρίσή, αλλά και στο προσφυγικό, ποτέ δεν ήταν φιλική.

Πρόσφατο παράδειγμα η πρωτοβουλία της να συγκαλέσει στη Βιέννη μίνι σύσκεψη για το προσφυγικό, χωρίς να προσκαλέσει την χώρα μας.

Στην Αυστρία πάντως επικρατεί σοκ με το αποτέλεσμα των εκλογών και το ισχυρό προβάδισμα της ακροδεξιάς στον πρώτο γύρο. Μπορεί ο ρόλος του προέδρου στη χώρα να είναι περιορισμένος, ωστόσο, τα δύο κόμματα που εναλλάσσονται στην κυβέρνηση μεταπολεμικά σχεδόν σβήστηκαν από τον πολιτικό χάρτη. Για πρώτη φορά κανένας υποψήφιος του Σοσιαλδημοκρατικού και του Λαϊκού κόμματος δεν θα διεκδικήσει την προεδρία της Αυστρίας. Πολλές μάλιστα είναι πλέον οι φωνές που ζητούν από τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν να παραιτηθεί.

Πηγή: protothema.gr