+slo-gun

Πως έχουν διαμορφωθεί πλέον τα ενοίκια στην Αθήνα (pics)

Πως έχουν διαμορφωθεί πλέον τα ενοίκια στην Αθήνα (pics)

Πως έχουν διαμορφωθεί πλέον τα ενοίκια στην Αθήνα (pics)

Ως «σωσίβιο» για την ελληνική κτηματαγορά την επταετία της κρίσης έχουν λειτουργήσει οι μισθώσεις ακινήτων, καθώς οι συνθήκες οικονομικής ασφυξίας έχουν ωθήσει όσους αναζητούν κατοικία να προτιμήσουν το ενοίκιο από την αγορά της.

Δεδομένου ότι το απόθεμα των αδιάθετων κατοικιών παραμένει υψηλό, το ενδιαφέρον εντοπίζεται στην εξεύρεση ακινήτων μικρής και μεσαίας αξίας, τα οποία θεωρούνται «ευκαιρίες». Σύμφωνα με στοιχεία της Alpha Bank σχετικά με την εξέλιξη των ενοικίων των διαμερισμάτων, διαπιστώνεται ότι από το πρώτο τρίμηνο του 2012, όταν άρχισε η πτώση τους έως το τέταρτο τρίμηνο του 2015 σημειώθηκε σωρευτική πτώση των τιμών των ενοικίων κατά 20,4%.

«Η αγορά κινείται, όσο κινείται, από τις ενοικιάσεις», σημειώνει ο CEO του Spitogatos Network, Δημήτρης Μελαχροινός. «Οι πωλήσεις βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, αφού οι εκτιμήσεις για τον αριθμό συναλλαγών για το 2015 είναι στις 13.000, από περίπου 150.000 το 2008. Πρόκειται για μία μείωση άνω του 90%, ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί κατά μέσον όρο 45% ». Οι υποψήφιοι ενοικιαστές είναι ιδιαίτερα επιλεκτικοί ως προς την επιλογή των περιοχών που αναζητούν διαμέρισμα, ενώ διαφέρουν και οι προτιμήσεις τους στον τύπο της κατοικίας. Σαφή προτίμηση δείχνουν στις φθηνές περιοχές και στα μεσαία, καλής ποιότητας σπίτια.

Οι δημοφιλέστερες περιοχές στο κέντρο είναι κυρίως οι γειτονιές των Αμπελοκήπων, του Παγκρατίου και του Νέου Κόσμου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του site εύρεσης κατοικίας spitogatos.gr. Στα νότια προάστια ξεχωρίζουν οι περιοχές της Νέας Σμύρνης, της Καλλιθέας και της Γλυφάδας, ενώ όσοι προτιμούν τα βόρεια προάστια ψάχνουν κυρίως για σπίτια στην Κηφισιά, στο Χαλάνδρι και το Μαρούσι. Στα ανατολικά προάστια τα ηνία κρατούν οι περιοχές της Αρτέμιδας, της Νέας Μάκρης και του Γέρακα, ενώ στα δυτικά το Περιστέρι, το Γαλάτσι και η Πετρούπολη συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις των ενοικιαστών. «Ως προς τις αναζητήσεις, παρατηρούμε αύξηση σε όλες τις ιστοσελίδες που διαχειριζόμαστε (spitogatos.gr, tospitimou.gr, homegreekhome.com, spiti24.gr). Ο κόσμος ψάχνει, και δεν ψάχνει μόνο για ακίνητα προς ενοικίαση», υπογραμμίζει ο κ. Μελαχροινός.

«Οι κατηγορίες χρηστών είναι αρκετές. Υπάρ­χουν αυτοί που παρακολουθούν τον γενικότερο παλμό της αγοράς, οι τακτικοί επισκέπτες που ψάχνουν την ευκαιρία χωρίς να βιάζονται ιδιαίτερα και εκείνοι που ψάχνουν ενεργά και επικοινωνούν καθημερινά με τους αγγελιοδότες».

 
Οι φυλές των ενοικιαστών και τα ιδανικά διαμερίσματα

500 με 800 ευρώ
Στην ενοικίαση διαμερισμάτων μεσαίου και μεγάλου εμβαδού, καλής κατασκευής και σε περιοχές μακριά από το κέντρο στρέφονται κυρίως τα νιόπαντρα ζευγάρια ή οι οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ το κέντρο προτιμούν φοιτητές και άνθρωποι που ζουν μόνοι.Στα βόρεια και τα νότια προάστια της Αθήνας προτιμούνται διαμερίσματα 3 υπνοδωματίων (70-120 τ.μ.), κάτω των 15 ετών σε τιμές γύρω στα 500 με 800 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή, την κατασκευή και το μέγεθος. Στην Ανατολική Αττική οι επίδοξοι ενοικιαστές αναζητούν διαμερίσματα 60-80 τ.μ., ενώ στη Δυτική Αττική οι προτιμήσεις αφορούν μεγάλα διαμερίσματα (100-120 τ.μ.) σε μισθώματα που φτάνουν έως τα 600 ευρώ. Στις περιοχές που μένουν φοιτητές προτιμούνται τα στούντιο και τα δυαράκια (κατά προτίμηση πλησίον του Μετρό), αρκεί να είναι σε καλή κατάσταση και σε τιμές από 150-300 ευρώ.

Το «ιδανικό σπίτι» συγκεντρώνει χαρακτηριστικά οικονομίας (θέρμανσης και συντήρησης) καθώς και ασφάλειας. Σημαντικό ρόλο στις αναζητήσεις σπιτιών μέσω αγγελιών παίζουν η αυτόνομη θέρμανση με φυσικό αέριο, η καλή κατασκευή (της τελευταίας δεκαετίας), τα κουφώματα αλουμινίου, τα λιγοστά κοινόχρηστα και η θέα (προτιμάται ο 3ος και ο 4ος όροφος). Επιθυμητή εξάλλου είναι και η ύπαρξη τζακιού, αποθήκης, θέσης πάρκινγκ, ενώ το ενεργειακό πιστοποιητικό που είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στις αγγελίες δεν αποτελεί λόγο απόρριψης ενός σπιτιού από τον υποψήφιο εκμισθωτή του.

Tης Αγγελική Μαρίνου

Πηγή: ethnos.gr

Best of internet